Πώς αποτυπώνεται η ετερότητα στο θέατρο; Πώς έχει καθορίσει η έννοια αυτή τη θεωρία και τη θεατρική πρακτική; Ποια η κοινωνική και πολιτισμική της σημασία;
Τα ερωτήματα αυτά θα προσεγγίσουν 190 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και του καλλιτεχνικού κόσμου στο Ναύπλιο, από τις 17 έως και τις 20 Μαΐου. Το ΣΤ΄ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο με θεματική «Θέατρο και Ετερότητα: Θεωρία, Δραματουργία και Θεατρική Πρακτική» διοργανώνεται στο Ναύπλιο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλονίκης και με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.
Η επιλογή του θέματος δεν είναι τυχαία. Οι προσεγγίσεις της ιδέας της ετερότητας καλύπτουν ένα ευρύ ερευνητικό και καλλιτεχνικό φάσμα, από τo αρχαίο έως και το σύγχρονο θέατρο, προβάλλοντας πολύπλευρες σκηνικές πρακτικές. Πέραν αυτού, όμως, η έννοια της ετερότητας, ο τρόπος, δηλαδή, που αντιλαμβανόμαστε το «διαφορετικό» στη σκηνική του ενσάρκωση, καθώς και στην κοινωνική και πολιτισμική του διάσταση, είναι στις μέρες μας πιο επίκαιρη από ποτέ. Θέτει ερωτήματα για τον προσδιορισμό και τον επαναπροσδιορισμό της δημοκρατίας, συνδέοντας την οικουμενική αξία του θεάτρου με τους σύγχρονους όρους ύπαρξης και συνύπαρξης. Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού το θέματος για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει θέσει υπό την αιγίδα του το συνέδριο, ενώ την πρωτοβουλία αυτή χαιρετίζει και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Το συνέδριο αυτό, που συνιστά θεσμό για τη θεωρία και την πρακτική του θεάτρου, στοχεύει να αποτελέσει forum διεπιστημονικού διαλόγου και μεθοδολογικών προσεγγίσεων μεταξύ κορυφαίων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ θεατρικών δημιουργών. Απευθύνεται σε ένα πολύπλευρο ακροατήριο, στο οποίο περιλαμβάνεται όχι μόνο η επιστημονική κοινότητα των θεατρολόγων, αλλά και ο κόσμος του θεάτρου και των τεχνών, οι εκπαιδευτικοί και το ευρύ κοινό. Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου σε τρεις χώρους που κοσμούν την πόλη του Ναυπλίου, περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, μιας (κατά κοινή ομολογία) από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης: στο Βουλευτικό (την πρώτη Βουλή των Ελλήνων), στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Παλαμήδης».
Επιλέγοντας από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και παράλληλων δράσεων, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει θεατρολογικές διαλέξεις, να συμμετάσχει σε θεατρικά και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια και να δει τις παραστάσεις και τις εικαστικές εγκαταστάσεις των φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τις μέρες αυτές, το ωραίο Ναύπλιο θα αποτελέσει τόπο συνάντησης των θεατρολόγων και των θεατρικών δημιουργών, της θεωρίας και της καλλιτεχνικής πρακτικής, με στόχο την προαγωγή της έρευνας, της θεατρικής παιδείας και του πολιτισμού.
Όλες οι πληροφορίες για το ΣΤ΄ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα tsconference6.uop.gr.
*Η Ιωάννα Καραμάνου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Γενική Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΤ’ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News