286
|

Αποφεύγουμε συνέχεια το πρόβλημα

Avatar protagon.import 28 Ιουνίου 2015, 15:31

Αποφεύγουμε συνέχεια το πρόβλημα

Avatar protagon.import 28 Ιουνίου 2015, 15:31

Αντί να επικεντρωθούμε στην (δύσκολη) επίλυση του πρακτικού (ευκολοκατανόητου) προβλήματος, το έχουμε μετατρέψει σε πεδίο ιδεολογικής σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να έχουμε μπει σε ένα σπιράλ συνεχούς χειροτέρευσης της κατάστασης. Ή, αλλιώς, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα λογικής με συναισθηματικούς όρους. Και το συναίσθημα όταν μάλιστα αυτό είναι μονίμως «εν βρασμώ» δεν είναι καλός σύμβουλος.

Το πρόβλημα (σε επίπεδο χώρας και όχι σε επίπεδο νοικοκυριού) έχει πέντε παραμέτρους οι οποίες πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη: 1. Δεν έχουμε λεφτά, 2. Χρειαζόμαστε λεφτά, 3. Δεν μας δανείζουν λεφτά χωρίς να συνοδεύονται από όρους, 4. Δεν δεχόμαστε τους όρους, 5. Δεν βρίσκουμε λεφτά.

Η επίλυση του παραπάνω προβλήματος μπορεί να λυθεί μόνο με δύο τρόπους: είτε 1. να μη χρειαζόμαστε λεφτά (δηλ. να είμαστε αυτάρκεις), είτε 2. να συμφωνήσουμε εν τέλει σε κάποιους όρους (μέχρι να γίνουμε αυτάρκεις). Αν εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε λεφτά, αλλά συγχρόνως εξακολουθούμε να μη βρίσκουμε συμφωνία, τότε η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει και η επίλυσή της δυσκολεύει.

Θυμίζω απλώς πού μας έχει οδηγήσει η άρνηση αντιμετώπισης του προβλήματος. Το 2009 (αφού τα είχα κάνει προηγουμένως σαλάτα) ο Καραμανλής είπε να παγώσουν μισθοί και συντάξεις, με αποτέλεσμα να βγει ο Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν». Στη συνέχεια, κέρδισε τις εκλογές ο Σαμαράς με τα «Ζάππεια», και τώρα βρισκόμαστε με τον Τσίπρα του «σκίσιμο του μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο», που -αφού δεν το έκανε- προχωράει σε δημοψήφισμα. Κανείς δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αλλά όλοι το μετέτρεψαν σε ιδεολογική σύγκρουση, έχοντας φυσικά πρόθυμα τα αυτιά των ψηφοφόρων να ακούσουν αυτά που ήθελαν.

Όσο δεν αντιμετωπίζουμε το πραγματικό πρόβλημα και συνεχώς το μετατρέπουμε σε πεδίο ιδεολογικής σύγκρουσης σε πολωμένο περιβάλλον, τόσο θα χειροτερεύει η κατάστασή μας. Και την ευθύνη σε μια δημοκρατία δεν την έχει μόνο ο εκλεγμένος, αλλά και ο ψηφοφόρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News