Αυτή την περίοδο έχουν ανέβει στην Αθήνα τρεις παραστάσεις που φέρουν τη σκηνοθετική του υπογραφή: «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου, «Πλατόνοφ» του Αντον Τσέχωφ και «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ο πολυπράγμων Ενκε Φεζολλάρι τοποθετείται απέναντι στην εποχή του και μιλά για την εκπόρνευση της πολιτικής και των οικονομικών συμφερόντων, τον ρατσισμό εντός, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Νίκο Ρωμανό.
Η Λιλή Ζωγράφου έγραφε στο βιβλίο της «Επάγγελμα πόρνη» το 1978: «Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας». Πόσο επίκαιρος είναι ο λόγος της το 2014;
Όλο αυτό που περιγράφει η Λιλή είναι δυστυχώς το σήμερα, η Ελλάδα που ζούμε μέσα και έξω μας. Διαβάζουμε τις ιστορίες της και ψελλίζουμε ένα "όπως και τώρα". Η Τρόικα, τα απάνθρωπα μέτρα του Μνημονίου, ο οικονομικός πόλεμος, η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η πείνα, ένα νεκροζώντανο lifestyle που κοιμίζει τις συνειδήσεις μας, ο φασισμός μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και μία αδιαφορία, σχεδόν τυραννική. Αυτό το "δεν πειράζει, δε βαριέσαι, δε γαμιέται…". Η ίδια η συγγραφέας πολέμησε τη χούντα και το σύστημα, είτε με το χιούμορ είτε με την ίδια της τη ζωή. Εμείς ακόμη είμαστε πίσω από ένα πληκτρολόγιο, έρμαια των social media.
Εκπορνευόμενοι είναι μόνο οι άνθρωποι στους οίκους ανοχής ή στα πεζοδρόμια;
Εκπορνευόμενοι είναι οι δουλέμποροι των Σύριων προσφύγων, των ανθρώπων που θέλουν μία καλύτερη ζωή και τους πνίγουν στη Μεσόγειο, οι πολιτικοί που δηλώνουν ότι η εικόνα των Σύριων χαλάει τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα, οι ανώνυμοι δικαστές που παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές των ανθρώπων, οι τραπεζίτες, αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα μας σώσουν από τα μνημόνια. Όχι, οι πόρνες είναι πιο έντιμες. Πόσα θες, τόσα. Δίκαιες συναλλαγές.
Τα τελευταία χρόνια, όταν η οικονομική κρίση αποκάλυψε την πραγματική φύση των Ελλήνων και της κοινωνίας μας, είδαμε πως ούτε τόσο φιλόξενοι είμαστε, ούτε τόσο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα, όσο θέλαμε να πιστεύουμε. Εσύ, πώς το βίωσες αυτό ως αλλοδαπός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται σε αυτόν τον τόπο;
Τα τελευταία χρόνια δεχτήκαμε ένα ισχυρότατο σκαμπίλι. Εκεί που κάπως τα είχαμε όλα εν τάξει, στη ζωή και στο μυαλό μας, ήρθαν τα πάνω κάτω. Κατά μία έννοια, είναι δικαιολογημένη η αντίδραση απέναντι στο ξένο και το διαφορετικό. Η πρόκληση θα ήταν η αντίδραση αυτή να μην παγιωθεί, να μη νομιμοποιηθεί. Εγώ είμαι 22 χρόνια στην Ελλάδα. Ενσωματωμένος πολίτης αλλά με διαβατήριο αλβανικό. Σε καμία περίπτωση δε βρίσκομαι στην ίδια θέση με το Σύριο πρόσφυγα ή τους μετανάστες στα Κέντρα Κράτησης.
Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να αλλάξω το όνομά μου και να συστήνομαι με άλλο, γιατί ήθελα να αποτάξω την αλβανική μου ταυτότητα, αυτό το "Αλβανός" που συνόδευε πάντα την κάθε μου δραστηριότητα. Αυτή ήταν μία εφηβική τρέλα, στο γυμνάσιο, όταν βρέθηκα στα 15 μου να δουλεύω σε ένα νησί. Εκεί η πραγματικότητα ήταν πιο σκληρή. Βέβαια, τη μεγαλύτερη ευθύνη την είχα εγώ που δεν αποδεχόμουν τον εαυτό μου. Δόξα το Θεό, βρέθηκαν άνθρωποι στο διάβα μου που με βοήθησαν πολύ σε αυτό και άρχισα να αγαπώ τον Ένκελεντ, τον Ένκε, ξανά.
Θα κατέβεις αύριο Σάββατο στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο;
Το αισθάνομαι σαν χρέος. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω.
Νίκος Ρωμανός: τι συνειρμικές σκέψεις σού προκαλεί αυτό το όνομα;
Αξιοπρέπεια, δύναμη, ελευθερία, φως. Μου έρχεται στο νου ατάκα ενός φίλου από τα social media: "Η αξιοπρέπεια έχει δύο λέξεις: Νίκος Ρωμανός". Σκέφτομαι, επίσης, τη Λιλή Ζωγράφου όταν εξομολογείται: "απ' όταν αντάρτεψα και νομοθέτησα τη ζωή μου, περπατώ σε ένα τεντωμένο σκοινί. Και οι ακροβάτες, ξέρετε, πρέπει να είναι νηστικοί για να 'ναι ανάλαφροι, κάνοντας το νούμερό τους. Αυτό το έλεγα ελευθερία. Την ισόβια πείνα μου". Και τον Τένεσι Ουίλιαμς στον «Γυάλινο Κόσμο»: "Γιατί σήμερα ο κόσμος φωτίζεται από αστραπές… σβήσε τα κεριά σου Λώρα".
«Επάγγελμα πόρνη»: ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418579, www.mfc.gr). Παραστάσεις: Δευτ – Τρ στις 21.00. Έως: 6/1.
«Πλατόνοφ»: CARTEL (Αγ. Αννης & Μικέλη 4, Βοτανικός, τηλ: 693-9898258, www.carteltexnoxoros.com). Παραστάσεις: Παρ – Σαβ στις 21:00, Κυρ στις 19:00.
«Σκηνές από ένα γάμο»: ΠΟΛΗ (Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 211-1828900). Παραστάσεις: Τετ & Κυρ στις 18.30, Πεμ – Σαβ στις 20.30.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News