Απίθανες αποφάσεις λαμβάνονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Τον περασμένο Ιούλιο, σε συνεδρίαση του προεδρείου της, ελήφθη μια μοναδική απόφαση στα νομικά χρονικά της χώρας: «αυτοεξαιρεί» τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕΕΠ από κάθε αστική ευθύνη έναντι τρίτων, που προκαλείται από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ίδιοι! Έτσι σήμερα, η ΕΕΕΠ μπορεί να λαμβάνει οποιαδήποτε απόφαση θέλει και, ταυτόχρονα εξασφαλίζει το «ακαταδίωκτο» από τους τυχόν θιγόμενους από αυτή την απόφαση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 168/3/30.07.2015 απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1959/Β’/11.09.2015), έπειτα από εισήγηση του προέδρου Αντώνη Στεριώτη, έγινε αποδεκτή η συμπλήρωση προγενέστερων αποφάσεων που καθορίζουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής. Σύμφωνα με το νέο άρθρο που προστέθηκε στον κανονισμό λειτουργίας «ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π. δεν υπέχουν προσωπικά αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή/και παραλείψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους». Στο άρθρο προστίθεται ότι, η συγκεκριμένη διάταξη «δεν απαλλάσσει τους ανωτέρω από ευθύνη τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή/και παραλείψεις από δόλο ή βαρεία αμέλεια». Εξασφαλίζουν πάντως το «ακαταδίωκτο» για την τέλεση αδικημάτων κατά του Δημοσίου, πλημελληματικού χαρακτήρα.
Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την απόφαση της ΕΕΕΠ ανήκουστη στα νομικά χρονικά. Υπογραμμίζουν δε ότι αντίστοιχη διάταξη έχει υπάρξει και για τις αποφάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) την οποία επίσης χαρακτηρίζουν ως νομικά έωλη. Η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με έγκυρους νομικού κύκλους, αν φτάσει σε δικαστήριο, θα καταπέσει, παρόλο που επιβάλλεται νομοθετικά. Στην τελευταία περίπτωση, ο δικαστής θα κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου, αφού κανένας δεν μπορεί να κατέχει θέση ευθύνης χωρίς να λογοδοτεί.
Η περίπτωση ωστόσο της ΕΕΕΠ, ξεπέρασε κάθε όριο φαντασίας και γελοιότητας. Σε αντίθεση με ότι συνέβη στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου η κυβέρνηση επιζητά την εξαίρεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου από τυχόν ευθύνες προς τρίτους, τα μέλη της ΕΕΕΠ «αυτοεξαιρέθηκαν» των ευθυνών τους και της λογοδοσίας. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως ακραίος πολιτικός αμοραλισμός, αν όχι εκφασισμός της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ένας δημόσιος λειτουργός θα μπορεί να λαμβάνει οποιεσδήποτε αποφάσεις, χωρίς να λογοδοτεί και χωρίς ο ίδιος να έχει συνέπειες για τα αποτελέσματα που προκαλούν οι αποφάσεις του.
Με ταχύτητα φωτός
Πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση αυτή της ΕΕΕΠ, έρχεται να προστατέψει τα μέλη του προεδρείου από τυχόν νομικές ενέργειες του ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος δεν αποκλείεται να στραφεί νομικά κατά των αποφάσεων της ΕΕΕΠ οι οποίες προκαλούν ζημία στον ίδιο και τους μετόχους του. Ειδικά στο νομικό στόχαστρο μπορεί να βρεθεί η εν κρυπτώ απόφαση της ΕΕΕΠ για την αλλαγή του κανονισμού διεξαγωγής του παιγνίου των VLTs
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε προγραμματίσει την έναρξη της λειτουργίας των παιγνιομηχανών, γνωστών και ως VideoLotteryTerminals ή VLTs στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας ανέστειλε την έναρξη, καθώς λίγες ημέρες πριν η νέα ΕΕΕΠ υπό τον κ. Στεριώτη, άλλαξε τους όρους διεξαγωγής του παιγνίου. Στην πράξη μετέβαλε τον κανονισμό διεξαγωγής του παιγνίου που είχε εγκριθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αλλαγές που επήλθαν, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, κατέστησαν ασύμφορη την εμπορική εκμετάλλευση του παιγνίου και για τα συγκεκριμένο λόγο ανεστάλη η έναρξη της διεξαγωγής του μέχρι και σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι η νέα ΕΕΕΠ, έλαβε την απόφαση αλλαγής του κανονισμού χωρίς καν να ενημερώσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο ΟΠΑΠ. Αν και η χρηστή και διαφανής διακυβέρνηση επιβάλλει σε τέτοιου είδους μεταβολές, που επηρεάζουν ουσιαστικά τη λειτουργία των αγορών, να διεξάγεται τουλάχιστον μια διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερομένους, η ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς (π.χ. πράκτορες, ανταγωνίστριες εταιρείες κ.ο.κ.) δεν είχαν καν ενημερωθεί για την αλλαγή. Η τροποποίηση του κανονισμού έγινε ερήμην όλων των άμεσα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΑΠ.
