641
|

«Δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη»

«Δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη»

«Αστυνομία Σκέψης- Θα σου πω δύο λέξεις μόνο: Επιλεκτική Χρεοκοπία. Γρήγορα! Τι σκέφτεσαι;
Έλληνας πολίτης- Εεεε, δεν είμαι σίγουρος. Επιλεκτική από τη μία… Καλό ακούγεται αυτό… Αφού επιλέγουμε, καλό μάλλον θα ναι. Χρεοκοπία από την άλλη…. Άμα διαλυθεί η οικονομία μας, πολύ κακό το βλέπω. Τι να σας πω. Δεν ξέρω τι να πρωτοσκεφτώ.»

Το καλοκαίρι του 2011 μοιάζει αρκετά στο οργουελικό 1984. Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του κάθε έλληνα πολίτη θα καθορισθεί από το αν και πως θα μπει στα σπίτια μας η επιλεκτική χρεοκοπία. Είναι καλή ή κακή; Θα την καλωσορίσεις ή θα την ξορκίσεις; Η γαλαζοπράσινη Αστυνομία της Σκέψης είναι εδώ. Κι ο πόλεμος των λέξεων μαίνεται ήδη. Μη τρομάξεις… 

«Η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία», μας διαβεβαίωσε προχθές ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αρκούντως βλοσυρός και μάστορας του λόγου για να τολμήσει να παίξει πρώτος το παιχνίδι. Για την κυβέρνηση, πρέπει να είναι φοβερά ενοχλητικό που μία τόσο θετική εξέλιξη έχει τόσο αρνητικό όνομα. Σκέφτονται: ο πολίτης, αν καταλάβαινε τι γίνεται, θα έπρεπε να βγαίνει στις πλατείες πανηγυρίζοντας, μιας και ένα μεγάλο μέρος του εθνικού μας Χρέους θα «κουρευτεί». Πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα μας χαριστούν! Το διανοείσθε; Πρόκειται για ιστορικό εθνικό θρίαμβο της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και αντί για όλα αυτά να παραμένει μουδιασμένος και τρομαγμένος; Μα, αλήθεια, είναι όνομα αυτό για θρίαμβο; (Επιλεκτική) Χρεοκοπία; Δεν γίνεται. Να αλλάξει πάραυτα. Αυτό πρέπει να σκέφτηκε κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρότεινε μία εξυπνακίστικη, newspeak και πρωτότυπη λύση: Αντί να χρησιμοποιούμε τον ελληνικό όρο, «Επιλεκτική Χρεοκοπία» και να τρομάζουμε, να το αφήνουμε αμετάφραστο! Πετάμε ένα “selective default” και καθαρίσαμε! Σου λέει, δεν το καταλάβαιναν που δεν το καταλάβαιναν πολύ στα ελληνικά, στα εγγλέζικα ακούγεται σούπερ. Κάπως έτσι οδηγείται το μυαλό σε θετικές σκέψεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς φυσικά δεν το θέλει αυτό. Θετικές σκέψεις για την κυβέρνηση; Να απομακρυνθεί το όνειρο να καταλάβει ο ίδιος την εξουσία; Α πα πα! Μπορεί να παίξει κι εκείνος το παιχνίδι με τις δύο λέξεις. Ειδικά όταν η μία είναι Χρεοκοπία. Ξεκαθάρισε λοιπόν χθες βράδυ, ορθά κοφτά, για όλους τους Έλληνες πολίτες, πως «η λέξη “χρεοκοπία” απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας. Δεν την θέλουμε. Δεν τη χρησιμοποιούμε. Δεν την επιτρέπουμε καν, ως σκέψη.» Εεεπ, σε είδα! Μόλις σκέφτηκες πάλι την απαγορευμένη κακιά λέξη, έτσι δεν είναι; Πρόσεξε καλά, αναγνώστη του protagon, γιατί αν το ξανακάνεις κακομοίρη μου, χάθηκες. Α-πα-γο-ρεύ-ε-ται. Τελεία και παύλα.  Για την γαλάζια Αστυνομία της Σκέψης, αυτό πρέπει να συγκρατήσει ο κάθε πολίτης ότι είναι η Επιλεκτική Ακατανόμαστη, το σχέδιο που συζητείται διεθνώς για την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Κάτι απλά πολύ κακό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να ξεκαθαρίσει πως θα είναι πολύ αυστηρός ως προς το τι μπορούμε να σκεφτόμαστε και τι όχι. Ούτε το να μένει η Ακατανόμαστη αμετάφραστη, η λύση Βενιζέλου, τον βρίσκει σύμφωνο. Για να μην έχουμε αμφιβολίες, το διευκρίνισε κι αυτό χθες: «η λέξη “χρεοκοπία”, λοιπόν, απαγορεύεται. Κι αυτό ισχύει για όλες τις παραλλαγές της. Και η ελεγχόμενη και η επιλεκτική και η περιορισμένη. Ακόμα και στην αγγλική εκφορά του όρου, το λεγόμενο selected (sic) default.»

Με μία υποσημείωση: και στο επίσημο κείμενο της χθεσινής ομιλίας του, και στο επίσημο βίντεο ( σε time code 02:47), ο κύριος Σαμαράς αναφέρεται ανακριβώς σε “selected” και όχι “selective” default. Αφήνοντας την προφανή, φτηνή κριτική στην άκρη, πως ο κύριος Σαμαράς ξεφτιλίζεται με το να μην γνωρίζει καν τον όρο τον οποίο περισπούδαστα κάνει πως αναλύει , πρόκειται για επίτευγμα.  Τι μαλώνουν και προσπαθούν να πείσουν κι εμάς; Βρέθηκε η λύση: “Selected default”. Μιλάμε για έναν σαμαρικής εμπνεύσεως, νέο τεχνικό οικονομικό όρο σε παγκόσμια πρώτη, έναν όρο που κανείς δεν θα καταλάβει γιατί δεν απαντάται πουθενά στον διεθνή Τύπο, ούτε στην παγκόσμια οικονομική θεωρία ούτε στη βιβλιογραφία. Τώρα καλό θα είναι αυτό, κακό θα είναι, δεν επιτρέπεται να το σκεφτείτε καν. Έτσι αντιλαμβάνονται το δημόσιο διάλογο τα δύο κόμματα εξουσίας. Η Αστυνομία της Σκέψης είναι εδώ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News