Το Nissan Micra επιστρέφει
Το Nissan Micra επιστρέφει
Πίσω κάτι παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες, στο μακρινό 1983, το πρώτο Micra κάνει την εμφάνισή του. Θες να θυμηθείς πόσο ζύγιζε; Ε, λοιπόν, μόλις 630 κιλά. Πούπουλο. Ηταν η απάντηση της Nissan στα Τοyota Starlet, Daihatsu Charade και άλλα τέτοια μικρά και γιαπωνέζικα. Με έναν νέο, τότε, κινητήρα της ιαπωνικής εταιρείας, πολύ μακριά κλιμάκωση και χαμηλό βάρος, δεν «έκαιγε» τίποτα. Το αντίτιμο; Εκανες κεφάλι. Το χαριτωμένα έξυπνο πρώτο Micra ήταν θορυβώδες. Βλέπεις, με ελάχιστη έως ανύπαρκτη μόνωση, «την άκουγες».
Ομως το Κ10, όπως ήταν ο κωδικός του, όχι μόνο αντικατέστησε επάξια το συντηρητικό Nissan Cherry, αλλά έστρωσε τον δρόμο και για πέντε συνολικά γενιές Micra, μέχρι το 2023, που σταμάτησε η παραγωγή του τελευταίου μοντέλου με το διάσημο βαφτιστικό, αυτού με τον κωδικό Κ14. Δεν μπορεί, όλο και κάποιο Micra θα γυρνοβολάει στη γειτονιά σου. Τα Micra συνδέθηκαν με την αξιοπιστία, τη χαμηλή κατανάλωση, την ανθεκτική συναρμολόγηση και τη φιλικότητα προς τον χρήστη. Αν το έστηνες κιόλας, διέπρεπε και ως αγωνιστικό χαμηλού κόστους.

Πλέον, με την αυτοκίνηση αγχωμένη με τις εκ Βρυξελλών περιβαλλοντικές οδηγίες, αναστατωμένη με την επέλαση των Κινέζων και επαναπροσδιοριζόμενη με την ηλεκτροκίνηση, το Micra επανέρχεται, αυτή τη φορά ως ηλεκτρικό. Η έκτη γενιά το παίρνει αλλιώς και «πατάει» στο «αδελφό» Renault R5 που, ως γνωστόν, ήδη «τρέχει» εμπορικά στην Ευρώπη και πάει καλά, λαμβάνοντας θετικές κριτικές.
Το παραπάνω υπενθυμίζει πως μπορεί ο «γάμος» μεταξύ Nissan και Ηοnda να χάλασε ένα τσακ πριν περαστούν οι «βέρες», όμως η συνεργασία μεταξύ της πρώτης και των Γάλλων της Renault είναι σε στέρεα δεσμά ένωσης.

Πληροφοριακά το νέο Micra σχεδιάστηκε στο Nissan Design Europe στο Λονδίνο, με χρήση της πλατφόρμας AmpR Small (είπαμε, κοινή με το R5), και θα είναι διαθέσιμο με δύο επιλογές μπαταρίας, 40 και 52 kWh, παρέχοντας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, «μέγιστη αυτονομία άνω των 400 χλμ.».
Οι πωλήσεις του νέου Micra θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2025 και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Ampere ElectriCity, στο Νουέ της Γαλλίας. Για την ώρα, αυτές είναι οι φωτογραφίες που διένειμε η Nissan στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ όπως του λόγου μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Το Nissan Micra επιστρέφει
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.