1551
H επιτυχημένη πορεία του ελληνικού FBI μέσα στους πρώτους μήνες επιχειρησιακής λειτουργίας του πιστώνεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (στη φωτ. μαζί με τον Πρωθυπουργό) | ΙΝΤΙΜΕnews

Στο «ελληνικό FBI» o Mητσοτάκης: Δεν υπάρχουν άβατα, ούτε συμμορίες πέραν του νόμου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2025, 10:11
H επιτυχημένη πορεία του ελληνικού FBI μέσα στους πρώτους μήνες επιχειρησιακής λειτουργίας του πιστώνεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (στη φωτ. μαζί με τον Πρωθυπουργό)
|ΙΝΤΙΜΕnews

Στο «ελληνικό FBI» o Mητσοτάκης: Δεν υπάρχουν άβατα, ούτε συμμορίες πέραν του νόμου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2025, 10:11

Επόμενο υπουργείο στη σειρά των επισκέψεων του Πρωθυπουργού μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, ήταν την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε ενημέρωση για την αναβολή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό διότι αποφάσισε να μεταβεί στην έδρα του λεγόμενου «ελληνικού FBI» –της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος– στον 10ο και 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, προκειμένου να συγχαρεί τους άνδρες και τις γυναίκες της νεοσύστατης υπηρεσίας για τις απανωτές επιτυχίες τους.

Με φρέσκο ακόμη το «χτύπημα» κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και ενώ η Υπηρεσία μετρά εντυπωσιακά αποτελέσματα (εδώ, εδώ και εδώ) ακόμη και στο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος (μαφία, με όποιον εθνικό προσδιορισμό θέλετε μπροστά) ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα πρώτα δείγματα γραφής της ΔΑΟΕ.

H επιτυχημένη αυτή πορεία του «ελληνικού FBI» μέσα στους πρώτους μήνες επιχειρησιακής λειτουργίας του (από τον περασμένο Οκτώβριο) πιστώνεται δίχως άλλο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε άλλωστε και την ιδέα για τη σύστασή του.

Και όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η ίδρυση της ΔΑΟΕ ήρθε για να καλύψει κοινωνικές και επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ, αποδεικνύοντας με τις απανωτές επιτυχίες της πως το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί προτεραιότητα και πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Μέχρι σήμερα η Υπηρεσία έχει εξιχνιάσει 272 υποθέσεις σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και έχει εξαρθρώσει 51 εγκληματικές οργανώσεις σε διάστημα μικρότερο του μισού έτους, με τις συλλήψεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των ερευνών να ξεπερνούν τις 720.

Αποστολή της ΔΑΟΕ, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, καθώς και της ενωσιακής και διεθνούς ασφάλειας, μέσω της πρόληψης και καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Υπηρεσία συνεργάζεται στενά με άλλες διωκτικές αρχές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στην είσοδο της ΓΑΔΑ ο υπουργός  και ο διευθυντής του «ελληνικού FBI» υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε όλες τις υπηρεσίες που υπάγονται στην ΔΑΟΕ στον 10ο και 11ο όροφο της ΓΑΔΑ και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, στάθηκε στις δύο τελευταίες επιχειρήσεις για την εξάρθρωση του πολύ μεγάλου δικτύου παράνομων καπνικών προϊόντων, το οποίο -όπως σημείωσε- «είχε σαφή διασύνδεση με αυτό το οποίο αποκαλούσαμε Greek Mafia», και του λαθρεμπορίου καυσίμων, με τη διακίνηση λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων σε πολλά πρατήρια.

«Αυτή -τόνισε ο κ. Μητσοτάκης-  είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι όταν μίλησα για πρώτη φορά για αυτή την έννοια της νομιμότητας παντού, το εννοούσαμε. Και έχετε επιδείξει επιτυχίες και εξιχνιάσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, υποθέσεις που για πολύ καιρό ταλάνιζαν τη δημόσια συζήτηση, χωρίς όμως να έχουμε καταφέρει να επιδείξουμε εκείνα τα ικανοποιητικά αποτελέσματα».

