«Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένας μύθος», είπε ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ (Πέμπτη 7/7). Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη συνάντηση Βενιζέλου – Ιερώνυμου όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο πως η εκκλησιαστική περιουσία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και η μισθοδοσία των κληρικών θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από την πολιτεία.
Ο κ. Χρυσόστομος, που έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν ότι «η εκκλησία δεν μπορεί να αφήσει τον λαό της να είναι έρμαιο της τύχης του ενός και του άλλου», τόνισε τα εξής 11 σημεία:
- Να φορολογείται η εκκλησία από τη στιγμή που παράγει κοινωνικό έργο και έχει γι’ αυτό αρωγό το κράτος.
- Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα του κλήρου που στην εκτέλεσή του δεν προχωρά το κράτος.
- Η εκκλησία πρέπει να κινηθεί περισσότερο και ταχύτερα προς τους ανθρώπους που την περιμένουν.
- Να «παρακολουθήσουν μαθήματα» οι Έλληνες κληρικοί πώς διαχειρίζονται την περιουσία τους οι ξένοι και να επιστρέψουν με γνώση στη χώρα τους.
- Να ταυτίζονται τα εκκλησιαστικά συμφέροντα με τα κρατικά.
- Να υπάρξει εκδημοκρατισμός στην εκκλησία.
- Όταν κάποιος δεν μπορεί να διοικήσει το σπίτι του, πρέπει να υπάρξει κάποιος άλλος που θα τον βοηθήσει στη διοίκηση. Και αυτό ισχύει και για το κράτος και για την εκκλησία.
- Όπως και η πολιτεία έτσι και η εκκλησία δεν μπορεί να είναι ασύδοτος οργανισμός.
- Η φωνή της εκκλησίας πρέπει να είναι ουδέτερη αλλιώς έρχεται να υποστηρίξει τα διαπλεκόμενα.
- Να μην υποστηρίζουμε μόνο τους μνημονιακούς αλλά να ακούμε και τους αντι – μνημονιακούς. Αυτή είναι η ισορροπία.
- Και η ισορροπία δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πριν την αποφώνηση, χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση Βενιζέλου – Ιερώνυμου αλλά βρήκε «στεγνό» και «ξερό» το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου που ακολούθησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News