«Τερατογένεση είναι η υποκλοπή βουλευτών για να σχηματίσεις κυβέρνηση» δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η αναφορά του αυτή ήρθε ως απάντηση στον Πρωθυπουργό που είχε χαρακτηρίσει «τερατογένεση» την πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος.
Γιατί όμως έχει προκύψει ξαφνικά όλη αυτή η… τερατολογία, εν όψει εκλογών; Ο λόγος είναι απλός και συνοψίζεται στην πιθανότητα να μην έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι μόνο μετά την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική, αλλά ούτε μετά τη δεύτερη, όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας με το νέο εκλογικό νόμο τοποθετείται γύρω στο 38%. Σε αυτή την περίπτωση, ή θα πρέπει να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και να συνεργαστούν κάποιες δυνάμεις, ή να συνεχίσουμε να στήνουμε κάλπες, μέχρις ότου ένα κόμμα πάρει αυτοδυναμία!
Λογικά θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα, γίνονται αυτά τα πράγματα; Τι… τερατολογίες είναι αυτές; Θα ψηφίζουμε μία φορά τον μήνα για να αποκτήσουμε κυβέρνηση;».
Και όμως, αν τα κόμματα εννοούν αυτά που λένε σήμερα, δεν είμαστε και τόσο μακριά από μια τέτοια προοπτική. Με βάση τα γκάλοπ, πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά είναι η ΝΔ, της οποίας όμως το ποσοστό σε αυτή τη φάση απέχει αρκετά από το 38%. Πολύ περισσότερο απέχει από ένα τέτοιο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σήμερα το δεύτερο κόμμα στα γκάλοπ. Επομένως, δύο ρεαλιστικές λύσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα: Ή το τρίτο κόμμα –δηλαδή το ΠΑΣΟΚ– θα συνεργαστεί με το πρώτο για να σχηματιστεί κυβέρνηση ή η άρνησή του να συνεργαστεί θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν το πρώτο κόμμα, μέχρι να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπάρχει και τρίτη εκδοχή – «τερατογένεση»: η αποστασία βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί (προφανώς με το ΠΑΣΟΚ) και θα στηρίξουν το πρώτο κόμμα για να κάνει κυβέρνηση. Ο Ανδρουλάκης… τερατολογεί για να ξορκίσει αυτό που γνωρίζει καλά ότι μπορεί να του τεθεί ως δίλημμα – επιτακτική ανάγκη μετά τη δεύτερη κάλπη. Αλλωστε, ο ίδιος παρέπεμψε στους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις κάλπες. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για σενάρια συνεργασιών, ας κρίνει πρώτα ο λαός τον καθένα», είπε, χωρίς να αποσαφηνίσει αλλά ούτε και να αποκλείσει κάποιο ενδεχόμενο.
Εχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς ετοιμάζεται να «διαβάσει» την ετυμηγορία του λαού στην κάλπη ο Ανδρουλάκης. Κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, νικητής των προσεχών εκλογών δεν θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά όποιο κόμμα ανεβάσει τα ποσοστά του! Εφόσον, λοιπόν, ο ίδιος λάβει πάνω από 8% που είχε πάρει το ΚΙΝΑΛ το 2019 θα είναι «νικητής» (αν μάλιστα πάρει πολύ πάνω, θα είναι προφανώς «θριαμβευτής»), ενώ ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας θα είναι ηττημένοι –κι ας είναι πρώτος ο ένας και δεύτερος ο άλλος– γιατί μπορεί να πάρει ο μεν Μητσοτάκης λιγότερο από 39%, ο δε Τσίπρας λιγότερο από 31%, που πήραν το 2019.
Εφόσον, όμως, έχουν έτσι τα πράγματα, δηλαδή όποιος ανεβάζει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι ο νικητής κι όποιος τα κατεβάζει είναι ο ηττημένος, τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη δεύτερη κάλπη, σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πήραν στην πρώτη και ο ίδιος πάρει μικρότερο; Λογικά, αν παραμείνει σταθερός στην ανάγνωση που κάνει στην ετυμηγορία του λαού, θα αποδεχτεί ότι ο Μητσοτάκης (ή ο Τσίπρας) ως νικητής των εκλογών δικαιούται να γίνει πρωθυπουργός. Χωρίς αποστασίες και τερατογενέσεις!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News