 

Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου ο Πρωθυπουργός στην αξιοποίηση των συνεργασιών με ξένες υπηρεσίες- «είναι κάτι το οποίο ήδη το κάνετε πολύ αποτελεσματικά -αναγνώρισε- καθώς γνωρίζουμε καλά ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει σύνορα και θα προσπαθεί πάντα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από οποιαδήποτε διωκτική αρχή»- καθώς και στη χρήση της τεχνολογίας και ειδικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου, όπως είπε, «να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία πληροφοριών και κατά συνέπεια πιο στοχευμένες δράσεις και πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη δήλωσή του με τη δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας σε εξοπλισμό και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά και για πρόσθετη οικονομική υποστήριξη των στελεχών της, «αναλόγως με τα αποτελέσματα τα οποία φέρνετε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Είναι δίκαιο, ένα μέρος του οφέλους για τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο ποσοτικοποιείται σχετικά εύκολα να μπορεί να επιστρέφει σε εσάς αλλά κυρίως στα στελέχη της Διεύθυνσης, έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι υπάρχει μια, όχι μόνο ηθική, αλλά και υλική αναγνώριση της πολύ σημαντικής δουλειάς που κάνετε», τόνισε απεθυνόμενος στα στελέχη της ΔΑΟΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε με την προτροπή:

«Συνεχίστε λοιπόν να στέλνετε αυτό το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άβατα, ότι δεν υπάρχουν συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες είναι πέραν του νόμου».

Προηγουμενως, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη, στην αίθουσα επιχειρήσεων της ΔΑΟΕ, όπου ο επικεφαλής της νέας Διεύθυνσης, υποστράτηγος Φώτης Ντουίτσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πεντάμηνης δράσης της υπηρεσίας.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στις δύο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν πρόσφατα και αφορούν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και καυσίμων.

Στην υπόθεση των καυσίμων, η ΔΑΟΕ προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων παρέμβαιναν στις αντλίες καυσίμων και στο σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών πρατηρίων υγρών καυσίμων, εξαπατώντας τους καταναλωτές και διακινώντας λαθραία ή νοθευμένα καύσιμα, με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος. H συνολική οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Εγιναν συνολικά 61 συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, συνελήφθησαν συνολικά 47 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι το σύνολο των διαφυγόντων φόρων ως αποτέλεσμα των παράνομων δραστηριοτήτων ανέρχεται σε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις επιτυχίες της ΔAOΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε:

«Αυτό έχει δύο αποτελέσματα: το ένα αποτέλεσμα αφορά την προστασία του κρατικού προϋπολογισμού, την προστασία των δημοσίων πόρων, οι οποίοι γίνονται αντικείμενο καταλήστευσης από τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, και το δεύτερο είναι η προστασία των καταναλωτών, αν σκεφτούμε πόσες χιλιάδες πολίτες προστατεύονται από αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν στο χώρο των καυσίμων, έτσι ώστε να κυριαρχήσει η νομιμότητα.

Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα της κυβέρνησής σας, κ. Πρόεδρε, προς την κατεύθυνση της προστασίας του συμφέροντος των πολιτών και ταυτόχρονα της προστασίας και της διασφάλισης πόρων, προκειμένου να ασκηθεί η αναγκαία κοινωνική πολιτική, κυρίως υπέρ των ευάλωτων».

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το τμήμα Ανθρωποκτονιών, τη Δίωξη Ναρκωτικών, το Κέντρο Επιχειρήσεων, το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, καθώς και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού από την έδρα της ΔΑΟΕ: 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, Στρατηγέ, αγαπητά στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, είμαι πρωτίστως σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου για τις πολύ σημαντικές επιτυχίες που μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, η Διεύθυνση αυτή έχει καταφέρει να επιδείξει.

