601
| EU

Πώς θα «πρασινίσει» η Ευρώπη

Σωτήρης Αρσένης 20 Νοεμβρίου 2020, 08:00

Πώς θα «πρασινίσει» η Ευρώπη

Σωτήρης Αρσένης 20 Νοεμβρίου 2020, 08:00

Στο παρελθόν το κλίμα του πλανήτη έχει αλλάξει πολλές φορές. Η εξίσωση της κλιματικής αλλαγής όμως που βιώνουμε σήμερα εμπεριέχει έναν απρόβλεπτο παράγοντα, τον άνθρωπο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μέσω φιλόδοξων πολιτικών (στο εσωτερικό) και διεθνείς συνεργασίας.

Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη. Καταγράφεται αύξηση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της αύξησης των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών πουπροέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ενώ τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν με τις τροχιές των βαρομετρικών χαμηλών να μετατοπίζονται βορειότερα (στο βόρειο ημισφαίριο). Δυνητικά όλες αυτές οι ενδείξεις που προαναφέρθηκαν αλλάζουν εντελώς ολόκληρες κοινωνικές δομές.

Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο επίσημος ιστότοπος της ΕΕ (ec.europa.eu), έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο σε άλλα κράτη μέλη.

Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που φανερώνει τον μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άγνοια και τη μη επαρκή ενημέρωση μπορεί να φέρει αλυσιδωτές καταστροφές στην κοινωνία και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το διάστημα 1980 – 2011, οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν άμεσες οικονομικές ζημίες άνω των 90 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο παρέχει ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης μέσο της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων με μια καθαρή, κυκλική οικονομία. Ο βασικός άξονας του σχεδίου θέλει έως το 2050 η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο με την οικονομική ανάπτυξη να είναι αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα.

Έτσι λοιπόν, η ΕΕ στοχεύει σε μείωση κατά 60% των εκπομπών μεταφορών έως το 2050 σε σύγκριση με τα όρια του 1990. Καθώς επίσης τη περαιτέρω μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας η ΕΕ θεσπίζει το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους πολίτες και τους δήμους ώστε να δραστηριοποιηθούν για το κλίμα.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία του Παρισιού θέλει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2°C και τη συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της σε 1,5°C.

Μέχρι το τέλος του 2020, όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας.

Στις αρχές του 2021, η Επιτροπή θα εγκρίνει μια νέα στρατηγική, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη θωράκιση έναντι της κλιματικής αλλαγής. Ενώ, έως τον Ιούνιο του 2021, θα επανεξετάσει όλα τα σχετικά μέσα πολιτικής και, όπου κριθεί αναγκαίο, θα προτείνει την αναθεώρησή τους, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποκαλύπτει μία νέα στρατηγική η οποία αποσκοπεί στη μετατροπή της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να προωθεί και να εφαρμόζει φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλες οι δράσεις και οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να συντονιστούν για να βοηθήσουν την ΕΕ να πετύχει μια δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και σε ένα βιώσιμο μέλλον.


* Ο Σωτήρης Αρσένης είναι Γεωγράφος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...