Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων λίγες μέρες πριν και μετά το καταλάγιασμα της σκόνης της επιτυχίας, ένα πράγμα καθίσταται ολοφάνερο. Το σύστημα επιλογής που εισάγει στα Πανεπιστήμια της χώρας υποψηφίους με επίδοση 1,5(!) και αφήνει έξω από σχολές υποψηφίους με επίδοση 18(!), έχει πλέον γεράσει και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Αντικατάστασης όμως χρήζει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με ένα νέο που θα σταματήσει να παράγει Νεοέλληνες και θα παράξει τον Νέους Έλληνες με γνώση, πολιτισμό, ήθος και ιστορική συνείδηση.
Είναι γνωστό ότι το επίπεδο της παιδείας του κάθε ατόμου αποκτάται μέχρι την ηλικία των 7 ετών και κύριος πάροχος είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Όμως η ολοκλήρωση του ατόμου μέσω της ευρείας γνώσης και της ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας, γίνεται στο σχολείο.
Αντικείμενα όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η θεατρική παιδεία, η γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο βασικής επικοινωνίας, τα μαθήματα κολύμβησης, η βασική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η διδαχή της ορθής χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι κάποια από τα αντικείμενα που πρέπει υποχρεωτικά να μπουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του δημοτικού σχολείου αν θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο των παιδιών μας.
Το δημοτικό σχολείο δεν πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά μόνο γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Δεν είμαστε στο 1916…! Επιπρόσθετα, με τέτοια αντικείμενα το σχολείο θα γίνει επιτέλους ελκυστικό για τα παιδιά και όχι καταναγκαστικό έργο όπως είναι σήμερα.
Στο γυμνάσιο πέραν των ισχυόντων, είναι αναγκαία η παγιοποίηση της γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο lower με πιστοποίηση από εθνικό φορέα καθώς και η διδαχή δεύτερης ξένης γλώσσας σε βασικό επίπεδο επικοινωνίας. Σημαντική είναι η γνώση της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας στηριζόμενες στη χρήση του διαδικτύου και στην ανάθεση ομαδικών εργασιών και παρουσιάσεων, που θα μετατρέψουν το μάθημα από αποκρουστικό σε ελκυστικό.
Είναι αδιανόητο να αποφοιτούν από τα σχολεία μαθητές χωρίς ίχνος ιστορικής γνώσης και πολιτικής αγωγής και οικονομίας.
Ως εκπαιδευτικός απογοητεύομαι όταν μαθητής της Α Λυκείου δεν γνωρίζει τι είναι ΦΠΑ, τι είναι έκπτωση και πως υπολογίζονται…!
Η ανάθεση ατομικών αλλά και ομαδικών εργασιών θα αναπτύξει στη λογική κάθε μαθητή τη συνεργατικότητα και θα ενισχύσει την άποψη ότι η συνεργασία έχει μεγαλύτερα οφέλη από την ατομικότητα, χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από τον σημερινό ελληνικό κοινωνικό ιστό και δυσκολεύουν αφάνταστα την ανάπτυξη της χώρας σε κάθε τομέα.
Στο σημερινό σχολείο η συνεργασία τιμωρείται! Μαθαίνεις μόνο να διαγωνίζεσαι και να ανταγωνίζεσαι. Οι θέσεις είναι μόνο για τους καλούς και τους άριστους που ανταμείβονται με αλλόκοτες τιμές, όπως το απουσιολόγιο και η σημαία…! Και οι υπόλοιποι; Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Στο λύκειο ο μαθητής πρέπει να ολοκληρώσει την πλατιά μόρφωσή του, χωρίς τις ατέλειωτες και ανούσιες εμβαθύνσεις και να έχει ενημερωθεί πλήρως ώστε να αποφασίσει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, ο οποίος δεν πρέπει να έχει ορίζοντα μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και ρυθμίσεις ώστε οι νέοι μας να στραφούν και προς τη τεχνική εκπαίδευση που αποτελεί απαραίτητο μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας μας.
Να αναφέρουμε εδώ ότι στην Ελλάδα το 65% των αποφοίτων στρέφεται προς τα ΑΕΙ και το 35% προς την τεχνική εκπαίδευση, ενώ στην Αγγλία τα ποσοστά είναι ακριβώς αντίστροφα! Να σταματήσουμε επιτέλους να παράγουμε επιστήμονες που θα δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό! Τους έχουμε μεγάλη ανάγκη εδώ, στη χώρα μας!
Μα όλα αυτά χρειάζονται χρήματα…
Ναι! Να τα δώσουμε! Είναι η μοναδική μας ευκαιρία και η σίγουρη επένδυση για το μέλλον μας!
*Ο Γιώργος Κουτάντζης είναι μαθηματικός-φροντιστής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News