Πώς ο Κένεντι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Πώς ο Κένεντι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Μια «φαεινή» και άκρως επικίνδυνη για όλον τον κόσμο ιδέα είχε (πάλι;) ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ (RFK Jr), υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, για τη γρίπη των πτηνών, που βρίσκεται σε πλήρη έξαρση στην αμερικανική ήπειρο, με (σποραδικά) κρούσματα και σε ανθρώπους, και με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.
«Αντί να θανατώνουν τα πτηνά όταν ανακαλύπτεται η μόλυνση, οι πτηνοτρόφοι να αφήνουν τον ιό να εξαπλώνεται σε όλη τη φάρμα, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να διατηρήσουμε τα πτηνά που έχουν ανοσία σε αυτόν», δήλωσε πρόσφατα ο Κένεντι στο Fox News. Και το επανέλαβε σε διάφορες συνεντεύξεις.
Ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα για την αγροτική και ζωική παραγωγή. Ομως οι New York Times έγραψαν ότι η Μπρουκ Ρόλινς, η υπουργός Γεωργίας, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην ιδέα αυτή.
«Υπάρχουν κάποιοι αγρότες που είναι πρόθυμοι να το δοκιμάσουν πιλοτικά, για να δούμε αν υπάρχει τρόπος να αναπτύξουμε ανοσία», δήλωσε η κυρία Ρόλινς στο Fox News τον περασμένο μήνα.
Μπροστά στους δύο υπουργούς, οι επιστήμονες –ακόμη και από κρατικές υπηρεσίες– παθαίνουν πολλαπλά εγκεφαλικά.
«Η στρατηγική αυτή σημαίνει μεγαλύτερη καραντίνα στις φάρμες, περισσότερα διαφυγόντα έσοδα και αυξημένα έξοδα», δήλωσε ανωνύμως στους ΝΥΤ επιστήμονας του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.
Ομως, πέρα από τις άμεσες και καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που θα είχε η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε εκατομμύρια πουλερικά, με αυτή την ιδέα θα μπορούσε να προκύψει η επόμενη πανδημία.
Τόσο επιδημιολόγοι όσο και εξειδικευμένοι κτηνίατροι συμφωνούν πως κάθε νέα λοίμωξη είναι μια ευκαιρία για τον ιό H5N1 να μεταλλαχθεί.
«Αν αφήσουμε τον H5N1 να περάσει από ένα σμήνος πέντε εκατομμυρίων πτηνών, αυτό συνεπάγεται κυριολεκτικά πέντε εκατομμύρια ευκαιρίες για τον ιό να πολλαπλασιαστεί ή να μεταλλαχθεί», δήλωσε στους New York Times ο δρ Γκέιλ Χάνσεν, πρώην κρατικός κτηνίατρος του Κάνσας.
Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.600 ξεσπάσματα γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ. Η νόσος, σύμφωνα με τους NYT έχει επηρεάσει περισσότερα από 166 εκατομμύρια πτηνά.
Οι γενετιστές παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις του ιού ο οποίος, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.
Ομως αν του δοθούν περισσότερες ευκαιρίες εξάπλωσης, θα έχει και τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί πολύ πιο γρήγορα και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βρει τρόπους να μεταδοθεί σε άλλα ζώα και στους ανθρώπους.
Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως μια επιδημία νέας γρίπης (σημειωτέον δεν υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών) θα μπορούσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εξελιχθεί σε πανδημία παρόμοια ή και χειρότερη από αυτή του κορονοϊού.
Κανείς από τους δύο αμερικανούς υπουργούς δεν έχει διευκρινίσει ποιο είναι το σχέδιο για μετά – για την περίπτωση δηλαδή που η λοίμωξη αφεθεί πράγματι να εξαπλωθεί και εντοπιστούν τα ανθεκτικά σε αυτήν πτηνά. Κανείς, επιστημονικά, δεν εγγυάται ότι αυτά τα πτηνά θα είναι υγιή ούτε ότι από αυτά θα προκύψουν απόγονοι με ανοσία στη γρίπη.
Η Εμιλι Χίλιαρντ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, δήλωσε ότι τα σχόλια του RFK Jr αποσκοπούσαν στην προστασία των ανθρώπων «από την πιο επικίνδυνη εκδοχή της σημερινής γρίπης των πτηνών».
«Η σφαγή θέτει τους ανθρώπους στον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης, γι’ αυτό και ο υπουργός και το N.I.H. [Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας] θέλουν να περιορίσουν τις θανατώσεις ζώων», δήλωσε η ίδια.
Ο ιός Α(Η5Ν1) της γρίπης των πτηνών ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ζώα το 1966 στην Κίνα και το 1997 σε ανθρώπους, στο Χονγκ Κονγκ. Το 2020, εμφανίστηκε στην Ευρώπη ένα νέο, πιο παθογόνο στέλεχος Α(Η5Ν1) το οποίο εξαπλώθηκε γρήγορα σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο ιός, υπενθυμίζουν οι New York Times, πρωτοεμφανίστηκε στα άγρια πτηνά, τα οποία τον μετέδωσαν στα οικόσιτα πουλερικά και σε διάφορα είδη θηλαστικών. Μια μολυσμένη πάπια που πετάει μπορεί να ρίξει περιττώματα σε μια φάρμα, διασκορπίζοντας τον ιό.
Τα εκτρεφόμενα πουλερικά έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και βρίσκονται υπό τεράστιο περιβαλλοντικό στρες, συχνά στοιβαγμένα κατά εκατοντάδες σε συρμάτινα κλουβιά ή σε αχυρώνες με κακό αερισμό. Μέσα σε μία ημέρα, ο Η5Ν1 μπορεί να μολύνει το ένα τρίτο ενός σμήνους.
Τα μολυσμένα πτηνά μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα, διάρροια, τρόμο και συστροφή του λαιμού. Πολλά πεθαίνουν ασθμαίνοντας, ενώ σε άλλα ο θάνατος είναι αιφνίδιος, πριν εμφανιστούν συμπτώματα.
Οπως αναφέρουν οι New York Times, η ταχύτητα με την οποία καταρρέουν τα μολυσμένα πτηνά έχει αναφερθεί ως ένας λόγος που οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τα περισσότερα άρρωστα πτηνά πεθαίνουν πριν προλάβουν να γεννήσουν αυγό ή είναι τόσο εμφανώς άρρωστα που είναι εύκολο να αποκλειστούν από την ωοπαραγωγή.
Μέχρι σήμερα, οι πτηνοτρόφοι που εντοπίζουν συμπτώματα ή νεκρά ζώα υποχρεούνται να ενημερώσουν τις Αρχές και εφόσον τα τεστ βγουν θετικά, πρέπει να θανατώσουν όλο το σμήνος (με την ανάλογη αποζημίωση), πριν ο ιός εξαπλωθεί περαιτέρω.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Πώς ο Κένεντι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.