700
Τέλη 70s, αρχές 80s. Στις εφημερίδες διάβαζες ότι ο Ανδρέας θεωρούσε πως η Ελλάδα θα γίνει «επαρχία» της Ευρώπης, ενώ ο Καραμανλής καλωσόριζε τους ηγέτες | INTIMENEWS/ @ European Union/ CreativeProtagon

Αναμνήσεις από το ευρωπαϊκό μας παρελθόν

Τέλη 70s, αρχές 80s. Στις εφημερίδες διάβαζες ότι ο Ανδρέας θεωρούσε πως η Ελλάδα θα γίνει «επαρχία» της Ευρώπης, ενώ ο Καραμανλής καλωσόριζε τους ηγέτες
|INTIMENEWS/ @ European Union/ CreativeProtagon

Αναμνήσεις από το ευρωπαϊκό μας παρελθόν

Στις 28 Μαΐου 1979, είχαμε υπερσυγκέντρωση ευρωπαϊκών πολιτικών προσωπικοτήτων στην Αθήνα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδέχτηκε στο φτωχό (όπως το βλέπουμε σήμερα στα πλάνα εποχής) αεροδρόμιο του Ελληνικού, προέδρους, πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών των εννέα χωρών-μελών της ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) για να παραστούν στην τελετή ένταξης της Ελλάδας ως δέκατου μέλους. 

Ξεχασμένα πια ονόματα της τότε Ευρώπης, ίσως κάτι να θυμίζουν στους παλιότερους από μας, που τότε τα ζήσαμε ως νεαροί της «γενιάς της Μεταπολίτευσης». Οι πιο προβεβλημένοι ήταν ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν της Γαλλίας, ο Τζούλιο Αντρεότι της Ιταλίας, ο λόρδος Κάρριγκτον της Βρετανίας, ο Χανς Ντίντριχ Γκένσερ της Δυτικής Γερμανίας, ο Μαρτένς του Βελγίου, ο Τζον Λυντς της Ιρλανδίας, ο Γκαστόν Τορν του Λουξεμβούργου και μερικοί αξιωματούχοι της ΕΟΚ που τα ονόματα τους έχουν πια ολοκληρωτικά ξεχαστεί. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ευθυτενής και σαφώς περήφανος για το επίτευγμα του να μας δεχτούν στην ΕΟΚ, τους οδηγούσε στο Ζάππειο Μέγαρο όπου έγινε η τελετή ένταξης, διαμέσου της λεωφόρου Συγγρού που είχε φτιαχτεί γι αυτό τον λόγο αστραπιαία μέσα σε δυο μήνες, προκαλώντας την καζούρα των γελοιογράφων. Στην πραγματικότητα είχαν απλώσει άσφαλτο πάνω από πελώριους σωρούς από χώματα, μόνο και μόνο για να δουν οι ευρωπαίοι ηγέτες ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχει έστω ένας κλειστός δρόμοςταχείας κυκλοφορίας της προκοπής. 

Οι πολιτικές νεολαίες σύσσωμης της αριστερής αντιπολίτευσης είχαν ταμπουρωθεί εκείνη τη μέρα στην Πάντειο, αλλά τα πανό που άπλωσαν για να τα δουν οι ξένοι ηγέτες κρύφτηκαν πίσω από κλούβες της Αστυνομίας Πόλεων που είχε περικυκλώσει το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έπεσε και λίγο ξύλο κάτω απ’ τα πανό που έγραφαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» ή «ΟΧΙ στην ΕΟΚ των μονοπωλίων», πλην πολλοί λίγοι το έμαθαν. Τα δυο μοναδικά κανάλια που υπήρχαν, δεν έδειχναν τέτοια πράγματα. Το Ε.Ι.Ρ.Τ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) και η Υ.ΕΝ.Ε.Δ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων) ήταν υπό την άμεση εποπτεία της κυβέρνησης. Το Ε.Ι.Ρ.Τ. ανήκε στην «Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως» της κυβέρνησης, η δε Υ.ΕΝ.Ε.Δ  υπαγόταν στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (!).

