Ο Γιάννης Στουρνάρας στους «Πρωταγωνιστές» (2/10/2011) για την εκκλησιαστική περιουσία και τον αριθμό των ιερέων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Σπαταλήσαμε πολλά λεφτά για όπλα τα τελευταία χρόνια;
– Εδώ και πολλά χρόνια. Έχω κάνει έναν υπολογισμό πρόχειρο, ότι εάν η Ελλάδα έδινε για όπλα, ως ποσοστό πάντα του εγχώριου προϊόντος, όσα έδινε η μέση χώρα της Ευρωζώνης συν 0,5% παραπάνω, τότε σήμερα το δημόσιο χρέος θα ήταν λιγότερο από 70% του ΑΕΠ και όχι 160%. Άρα, το ότι δαπανάμε πολλά χρήματα για όπλα είναι μια αιμορραγία.
Η Ελλάδα διαθέτει γη στην ιδιοκτησία του κράτους πολύ μεγαλύτερη, τηρουμένων των αναλογιών, απ' ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, για ιστορικούς λόγους. Όταν έφυγαν οι Οθωμανοί, τις οθωμανικές γαίες τις κληρονόμησε κυρίως το κράτος και η εκκλησία, όχι ιδιώτες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, 500 οικογένειες έχουν τη μισή Γαλλία. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Το κράτος στην Ελλάδα και η εκκλησία είναι οι μεγάλοι γαιοκτήμονες. Αυτό δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί. Οι γαίες αυτές μένουν ανεκμετάλλευτες, πολλές φορές καταπατώνται από ιδιώτες, πρέπει, έπρεπε χθες, να είχαμε ξεκινήσει να αξιοποιούμε δημόσια γη.
Το Ελληνικό εδώ και χρόνια θέλαμε να το κάνουμε μόνο πάρκο, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μέρος πάρκο και το υπόλοιπο να το κάνουμε το Μόντε Κάρλο της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα 7 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό Μόντε Κάρλο. Φανταστείτε πόσα λεφτά θα έρθουν στην Ελλάδα και πόσα θα έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα.
ΣΘ: Και το 2010 μέσα στην κρίση είχαμε διπλάσιο αριθμό χειροτονίας ιερέων.
– Είναι πρόβλημα αυτό. Ξέρετε, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ιερέων, μητροπόλεων, στρατηγών, καθηγητών σε σχολεία. Έχει να κάνει με το πώς μεγάλωσε το κράτος. Βρήκαμε την εύκολη λύση του πλουτισμού. Αλλά πηγαίναμε με 200 χλμ. και πατάγαμε γκάζι στον τοίχο.
ΣΘ: Έχει να κάνει και με τη διάθεση των βουλευτών να υφαρπάζουν την ψήφο.
– Βεβαίως. Γι' αυτό και η Ελλάδα δεν είχε ποτέ κανονικό καπιταλισμό, είχε πελατειακό καπιταλισμό. Πόσα στρατόπεδα έχουμε μέσα στις πόλεις; Χρειάζονται σήμερα; Υπάρχει από βορρά κίνδυνος; Εγώ υπηρέτησα στη Λάρισα φαντάρος. Όλη η Λάρισα είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο. Γιατί να μην αναπτυχθούν ξενοδοχεία; Έχει δίπλα τον Πλαταμώνα, τον Όλυμπο, θαυμάσια μέρη… Για ποιον λόγο, λοιπόν, να έχουμε στρατόπεδα μέσα στη Λάρισα; Τόσα πολλά; Η πρώτη στρατιά ήταν για την άμυνα από τον κίνδυνο εκ βορρά. Πού είναι τώρα αυτός ο κίνδυνος;
ΣΘ: Για να μπορούν οι πολιτικοί να κάνουν μεταθέσεις.
– Βεβαίως. Πέρασα ωραία, βέβαια, έναν χρόνο εκεί. Θαυμάσια στην πρώτη στρατιά στη Λάρισα, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Όλοι αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα εκσυγχρονισμού, γιατί περί αυτού πρόκειται ας μην κρυβόμαστε, το κάνουν γιατί αισθάνονται ότι έχουν την πλάτη είτε του ενός μεγάλου κόμματος είτε του άλλου μεγάλου κόμματος. Εάν λοιπόν τα κόμματα ομονοήσουν, αυτοί θα πάψουν να έχουν τις πλάτες και δεν θα μπορούν πλέον να κρατάνε όμηρο την κοινωνία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News