482
Φρουρός στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελευθερία ή Θάνατος

Νότης Καραθύμιος 9 Νοεμβρίου 2018, 16:31
Φρουρός στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελευθερία ή Θάνατος

Νότης Καραθύμιος 9 Νοεμβρίου 2018, 16:31

Διαβάζοντας το εθνικό σύνθημα μιας χώρας μπορεί να καταλάβει κανείς πολλά για αυτήν, καθώς εκεί συμπυκνώνονται οι ιδεατοί στόχοι του εκάστοτε έθνους. Αυτό που μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί και αξίζει να σημειωθεί είναι πως στα περισσότερα εθνικά συνθήματα υπάρχει κοινή η λέξη «Ελευθερία». «Ελευθερία» είναι το εθνικό σύνθημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, «Για ένωση και Ελευθερία» της Αργεντινής, «Ενότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία» της Γερμανίας και φυσικά το γνωστό σε όλους μας «Ελευθερία ή Θάνατος» της Ελλάδας.  Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Οι πολίτες μιας χώρας, αργά η γρήγορα, καταλαβαίνουν πως η ελευθερία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία τους.

Στις μέρες η ελευθερία δεν έχει τόσο την έννοια της εδαφικής ανεξαρτησίας αλλά αυτή της ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής ελευθερίας που υπάρχει σε μια χώρα. Έχει ποσοτικοποιηθεί και μπορούμε να την μετρήσουμε, πράγμα που συμβαίνει ήδη από πολλούς οργανισμούς και ινστιτούτα παγκοσμίως. Μία από τις πιο γνωστές ετήσιες εκθέσεις για την οικονομική ελευθερία είναι του Καναδικού Ινστιτούτου Φρέιζερ το οποίο συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ).

Γιατί έχει όμως τόση αξία η οικονομική ελευθερία ενός κράτους; Διότι η οικονομική ελευθερία παρασύρει όλες τις ελευθερίες και όλους τους υπόλοιπους δείκτες ευημερίας προς τα πάνω. Κοιτάζοντας την έκθεση του ινστιτούτου Φρέιζερ για την κοινωνική ελευθερία, βλέπουμε πως στην κορυφή της λίστας των χωρών με τον μεγαλύτερο δείκτη κοινωνικής ελευθερίας, για στοιχεία του 2015, βρίσκεται η Ελβετία, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Φιλανδία και η Ολλανδία. Το κοινό στοιχείο των παραπάνω χωρών είναι ο υψηλός δείκτης οικονομικής ελευθερίας.

Κοιτάζοντας εκθέσεις δεικτών ευημερίας, οι οποίες μελετούν μεταβλητές όπως το σύστημα υγείας καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα, θα παρατηρήσουμε ότι στην κορυφή βρίσκονται οι παραπάνω χώρες, δηλαδή χώρες με τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Η αυξημένη ευημερία των χωρών αυτών αποτυπώνεται και στο προσδόκιμο ζωής των γυναικών το οποίο είναι τα 82,3 έτη,  σε χώρες με υψηλό δείκτη οικονομικής ελευθερίας και 65,3 έτη σε χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη.

Έχει αξία επίσης να κοιτάξει κανείς και την έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας η οποία δείχνει σε ποιες χώρες κατοικούν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με τα όσα δηλώσαν οι ίδιοι. Ψηλά στην λίστα βρίσκεται η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ελβετία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Δηλαδή πάλι χώρες που διακρίνονται για τον υψηλό δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Είναι επομένως προφανές, ακόμα και στον πλέον κακόπιστο, πως οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν μπορούν να αποτελούν σύμπτωση. Η σχέση της οικονομικής ελευθερίας με την ευημερία των πολιτών ενός κράτους, είναι ανάλογη. Συνεπώς μια πολιτική προσανατολισμένη στην οικονομική ελευθερία είναι μια απολύτως επωφελής για την χώρα πολιτική και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κοιτάζουμε στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην  108η θέση, δίπλα στην Κίνα και τη Σουαζιλάνδη και έχουμε την χαμηλότερη επίδοση από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν δύο αιώνες μετά και το εθνικό μας σύνθημα παραμένει επίκαιρο. Ελευθερία ή Θάνατος.


* Ο Νότης Καραθύμιος είναι μέλος της ΚΕ της Δράσης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...