306
|

Τα μυστικά του Angkor Wat

Avatar Θανάσης Τρομπούκης 7 Αυγούστου 2011, 07:55

Τα μυστικά του Angkor Wat

Avatar Θανάσης Τρομπούκης 7 Αυγούστου 2011, 07:55

Δείτε εδώ το slideshow

Στην περιοχή της αρχαίας πόλης Angkor τα παιδιά παίζουν στα ερείπια μιας ένδοξης ιστορίας ελπίζοντας ότι με ένα τους χαμόγελο θα κερδίσουν μικρούς θησαυρούς από τους μακρινούς ταξιδιώτες. Ο κόσμος τις περισσότερες φορές τα προσπερνά αδιάφορα ή τα φιλεύει με λίγα κέρματα και έπειτα χαζεύει τους αριστουργηματικούς ναούς βυθισμένος στο ένδοξο παρελθόν της χώρας.

Έτσι κι εγώ στέκομαι μπροστά στο Angkor Wat και με κάθε βήμα προς τους σκαλιστούς πύργους του προσπαθώ να συλλάβω τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργικότητας και καλαισθησίας που οδήγησαν τον λαό των Χμερ στις αρχές του 12 αιώνα να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο, σε έκταση και αρχιτεκτονική αξία, θρησκευτικό κτίριο που έχει κατασκευαστεί μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία διηγείται ότι ο ναός χτίστηκε από τον βασιλιά Suryavarman II προς τιμήν του θεού Vishnu. Έκτοτε, το Angkor Wat αποτελεί σύμβολο της Καμπότζης, που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Καμπότζη βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία. Η ιστορία της είναι γεμάτη πολέμους, καταστροφές και κακουχίες με πιο πρόσφατη την περίοδο μετά το 1975 όπου την εξουσία κατείχαν οι Khmer Rouge. Σήμερα το Βασίλειο της Καμπότζης καταγράφει οικονομική ανάπτυξη. Ο τοπικός ξεναγός μας μιλά για το ρόδινο μέλλον της χώρας, τη διεθνή εικόνα του κράτους και τα όνειρά τους για το μέλλον. Στην πορεία, όταν έμαθε ότι είμαι δημοσιογράφος με συνωμοτικό ύφος με οδηγεί στην άκρη και μου λέει  χαμηλόφωνα ότι ο λαός εξακολουθεί να ζει σε τραγικές συνθήκες που απειλούν την επιβίωσή του, η ελευθερία του λόγου καταστρατηγείται και η κυβέρνηση κατηγορείται για διαφθορά. Ο πατέρας του είχε πεθάνει την περίοδο των "Κόκκινων Χμερ" από υπερβολική δουλειά και ο ίδιος, στα 25 του χρόνια, δεν άντεχε άλλο να βιώνει την κοινωνική ανισότητα που επικρατεί στη χώρα. Γι' αυτό το λόγο κάθε φορά που συναντούσε ξένους δημοσιογράφους προσπαθούσε να τους μεταφέρει τη δική του  αλήθεια για τη σύγχρονη Καμπότζη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News