Το ΚΚΕ ήταν έτσι κι αλλιώς αντιευρωπαϊκό και φιλοσοβιετικό, το ΚΚΕ Εσωτερικού ήταν ευρωκομμουνιστικό και υπέρ της ένταξης στην ΕΟΚ, ο γρίφος ήταν το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας ταλαντεύτηκε πολύ μέχρι να κατασταλάξει. Το 1977, το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει την περίφημη αφίσα με το ΠΩΛΕΙΤΑΙ, που είχε εξοργίσει σε τέτοιο βαθμό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ώστε μέσα στην Βουλή να χαρακτηρίσει το κόμμα του Παπανδρέου «αριστερά της Αριστεράς». Η αφίσα έδειχνε τον χάρτη της Ελλάδας με την ταμπέλα ΠΩΛΕΙΤΑΙ πάνω του, λες και η χώρα ήταν σπίτι ή οικόπεδο, με το σύνθημα «όχι στην ένταξη στην ΕΟΚ».  

Από το ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ο Ανδρέας μετακινήθηκε στην συνέχεια στο θολό «ειδική σχέση με την ΕΟΚ» που το κράτησε (και σε όχι υψηλούς τόνους) όσο ήταν αντιπολίτευση, για να γίνει στην συνέχεια διαπρύσιος ευρωπαϊστής μόλις πήρε την κυβέρνηση. Δικαιολόγησε την αλλαγή στάσης (κωλοτούμπα θα την λέγαμε σήμερα) με το πανέξυπνο επιχείρημα «τώρα που μας έβαλαν, το κόστος της  αποχώρησης είναι πλέον μεγαλύτερο από το κόστος παραμονής», για να θριαμβολογήσει δυο χρόνια αργότερα, όταν κατάφερε να πάρει τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), που ήταν ο προπάππος των περίφημων ευρωπαϊκών πακέτων (Ντελόρ, Σαντέρ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ και πάει λέγοντας).

Στις εκλογές του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης έδωσε σε αγρότες τις πρώτες «επιταγές της ΕΟΚ», για να τον κατακεραυνώσει ο Ανδρέας ότι προσπαθούσε να κερδίσει τις εκλογές μοιράζοντας «βιβλιάρια απόρων κορασίδων». Οταν το 1984-85 άρχισαν να καταφθάνουν λεφτά από τα ΜΟΠ, ήταν η σειρά της ΝΔ να πει ότι «το ΠΑΣΟΚ παίρνει ευρωπαϊκό χρήμα, με το οποίο ξηλώνει πεζοδρόμια στην Αθήνα και τα ξαναφτιάχνει», για να απαντήσει ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης «όσο κυκλοφορούν στους δρόμους μας βυτιοφόρα που αδειάζουν βόθρους, η Αθήνα δεν θα είναι ευρωπαϊκή πρωτεύουσα». 

Οι ευρωεκλογές του 1981 πήγαν άπατες, καθώς έγιναν μαζί με τις εθνικές που έφεραν την «αλλαγή» με 48%. Μέσα στο κλίμα θριάμβου, κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Στις ευρωεκλογές του 1984 ζήσαμε για πρώτη φορά την «ελληνοποίηση» της ευρωπαϊκής κάλπης, που συνεχίζεται ακάθεκτη ως σήμερα. Τότε το ΠΑΣΟΚ (που τις κέρδισε) υιοθέτησε το σύνθημα «Πρώτα η Ελλάδα». Ήταν μια «ευφυής» πρόταση του Γιώργου Ρωμαίου προς τον Ανδρέα, που ανέβασε πολύ τις μετοχές του γνωστού δημοσιογράφου του Συγκροτήματος μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ που ηττήθηκε, άλλαξε αμέσως αρχηγό. Την θέση του Ευάγγελου Αβέρωφ, πήρε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...