353
|

Οταν οι εκπαιδευτικοί χάνουν το μέτρο

Σπύρος Σταθάτος 1 Φεβρουαρίου 2021, 19:03

Οταν οι εκπαιδευτικοί χάνουν το μέτρο

Σπύρος Σταθάτος 1 Φεβρουαρίου 2021, 19:03

Πριν λίγες μέρες, έγινε μια καταγγελία στη Χαλκίδα για αδικαιολόγητη συμπεριφορά νηπιαγωγού σε τετράχρονο κοριτσάκι (εδώ). Συγκεκριμένα η εν λόγω «παιδαγωγός» έκρινε ότι έπρεπε να τιμωρήσει ένα κοριτσάκι, αφήνοντάς το στο κρύο στην καρδία του χειμώνα και εν μέσω πανδημίας! Το θέμα «έφτασε στα αυτιά» της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό, όπως ήταν και το αναμενόμενο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αν δούμε ετυμολογικά την λέξη παιδαγωγός, θα παρατηρήσουμε ότι προέρχεται από τις λέξεις «άγω» που σημαίνει οδηγώ (καθοδηγώ ) και «παῖς» που σημαίνει παιδί. Με δύο λόγια, παιδαγωγός, είναι αυτός ή αυτή που καθοδηγεί ένα παιδί. Ο παιδαγωγός μπορεί να είναι είτε νηπιαγωγός είτε δάσκαλος είτε καθηγητής. Αυτό εξαρτάται από την βαθμίδα εκπαίδευσης και την ηλικία του παιδιού. Καθήκον του είναι να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στους μαθητές και να διδάσκει ήθος! Το επάγγελμα αυτό αποτελεί και λειτούργημα, γιατί πέραν όλων των άλλων διαπλάθει συνειδήσεις.

Ποιος λοιπόν ήταν ο σκοπός που η εν λόγω εκπαιδευτικός επέβαλλε την απάνθρωπη αυτή τιμωρία σε αυτό το κοριτσάκι; Αν υποθέσουμε ότι το κοριτσάκι υπέπεσε σε σφάλμα, η νηπιαγωγός θα μπορούσε να επιλέξει μια άλλου είδους «τιμωρία» η οποία θα είχε ίσως το χαρακτήρα της νουθεσίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν απάνθρωπη. Το να υποχρεώσεις ένα μωρό ουσιαστικά να βρεθεί στο κρύο, μόνο και μόνο για να το τιμωρήσεις, είναι απάνθρωπο. Η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να αφήσει στο παιδί ψυχικά τραύματα που θα το συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωή του. Επιπλέον η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός τι παράδειγμα δίνει και στα άλλα παιδιά με αυτή την συμπεριφορά της; Μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο εκπαιδευτικός-παιδαγωγός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα και να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς για τους μαθητές του. Σε διαφορετική περίπτωση ο ρόλος του έχει χαθεί και μάλιστα ανεπιστρεπτί.

Ας ελπίσουμε ότι το θέμα δεν θα περάσει στα ψιλά και θα καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, για να αποφευχθούν αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον προκειμένου να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη! «Έχε το νου σου στο παιδί» που έλεγε και ο πρίγκιπας της ροκ ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News