Θυμάμαι όταν συνομιλούσαμε με τον Υπουργό πριν από κάποιο διάστημα και μου παρουσίασε αυτήν την οργανωτική πρωτοβουλία, την αγκάλιασα και τη στήριξα αμέσως. Και θυμάμαι επίσης και την καχυποψία με την οποία είχε αντιμετωπιστεί η ανακοίνωση της δημιουργίας της ΔΑΟΕ, όταν αυτό έγινε πριν από κάποιους μήνες.

Καταφέρατε και διαψεύσατε, θα έλεγα, τους συστηματικούς επικριτές της δράσης αυτής της κυβέρνησης και αποδείξατε ότι έχετε να παίξετε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Και θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα στις δύο επιχειρήσεις στις οποίες αναφερθήκατε στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου δικτύου παράνομων καπνικών προϊόντων, το οποίο είχε και σαφή διασύνδεση με αυτό το οποίο αποκαλούσαμε Greek Mafia, αλλά και στην πολύ αποτελεσματική πρώτη επιχείρηση την οποία κάνατε για την αντιμετώπιση της διακίνησης λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων σε πολλά πρατήρια αλλά και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Και νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι όταν μίλησα για πρώτη φορά για αυτή την έννοια της νομιμότητας παντού, το εννοούσαμε. Και έχετε επιδείξει επιτυχίες και εξιχνιάσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, υποθέσεις που για πολύ καιρό ταλάνιζαν τη δημόσια συζήτηση, χωρίς όμως να έχουμε καταφέρει να επιδείξουμε εκείνα τα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Θέλω να σταθώ και εγώ με τη σειρά μου στην ανάγκη της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των συνεργασιών με ξένες υπηρεσίες. Είναι κάτι το οποίο ήδη το κάνετε πολύ αποτελεσματικά, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει σύνορα και θα προσπαθεί πάντα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από οποιαδήποτε διωκτική αρχή.

Και να επισημάνω και με πολύ μεγάλη έμφαση την προτεραιότητα που δίνω στη χρήση της τεχνολογίας και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία πληροφοριών και κατά συνέπεια πιο στοχευμένες δράσεις και πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Χαίρομαι που κινείστε σε αυτήν την κατεύθυνση και θα έχετε την στήριξη και τη δική μου στην περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας και με εξοπλισμό αλλά και με τέτοια σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Και είμαι και σε μία συζήτηση με τον Υπουργό να μπορέσουμε να βρούμε και έναν τρόπο με τον οποίο θα υπάρχει μία πρόσθετη οικονομική υποστήριξη της υπηρεσίας σας, αναλόγως με τα αποτελέσματα τα οποία φέρνετε.

Νομίζω ότι είναι δίκαιο, ένα μέρος του οφέλους για τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο ποσοτικοποιείται σχετικά εύκολα να μπορεί να επιστρέφει σε εσάς αλλά κυρίως στα στελέχη της Διεύθυνσης, έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι υπάρχει μια, όχι μόνο ηθική, αλλά και υλική αναγνώριση της πολύ σημαντικής δουλειάς που κάνετε.

Συνεχίστε λοιπόν να στέλνετε αυτό το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άβατα, ότι δεν υπάρχουν συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες είναι πέραν του νόμου.

Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική συνεργασία που έχετε και με τις εισαγγελικές αρχές, διότι ο κύκλος τον οποίον περιγράψατε είναι συνεχής, αλλά ο τελικός σκοπός πρέπει να είναι να αποδίδεται δικαιοσύνη, να καταδικάζονται οι ένοχοι και με αυτόν τον τρόπο να προστατεύεται όχι μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός από τεράστια έσοδα, αλλά κυρίως οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια. Οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα κράτος το οποίο τους φροντίζει και τους προστατεύει. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια από καρδιάς για την δουλειά σας και καλή συνέχεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...