393
|

Φεστιβάλ Ελπίδας

Φεστιβάλ Ελπίδας

Κόντρα στην κατήφεια, την οικονομική κρίση, τις απολύσεις, τα μέτρα, τη μιζέρια και τη γκρίνια. Κόντρα στην απαισιοδοξία, τη μαυρίλα και το σύννεφο φρίκης που έχει απλωθεί πάνω από όλη την Ελλάδα. Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που πλέον διαθέτει, σαλπίζει αντεπίθεση και φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λευκό Πύργο σε φάρο ελπίδας για την υπόλοιπη χώρα. Τουλάχιστον, αυτοί ήταν οι ευσεβείς πόθοι που εκφράστηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, κύριο Δημήτρη Εϊπίδη, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος της παρουσίασής του αφιερώθηκε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή και η εντυπωσιακή παρουσία ελληνικών ταινιών («J.A.C.E» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα, «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, κ.ά).

Η αίθουσα «Παύλος Ζάννας» δεν ήταν γεμάτη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η συνέντευξη Τύπου δεν είχε απήχηση. Για πρώτη φορά, μεταδόθηκε σε live streaming κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους σε ζωντανό χρόνο από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονταν. Στη χρησιμότητα του διαδικτύου και στην ευρύτερη αξιοποίησή του για την επέκταση του φεστιβάλ πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά ο καινούριος διευθυντής, ο οποίος ομολόγησε ότι βασική του φιλοδοξία είναι να καταστήσει τη γιορτή του κινηματογράφου πόλο έλξης για όλα τα Βαλκάνια. Προσωπικά, δεν ξέρω πως θα το καταφέρει αυτό, άλλωστε δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη εμπορική δράση προς σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, μόνο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι παρέλαβε έλλειμμα από την προηγούμενη διεύθυνση 6,5.000.000 ευρώ και κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να το περιορίσει στο 1,5.000.000 ευρώ.

Στήριξη καινούριων καλλιτεχνών, ανακάλυψη νέων τάσεων, μακριά από τις χολιγουντιανές παραγωγές. Αυτό είναι το πνεύμα που διέπει τη φιλοσοφία του φεστιβάλ, αυτή είναι και η προσδοκία των θεατών- όχι κατ’ ανάγκην αποκλειστικά των κινηματογραφόφιλων. Καθαρά βλέμματα, που εστιάζουν στην ουσία των πραγμάτων, δεν φορτώνουν την πραγματικότητα με εφετζίδικα νοήματα και ταυτόχρονα την αποφλοιώνουν από τα περιττά. Το πρόγραμμα και τη λίστα των ταινιών θα τα βρείτε στο www.filmfestival.gr, όπως και τα ειδικά αφιερώματα. Ουδείς γνωρίζει από τώρα ποιος θα κερδίσει τα βραβεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προγνωστικά εδώ δεν κυκλοφορούν. Το σίγουρο είναι πως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης βγαίνει ακόμη μια φορά κερδισμένη. Πολύ περισσότερο φέτος, που άνεργοι και φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να δουν τις ταινίες δωρεάν μέχρι τις 15.00. Καλές προβολές, με ευχές για ακόμη καλύτερες μέρες. Όχι κινηματογραφικές, αλλά πραγματικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News