549
. | CreativeProtagon

Απόκριες: Ντύνοντας το παιδί σου… στερεότυπα

.
|CreativeProtagon

Απόκριες: Ντύνοντας το παιδί σου… στερεότυπα

Ο σεξισμός ξεκινάει από τα μικρά της καθημερινότητας. Από εκείνα που μοιάζουν αθώα και τα προσπερνάμε, από εκείνα που φαίνονται φυσιολογικά και τα υιοθετούμε. Και τελικά τα κάνουμε όλοι, ή έστω σχεδόν όλοι, πανομοιότυπα. Οπως το πώς θα ντύσουμε τα παιδιά μας τις Απόκριες, τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας.

Προσπαθώντας να βρω τι θα ντύσω τα δικά μου αγόρια, μπήκα σε κάποια καταστήματα με στολές, ηλεκτρονικά και μη. Νίντζα, πειρατές, ινδιάνοι, καουμπόιδες, σούπερμαν και σπάιντερμαν, μπάτμαν και χελωνονιντζάκια ήταν κατά κύριο λόγο οι επιλογές μου. Και σκληροπυρηνικοί πολεμιστές με στολές παραλλαγής και όπλα. Με άλλα λόγια, χαζεύεις τις αγορίστικες επιλογές μεταμφίεσης και παθαίνεις ασφυξία από την πολλή τεστοστερόνη.

Αν πάλι ψάχνεις για κορίτσι, σου δίνεται κατά βάση μια επιλογή, με άπειρες όμως παραλλαγές. Η επιλογή σου είναι «πριγκίπισσα», απλά την έχεις σε όποια εκδοχή μπορείς να φανταστείς: του πάγου, της άνοιξης, του ήλιου, της νύχτας, των ονείρων, της αγάπης, της ανατολής, των ρόδων, πεταλούδα πριγκίπισσα, μονόκερος πριγκίπισσα, γοργόνα πριγκίπισσα, πριγκίπισσα ροκ σταρ. Θα πάρει το μάτι σου και μερικές ακόμα στολές με ευφάνταστες ονομασίες, όπως «παραμυθένια ομορφιά» και «ξωτικό των χρωμάτων». Μην ψαρώνεις, κατά βάθος πριγκίπισσες είναι και αυτές. Ακόμα και η κοριτσίστικη εκδοχή της στολής του Ρομπέν των Δασών είναι σαν πριγκίπισσα.

Γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το ζητούμενο για τα κορίτσια, να είναι όμορφα και χαριτωμένα. Παθητικά όντα μέσα σε φαντεζί φορεσιές, όπως η βασίλισσα στο «The Favourite» του Λάνθιμου. Αν κάποιο κορίτσι θέλει να φανεί δυναμικό, μαχητικό και γενναίο μέσα από τη μεταμφίεσή του, πρέπει να διαλέξει μια στολή για αγόρια. Αλλά σιγά μην διαλέξει! Όλα τα κοριτσάκια θέλουν να ντυθούν πριγκίπισσες, γιατί αυτό βλέπουν να ντύνονται όλα τα κοριτσάκια. Κι όλα τα αγοράκια ντύνονται πολεμιστές και σούπερ ήρωες, γιατί αυτό κάνουν όλα τα αγοράκια.

Η κοριτσίστικη μεταμφίεση πρέπει να είναι και σέξι. Για τα μεγάλα κορίτσια, δεν το συζητώ, επιβάλλεται. Είναι τόσο must το να είσαι σέξι μασκαράς, που πας σε κατάστημα να διαλέξεις στολή και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε sex shop. Τη φοράς και δεν ξέρεις τι να κάνεις, να πας στο πάρτι των φίλων ή να κάνεις πάρτι με τον φίλο σου.

Αλλά να βλέπεις και στολές που απευθύνονται σε ανήλικα να έχουν σεξουαλικές αναφορές, εκεί παγώνεις. Πειρατίνα με κορσέ, ας πούμε. Ή αστυνομικίνα με μπουστάκι και μίνι, που μόνο ο στύλος της λείπει για να αρχίσει να κάνει στριπτίζ. Οταν τα βλέπεις αυτά να προτείνονται σαν επιλογές μεταμφίεσης για το παιδί σου, μέσα σε χαρωπό αποκριάτικο περιτύλιγμα, σου σηκώνεται η τρίχα.

Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για σεξιστικά μηνύματα σε στολές. Πριν από δυο χρόνια, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη με το σκεπτικό ότι πρέπει να απαγορευτούν σχετικά προϊόντα προς ανηλίκους. Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου και η απαγόρευση πώλησης αποφασίστηκε ως αναγκαίο μέτρο για την προστασία των ανηλίκων από σεξιστικά υπονοούμενα, όπως και παραπομπές σε εγκλήματα μίσους.

Την τελική ευθύνη όμως την έχει ο γονιός. Κι αν το σεξουαλικό υπονοούμενο μιας στολής το βλέπουμε εύκολα και το απορρίπτουμε, δεν συμβαίνει το ίδιο με το σεξιστικό υπονοούμενο. Εκείνο μας ξεφεύγει και μας παραπλανά. Κι έτσι, κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, καταλήγουμε να ντύνουμε τα παιδιά μας στερεότυπα.

ΥΓ. Εμείς φέτος προσπαθήσαμε να το πάμε πιο δημιουργικά και να φτιάξουμε σε στολή κάτι που μας αρέσει: «τι σου αρέσει; » τον ρώτησα. «Το ουράνιο τόξο», απάντησε. (Ακόμα ζωγραφίζω χρωματιστές λωρίδες)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News