Η σκοπιμότητα και ο ρεβανσιστικός χαρακτήρας της απόφασης της ΕΕΕΠ κατά του ΟΠΑΠ, αναδείχθηκε και από το γεγονός της ταχύτητας με την οποία έδρασε η ρυθμιστική αρχή. Χρειάστηκαν μόλις οκτώ ημέρες από το διορισμό της, ώστε να εισηγηθεί και να λάβει αποφάσεις σε ένα ομολογουμένως πολύπλοκο θέμα. Η ΕΕΕΠ διορίσθηκε στις 28 Μαΐου 2015 με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη (2/36411/0004/28.5.2015 – Υ.Ο.Δ.Δ. 385/29.5.2015), και στις 5 Ιουνίου 2015, ενέκρινε την εισήγηση της τροποποίησης του κανονισμού διεξαγωγής του παιγνίου των VLTs (Αρ. αποφ. 158/4/5.6.2015 – ΦΕΚ B’ 1120). Αν μη τι άλλο, για δημόσια αρχή η ΕΕΕΠ κινήθηκε με αξιοθαύμαστη και πρωτόγνωρη ταχύτητα.
Ο χειρισμός, έδειξε για άλλη μια φορά τη «δίκαιη» αντιμετώπιση που έχουν όσοι αναλαμβάνουν το ρίσκο να επενδύσουν στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ, κρατικός τότε, είχε καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 560 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, προκειμένου να λάβει ένα «χαρτί» που αναγράφει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου παιγνίου στη χώρα μας. Τόσο ο αριθμός των μηχανών VLTs, όσο και το τίμημα, πιθανόν να καθορίστηκαν με μια δόση υπερβολής. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές βαρύνουν την ελληνική Πολιτεία και όχι τον ΟΠΑΠ. Καθώς το ελληνικό Δημόσιο διψούσε για έσοδα και αποκρατικοποιήσεις, ο τότε κρατικά ελεγχόμενος ΟΠΑΠ αναγκάσθηκε να καταβάλει το προαναφερόμενο υπέρογκο ποσό, κάτι που μπορεί να μην συνέβαινε αν οι άδειες δίνονταν με όρους αγοράς. Μάλιστα ΟΠΑΠ Α.Ε., για να καλύψει την υπέρογκη εκταμίευση, δανείσθηκε περί τα 250 εκατ. ευρώ από τράπεζες καταβάλλοντας αλμυρό επιτόκιο, προκειμένου να έχει μια άδεια στα… συρτάρια του.
Μέχρι σήμερα, το κόστος της σύμβασης έχει ξεπεράσει για τον ΟΠΑΠ τα 600 εκατ. ευρώ, χωρίς ο ίδιος να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Η νέα διοίκηση που ανέλαβε τον ΟΠΑΠ στο τέλος του 2013, θεώρησε σκόπιμη την αξιοποίηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, που επί τουλάχιστον δύο χρόνια βρισκόταν στα συρτάρια της. Φαίνεται όμως ότι δεν υπολόγισε καλά, και ειδικά την έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο. Λες και τη σύμβαση για τα VLTs, ο ιδιώτης βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ την υπέγραψε με την (τότε) κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όχι με την Ελληνική Δημοκρατία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News