«Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερο παρελθόν από όσο προλαβαίνουν να καταναλώσουν» είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ορίζοντας έτσι τα Βαλκάνια, εμείς είμαστε Βαλκάνιοι; Ω, ναι! Οποιαδήποτε δημοσίευση μιας άποψης για το παρελθόν αυτόματα συγκεντρώνει τεράστια προσοχή και δημοσιότητα.
Πόσες φορές έχουμε αναλύσει το παρελθόν μας; Πόσο μέλλον θα «κάψουμε» ακόμη ενώ καθόμαστε κι αναλογιζόμαστε τα λάθη και τα εγκλήματα του παρελθόντος μας;
Aς αναλύσουμε αυτό: «Mε κανέναν τρόπο μην αρκεστείς να κάθεσαι και να αναλογίζεσαι τα σφάλματά σου. Το να κυλιέσαι στη λάσπη δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαριστείς», έγραψε προλογίζοντας τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» του ο Άλντους Χάξλεϊ.
Εμείς τι κάνουμε; Πως χτίζουμε τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο του μέλλοντός μας; Eπιστρέφοντας αέναα στο παρελθόν μας; Πόσα άρθρα έχουν γραφτεί για τη χούντα; Πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για τον Εμφύλιο για την Ελλάδα του 1944-1949; Eκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.
Πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για το πώς βλέπουμε το κοντινό μας μέλλον, στα επόμενα πέντε χρόνια, για την Ελλάδα του 2022; Λιγότερα. Πολύ λιγότερα, σίγουρα.
Τι δημόσια διοίκηση θέλουμε; Tι σύστημα υγείας; Tι εκπαιδευτικό σύστημα; Tι ακριβώς σημαίνει ο όρος «οικονομική ανάπτυξη»; Toν αντιλαμβανόμαστε αρκετοί με παρόμοιο τρόπο; Διαβάζουμε βιβλία για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον; Διαβάζουμε Άλβιν Τόφλερ ή Τζέρεμι Ρίφκιν;
Αλλά που χρόνος για τέτοια… όλος ο χρόνος και όλη η ενέργεια διοχετεύεται μόνο σε ένα κανάλι: To παρελθόν.
Τι έγινε στην χούντα, στον εμφύλιο, στη μικρασιατική καταστροφή, στην Επανάσταση του 1821, στο Βυζάντιο και στους Πελοπονησιακούς Πολέμους.
Τρομερές δυνατότητες. Tίποτα λιγότερο δεν έχει η χώρα μας. Στον τουρισμό, στη γεωργία, στη ναυτιλία, στην τεχνολογική καινοτομία, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.
Ε, λοιπόν, μήπως να κάναμε ένα διάλλειμα από την παρελθοντολαγνεία μας και να ασχοληθούμε λίγο και με αυτά; Eστω και για λίγο; Eτσι για αλλαγή; Στο χέρι μας δεν είναι;
Διαφορετικά το χρυσό μας μέλλον θα υπάρχει μόνο στο παρελθόν μας. Σαν μια διχάλα στον δρόμο. Που πήραμε τη λάθος κατεύθυνση, ενώ θα μπορούσαμε να παίρναμε την σωστή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News