390
|

Η τιμωρία των συνεπών δανειοληπτών

Παναγιώτης Κουβαλάκης 21 Δεκεμβρίου 2021, 17:27

Η τιμωρία των συνεπών δανειοληπτών

Παναγιώτης Κουβαλάκης 21 Δεκεμβρίου 2021, 17:27

Η σημερινή κυβέρνηση στον πρώτο χρόνο της θητείας της νομοθέτησε την υποχρεωτική συγκέντρωση σε ηλεκτρονικές συναλλαγές του 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων (από 20% που ήταν πριν). Και από την υποχρέωση αυτή εξαίρεσε τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που πληρώνουν οι συνεπείς δανειολήπτες. Τι σημαίνει αυτό; ότι δημιουργούνται φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που καλούνται να δαπανήσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και στους συνεπείς δανειολήπτες που καλούνται να διαθέσουν το 50, 60 ή και 80% του εισοδήματός τους ηλεκτρονικά, αν οι δόσεις του δανείου είναι πολύ υψηλές. Αλλιώς το υπολειπόμενο ποσό φορολογείται ξανά με 22%!​

Με αυτό τον τρόπο τιμωρεί τους συνεπείς δανειολήπτες η ευνομούμενη πολιτεία. Ουσιαστικά τους βάζει έναν ακόμη βραχνά, πέρα από αυτόν των δανείων που ξεπληρώνει. Έτσι απλός πολίτης μπορεί να αγοράσει μια σοκολάτα απ’ το περίπτερο, ένα κιλό ντομάτες από τη λαϊκή χωρίς να δίνει την πιστωτική του κάρτα στους πωλητές. Ο συνεπής δανειολήπτης δεν μπορεί. Ο συνεπής δανειολήπτης δεν μπορεί να δώσει χαρτζιλίκι στα παιδιά του. Γιατί τα περιθώριά του είναι πολύ στενότερα. Γιατι αυτό το ποσό θα το πληρώσει σε πρόστιμο 22%. Ο απλός πολίτης μπορεί να κάνει αποταμίευση για να δώσει κάτι την επόμενη χρονιά στα παιδιά του που θα γίνουν φοιτητές. Ο συνεπής δανειολήπτης δεν μπορεί να κάνει αποταμίευση γιατί αυτή θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο 22%. Στον συνεπή δανειολήπτη – και στον κάθε φορολογούμενο που δεν μπόρεσε να ξοδέψει το 30% του εισοδήματός του ηλεκτρονικά- λόγω του lockdown, του επιβλήθηκε πρόστιμο (ευτυχώς 11% πέρυσι) παρότι μπορεί να αποδείξει ότι τα χρήματά του δεν πήγαν στην μαύρη αγορά αλλά έμειναν αδιάθετα στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ετσι για πρώτη φορά στα φορολογικά χρονικά αυτής της χώρας φορολογείται η αποταμίευση με 22%! Και προσέξτε: Όχι η μεγάλη αποταμίευση. Αυτή εξαιρείται. Έτσι ένας μεγαλο-εισοδηματίας με εισόδημα πχ. 300.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να δαπανήσει μόνο το 8% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές συναλλαγές! Όχι 30% που υποχρεούται ο χαμηλόμισθος ή ο φορολογούμενος μεσαίου εισοδήματος. Καταλάβατε; Εκεί ανθεί λοιπόν η παραοικονομία. Στις κρουαζιέρες και στην ενοικίαση μεγάλων σκαφών. Και την ίδια στιγμή, ο συνεπής δανειολήπτης τρέχει πανικόβλητος να τα φέρει βόλτα.

Και για όλα αυτά κανείς δεν διαμαρτύρεται. Καμία περιώνυμη ένωση δανειοληπτών, κανένας συνήγορος του πολίτη. Όμως οι κυβερνώντες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι αυτό το μεγάλο , «βουβό» ποτάμι των εκατοντάδων χιλιάδων απεγνωσμένων συνεπών δανειοληπτών (εφέτος επέστρεψε το πρόστιμο στο 22%) θα τους τιμωρήσει στις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News