Κατέλαβαν τα πανεπιστήμια, υποχρέωσαν χιλιάδες φοιτητές να πληρώσουν έξι μηνών σπουδές ακόμα, αφού χάθηκε η εξεταστική τους, διαδήλωσαν και ξαναδιαδήλωσαν, αντάλλαξαν βρισιές και ροπαλιές με τα ΜΑΤ, έφαγαν μπόλικο χημικό, έκαψαν αυτοκίνητα (οι γνωστοί άγνωστοι) στο κέντρο και στου Ζωγράφου, φώναξαν και επιχειρηματολόγησαν μέσα στην Βουλή και στις τηλεοράσεις, αναστάτωσαν την οικουμένη, έκαναν τέλος πάντων ό,τι μπορούσαν για να μην περάσει ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο οποίος όμως πέρασε, ψηφίστηκε, έγινε νόμος του κράτους. Και τώρα;
Ο Πιερρακάκης είπε ότι τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα αρχίσουν τη λειτουργία τους το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Αρα τα πρώτα μαθήματα θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2025, σε ενάμισι χρόνο από σήμερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα μαθαίνουμε σταδιακά ποια πανεπιστήμια θα έρθουν, θα μισθωθούν κτίρια, θα προσληφθούν καθηγητές, θα φτιαχτεί η ευρύτερη υποδομή τους, θα μάθουμε το είδος των σχολών που θα λειτουργήσουν και, φυσικά, θα αρχίσουν να εγγράφονται φοιτητές (μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιούνη του 2025;) Κοντολογίς, σχεδόν θα τα βλέπουμε τα ξένα πανεπιστήμια να εγκαθίστανται κάθε μέρα.
Και δεν μου λέτε, αυτοί που σήμερα διαφωνούν και χαλάνε τον κόσμο για την καταστροφή που θα φέρουν τα ιδρύματα αυτά, τι θα κάνουν; Το κραταιό φοιτητικό κίνημα, οι καταληψίες, οι διαδηλωτές, οι μπαχαλάκηδες, όλοι αυτοί τέλος πάντως που είχαν επαναστατήσει τον τελευταίο καιρό προβλέποντας την απόλυτη καταστροφή της ανώτατης εκπαίδευσής μας εξαιτίας των ιδρυμάτων αυτών. Ακουσα ήδη δύο τοποθετήσεις από εκπροσώπους κομμάτων, πολύ χαριτωμένες.
Η μία προήλθε από τη Ράνια Σβίγκου, που σε ανάρτησή της προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη να μην επαναπαύεται, διότι «το φοιτητικό κίνημα και οι δημοκρατικοί πολίτες θα αγωνιστούν να μείνει αυτός ο νόμος στα χαρτιά». Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που ζήτησε «να συγκροτηθεί ένα μέτωπο ώστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί». Και εντάξει, ο Γαβριήλ είναι γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, σιγά τα λάχανα. Αλλά η Ράνια δεν είναι καμια τυχαία, είναι γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και έρχομαι τώρα να ερωτήσω. Πώς ακριβώς «θα μείνει ο νόμος στα χαρτιά» ή «δεν θα εφαρμοστεί»; Με το που έρθουν οι εκπρόσωποι των ξένων πανεπιστημίων θα τους μπλοκάρουν στο αεροδρόμιο; Θα πάνε να κυνηγήσουν τους μάστορες που θα φτιάχνουν τα κτίριά τους, όπως κάνουν στο εργοτάξιο του μετρό στα Εξάρχεια, ή θα κάνουν μπλόκο στην είσοδο των καινούριων σχολών τον Σεπτέμβριο του 2025, ώστε να μην μπορέσουν να μπουν οι φοιτητές; Θα καταλάβουν ίσως τις σχολές πριν αυτές ανοίξουν; Ξέρουμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και του (δημόσιου) φοιτητή, αλλά πώς ακριβώς σκέφτεται το κραταιό κίνημα να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, καταργώντας τον άλλον; Δια της (γνωστής) βίας; Ας το διευκρινίσουν, παρακαλώ.
Στο μεταξύ, δεν άκουσα κανένα από τα κόμματα που καταψήφισαν τον νόμο διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους να υπόσχεται πως μόλις βρεθεί στην εξουσία θα τον καταργήσει και θα διώξει κακήν-κακώς αυτά τα διαβολικά ιδρύματα του Κεφαλαίου. Γιατί; Τι συμβαίνει; Τους διέφυγε; Εχει γούστο να σκέφτονται να τα αφήσουν…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News