384
|

Τζόντι Φόστερ: ο άλλος μου εαυτός

Avatar Πάνος Κοκκίδης 18 Μαΐου 2011, 06:18

Τζόντι Φόστερ: ο άλλος μου εαυτός

Avatar Πάνος Κοκκίδης 18 Μαΐου 2011, 06:18

H Τζοντι Φόστερ, σκηνοθέτης και ηθοποιός της εκτος συναγωνισμού ταινίας Ο Αλλος μου Εαυτός (The Beaver) με άψογα γαλλικά (τουλάχιστον στην αρχή) μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου χωρίς τον πρωταγωνιστή της Μελ Γκιμπσον για, τον διπλό της ρόλο σαν σκηνοθέτη και ηθοποιoύ:

“Το να σκηνοθετείς και να παίζεις ταυτόχρονα είναι μια πολύ κακή ιδέα. Το πλεονέκτημα είναι οτι ξέρεις την ταινία αφού την ζεις τόσους μήνες πριν. Ξέρεις τους χαρακτήρες πολύ καλά και έτσι ξέρεις καλύτερα απ οποιονδήποτε που πρέπει να πάει το φιλμ. Η κακή πλευρά είναι οτι δεν υπάρχουν εκπλήξεις για σένα.

"Δεν μπορούσα να φανταστώ άλλον ηθοποιό απ τον Μελ Γκίμπσον για το ρόλο. Ήξερα ότι ο Μελ δεν θα είχε πρόβλημα με την σκηνοθεσία μου. Αν θα είχα να κάνω με ένα  διαφορετικο ηθοποιό, θα πήγαινα αλλού την ταινία. Ο Μελ είχε κατανοήσει  πολύ καλά τον χαρακτήρα του Walter.  Μιλήσαμε πολύ γι αυτόν όταν ήμασταν στα γυρίσματα. Για τον Μελ, ήταν πολύ σημαντικό να γυρίσει αυτή την ταινία. Είναι περήφανος γι αυτό που δείχνει. Θέλει το κοινό να ξέρει αυτή του την πλευρά. Ξέρω ότι είναι απίστευτα υπερήφανος για αυτη την ταινία."

Η ταινία δεν σχεδιάστηκε για να την αγαπήσουν όλοι. Είναι μια προσωπική ταινία. Έχει ένα ευρωπαϊκό στυλ  και θα αρέσει περισότερο στην Ευρώπη. Ίσως φανεί κάπως περίεργη στα αμερικάνικα κοινά. Κάνεις φιλμ επειδή σου αρέσουν δεν μπορεις πάντα να σκέφτεσαι τι αρέσει στον κόσμο και να προχωράς.

Η Φοστερ εξήγησε την τάση της για ταινίες που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία:

"Οι ηθοποιοί αγαπάμε τη ψυχολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ηθοποιοί. Η ρίζα της ψυχολογίας είναι η οικογένεια. (…) Κάνω ταινίες για υπαρξιακές  κρίσεις. Μια τέτοια είναι αυτό που περνάει ο Walter. Κάνοντας ταινίες με τον δικό μου τρόπο, προσπαθώ να έρθω σε ισορροπία με τις δικές μου κρίσεις. Σου επιτρέπει να αγγίξεις ζητήματα της δική σου ζωής και να τα καταλάβεις καλύτερα. Είναι μια διαδικασία για να γιατρευτείς ο ίδιος."Σχετικά με το αντικείμενο της ταινίας:

" Ο Walter έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια καταδίκη σε θάνατο, μέσα από την αυτοκτονία, και μια ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στό τέλος με την βοήθεια μιας κούκλας βρίσκει ένα τρίτο δρόμο να βγει απ άσχημη θέση που έχει μπει.

Εάν υπάρχει μια τελευταία σκέψη για την  ταινία, είναι η ιδέα ότι δεν χρειάζεται να είσαι μόνος. Είσαι μόνος από  επιλογή "

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News