Τι σχέση μπορεί να έχει ο αγώνας για την κουρδική αυτονομία και οι Γαλλικές αρχές με την εν ψυχρώ δολοφονία τριών ηγετικών μορφών του αγώνα για την κουρδική αυτονομία, μέσα στο κτίριο του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, στην οδό Λαφαγιέτ;
Την 9η Ιανουάριου 2013, τρεις αγωνίστριες από το Κουρδιστάν δολοφονούνται στην καρδιά του Παρισιού σε ένα μικρό διαμέρισμα της οδού Λαφαγιέτ 147. Η εν ψυχρώ εκτέλεση τριών ηγετικών μορφών του αγώνα για την κουρδική αυτονομία μέσα στο κτίριο του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, στην οδό Λαφαγιέτ, ανάβει νέες φωτιές στο Κουρδικό. Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δολοφονίες της 54χρονης Σακινέ Τσανσίζ, μίας εκ των ιδρυτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της 32χρονης Φιντάν Ντογάν, εκπροσώπου στη Γαλλία του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK) και της νεαρής ακτιβίστριας του PKK Λεϊλά Σοϊλεμέζ, πραγματοποιήθηκαν ενώ έχει ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των τουρκικών αρχών και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για μια συμφωνία εκεχειρίας.
Μέχρι και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είχε αναφερθεί στο γεγονός: «Είναι φρικτό! Αφορά τρία πρόσωπα, εκ των οποίων η μία ήταν γνωστή σε εμένα και σε πολλούς πολιτικούς γιατί μας συναντούσε συχνά». Ο τότε πρωθυπουργός και σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποδοθούν ευθύνες και ανέφερε ότι: «Αυτό ίσως είναι κάποιο εσωτερικό ξεκαθάρισμα. Πέρα όμως από αυτό, βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με την τρομοκρατία, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν το θέλουν αυτό. Το περιστατικό αυτό ίσως είναι μια προκλητική κίνηση αυτών των ανθρώπων».
Οι Κούρδοι είναι πεπεισμένοι ότι εκείνοι που παρήγγειλαν τις δολοφονίες βρίσκονται στην κορυφή του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, ένας μόνο άνθρωπος κατηγορείται και παραπέμπεται σε δίκη: πρόκειται για έναν Τούρκο, τον Ομέρ Γκιουνέι, πρόσωπο οικείο στα θύματα, που τους χρησίμευε ως σοφέρ και άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Ένας μόνο άνθρωπος κατηγορείται και παραπέμπεται σε δίκη: πρόκειται για έναν Τούρκο, τον Ομέρ Γκιουνέι, πρόσωπο οικείο στα θύματα, που τους χρησίμευε ως σοφέρ και άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Όμως αυτή η δίκη, που είχε ορισθεί για τον Ιανουάριο του 2017, δεν θα γίνει ποτέ: ο φερόμενος ως δολοφόνος, θα πεθάνει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2016 παίρνοντας μαζί του το μυστικό αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.
Στο βιβλίο της, η δημοσιογράφος Λορ Μαρσάν, συγκλονισμένη από το συμβάν, ρίχνει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του σκοτεινού γεγονότος το οποίο συνέβη, στη σκιά της εκκωφαντικής σιωπής των γαλλικών αρχών. Πολιτική δολοφονία ή εσωτερικό ξεκαθάρισμα; Η συνέχεια στο βιβλίο «Τριπλή δολοφονία στην οδό Λαφαγιέτ 147», που συνδυάζει αριστοτεχνικά τη δημοσιογραφική έρευνα με τη σκιαγράφηση του πορτρέτου τριών εξαιρετικών γυναικών και φέρνει στο φως μια από τις πρώτες εκδηλώσεις του ερντογανικού αυταρχισμού, που καταδιώκει και εξοντώνει τους αντιπάλους του ακόμα και εκτός Τουρκίας!
Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News