Δυσαρέσκεια σε Μαξίμου για Γεωργιάδη – Κικίλια: «Στη ΝΔ δεν θα βρουν “Τσοβόλα δώστα όλα”»
Δυσαρέσκεια σε Μαξίμου για Γεωργιάδη – Κικίλια: «Στη ΝΔ δεν θα βρουν “Τσοβόλα δώστα όλα”»
«Αν ψάχνουν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία για “Τσοβόλα δώστα όλα”, δεν θα βρουν». Η φράση ανήκει σε κορυφαία πηγή του Μαξίμου και όπως λέγεται, την επέλεξε προκειμένου να εκφράσει, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, τη δυσαρέσκεια που επικρατεί για τις δηλώσεις επί δηλώσεων (ορθότερα υποδείξεων) από τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια και Αδωνι Γεωργιάδη, τον πρώην υπουργό και Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και μία ντουζίνα βουλευτές της ΝΔ (ανάμεσά τους οι Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ζέττα Μακρή, Θεόδωρος Καράογλου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Χρήστος Δερμετζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης) για την ανάγκη οι αυξήσεις στις απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να επεκταθούν και στα Σώματα Ασφαλείας.
Την αρχή έκανε (εδώ) ο υπουργός Ναυτιλίας (στον οποίο υπάγεται το Λιμενικό) Βασίλης Κικίλιας, για να έρθουν να προστεθούν οι κ.κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβαρόπουλος. Ο δε βουλευτής Εβρου και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Τάσος Δημοσχάκης, προανήγγειλε την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς.
Μλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κικίλιας έκρινε ότι οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στη σωστή κατεύθυνση, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ, «προανήγγειλε» ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να δοθούν αυξήσεις και στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Οι αντιδράσεις αυτές «έπιασαν» τον Πρωθυπουργό στο ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι του στο Ισραήλ και ήδη οι «κακές γλώσσες» αποδίδουν στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, την ακύρωση της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψής του στο υπουργείο Υγείας.
Επίσημη αιτιολόγηση της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Γεωργιάδη στο υπουργείο ήταν η καθυστέρηση στην επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Ισραήλ, ενώ ως γνωστόν, την Τετάρτη στις 11:00 είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού, για το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και την Αμυνα της χώρας. Μία ημέρα νωρίτερα ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας, καθώς την ίδια ημέρα (1η Απριλίου) αρχίζει η εφαρμογή της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, που συμπαρασύρει για πρώτη φορά και τις απολαβές στο Δημόσιο.
Παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην αναλυτική απάντηση που θα δώσει στο pressroom ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικές πηγές σημειώναν πως δεν υπάρχει βουλευτής της κυβέρνησης που να μην επιθυμεί την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Ωστόσο, συμπλήρωναν δηκτικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Και κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, επεσήμαιναν, είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Απαντώντας με τη σειρά του στο ερώτημα αν θα δοθούν αυξήσεις και στα στελέχη του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, άφησε ανοικτή μία μικρή χαραμάδα, διαβεβαιώνοντας ότι «με το ίδιο σκεπτικό που αντιμετωπίσαμε τις αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για στηρίξουμε συνολικά τους ενστόλους και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια».
«Οτιδήποτε γίνει, θα πάει τέλος της χρονιάς, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό», θέλησε να διευκρινίσει ο κ. Πιερρακάκης, για να καθησυχάσει εκ νέου πως «έχουμε στον νου μας τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς».
«Πάμε βήμα-βήμα», εξήγησε, «πέρυσι προτεραιοποιήσαμε τους υγειονομικούς», ενώ «πανευρωπαϊκά», υπενθύμισε για το δημοσιονομικό αποτύπωμα που έχουν τέτοιες αυξήσεις, «έχουν μία συζήτηση για τη ρήτρα διαφυγής, δηλαδή πως εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες».
«Δείτε τι συμβαίνει στη Σχολή Ευελπίδων, έχουμε εκροή στελεχών από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έκανε μία εξοικονόμηση. Η χώρα μας είχε περισσότερους στρατηγούς από τις ΗΠΑ. Το μέρισμα της εξοικονόμησης πηγαίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις», τόνισε κ. Πιερρακάκης πιάνοντας το νήμα από το πρώτο μήνυμα που δόθηκε στους «γκρινιάρηδες« υπουργούς: «εξοικονομήστε όπως έγινε στο ΥΕΘΑ, για να έχετε και εσείς να δώσετε αυξήσεις».
«Εχουμε εθνική προτεραιοποίηση», θέλησε ακόμη να επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και «από το 2019 έχει δοθεί ήδη επιπλέον ένας μισθός [σε ετήσια βάση] στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω διαφόρων αυξήσεων και θα πάμε και παραπάνω. Συνολικά θα υπάρξει νέα στήριξη για τους νέους που είναι στο νοίκι και οι φοροαπαλλαγές».
Γιατί (προσώρας) μόνο στις Ενοπλες Δυνάμεις
Επιπλέον σε άτυπη ενημέρωση για το θέμα, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, από την κυβέρνηση εξηγούσαν:
Γιατί υπήρξαν ανακοινώσεις μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με αυξήσεις στις αποδοχές τους;
Αυτό έγινε για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Γίνεται για πρώτη φορά εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου;
Οχι, θυμίζουμε τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων για τα Σώματα Ασφαλείας;
Σημειώνουμε ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).
Ηδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
Συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Δυσαρέσκεια σε Μαξίμου για Γεωργιάδη – Κικίλια: «Στη ΝΔ δεν θα βρουν “Τσοβόλα δώστα όλα”»
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.