Ποιος είπε ότι η Βραζιλία δεν βγάζει καλούς γκολκίπερ;
Ποιος είπε ότι η Βραζιλία δεν βγάζει καλούς γκολκίπερ;
Ο Μοασίρ Μπαρμπόσα υπήρξε το πρώτο θύμα της… δικαστικής πλάνης που καταδίκασε τους βραζιλιάνους τερματοφύλακες στην ανυποληψία. Το 1950, που η «Σελεσάο» έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα από τα χέρια της, του φόρτωσαν το «έγκλημα» της σοκαριστικής ήττας από την Ουρουγουάη στον τελικό του «Μαρακανά». Οι συμπατριώτες του τον ήθελαν νεκρό, όπως είπε ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα. Οι συγγενείς του, τον ξέγραψαν. Και όταν το 1994, έξι χρόνια πριν από τον θάνατό του, θέλησε να επισκεφθεί το καμπ της εθνικής Βραζιλίας που προετοιμαζόταν για το Μουντιάλ των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας του το απαγόρευσαν. Γιατί ήταν -λέει- «καταραμένος».
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, το «μαύρο πρόβατο» ήταν ο Βαλντίρ Πέρες, ο γκολκίπερ που δέχτηκε τρία γκολ από τον Πάολο Ρόσι στο παιχνίδι που στοίχισε στη Βραζιλία τον αποκλεισμό – τον είχαν αποκαλέσει «κλόουν κάτω από τα δοκάρια». Εκτοτε, δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή. Πέθανε το 2017, στα 66, με το παράπονο.
Ακόμη και ο Φέλιξ, το Νο 1 της ομάδας που θριάμβευσε το 1970 στο Μεξικό, κατηγορήθηκε ως ο αδύναμος κρίκος της καλύτερης Βραζιλίας όλων των εποχών έπειτα από ένα ματς (με την Αγγλία) στο οποίο είχε κρατήσει το «μηδέν» στην εστία του! Μάλλον, επειδή τον συνέκριναν με τον Γκόρντον Μπανκς, που έλαμπε στο απέναντι τέρμα…
Θα ήταν απίθανο, μια χώρα 200 εκατομμυρίων ανθρώπων να μην μπορεί να βρει καλούς γκολκίπερ. Μάλιστα, από πολύ παλιά η βραζιλιάνικη ομοσπονδία έδινε μεγάλη σημασία σε αυτή τη θέση. Το 1966 η Βραζιλία ήταν η πρώτη ομάδα που εμφανίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο με προπονητή τερματοφυλάκων στο τεχνικό της τιμ. Αυτό που πραγματικά συνέβαινε, ήταν ότι το φουλ επιθετικό και αλέγκρο παιχνίδι των βραζιλιάνικων ομάδων, το «jogo bonito» όπως το ονόμασε ο Πελέ, άφηνε τους υπερασπιστές του τέρματος εκτεθειμένους και, ταυτοχρόνως, έδινε πόντους στους αντίπαλους γκολκίπερ.
Από την εθνική ομάδα της Βραζιλίας πέρασαν σπουδαίοι τερματοφύλακες. Οπως ο Ζίλμαρ, ο «Πελέ κάτω από τα δοκάρια», που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1958 και το 1962. Οπως ο Εμερσον Λεάο, ο Ταφαρέλ και ο Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος κατέκτησε επτά τίτλους με την Ιντερ. Αλλά για πολλές δεκαετίες, το «βραζιλιάνος τερματοφύλακας» ήταν… το πιο σύντομο ανέκδοτο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν δεν τους εμπιστεύονταν οι συμπατριώτες τους, πώς θα το έκανε ο υπόλοιπος κόσμος;
Με τα χρόνια, ο μύθος ξεθώριασε. Σήμερα, κανείς δεν γελάει με αυτό το αστείο. Δύο από τους κορυφαίους προπονητές της σύγχρονης εποχής, ο Πεπ Γκουαρντιόλα το 2017 και ο Γιούργκεν Κλοπ το 2018 εμπιστεύτηκαν Βραζιλιάνο Νο 1. Τόσο ο Εντερσον όσο και ο Αλισον, αποκτήθηκαν με ποσά – ρεκόρ για γκολκίπερ. Πρωταγωνίστησαν και οι δύο στους θριάμβους των ομάδων τους. Και την Τετάρτη (5/3) ο Αλισον, μαθητής του Ταφαρέλ, πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνιση τερματοφύλακα στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Με 9 αποκρούσεις, απίθανες οι περισσότερες, κράτησε τη Λίβερπουλ όρθια στο ανελέητο σφυροκόπημα της Παρί. Αντιστάθηκε στην ομάδα που εφέτος έχει σκοράρει 105 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, μέχρι να έρθει ένας απρόσμενος ήρωας, ο 21χρονος Χάρβεϊ Ελιοτ, να «κλέψει» τη νίκη στο 87’. Δια χειρός Αλισον γράφτηκε μια απίστευτη ιστορία: ένα ματς με τελικές προσπάθειες 27-2 έληξε με σκορ 0-1!
Ο Αλισον Μπέκερ, απόγονος Γερμανών που μετανάστευσαν στο Νόβο Χαμπούργκο, γεννήθηκε για αυτή τη θέση. Ο παππούς, ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ήταν τερματοφύλακες της τοπικής ομάδας. Η μητέρα του, τερματοφύλακας της γυναικείας ομάδας χάντμπολ του συλλόγου. Οταν ήταν παιδί και οι μεγαλύτεροι τον έβαζαν να παίξει «τέρμα», εκείνος χαιρόταν – δεν τον ένοιαζε να βάλει γκολ. Και όταν, στα 10 του, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του αθλητικού κέντρου της Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε, ο προπονητής του δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να τον πείσει να φορέσει τα γάντια του γκολκίπερ (ήταν ο πιο ψηλός της ηλικίας του). Δεν του είχε ξανασυμβεί.
Στην Ευρώπη ήρθε το 2016, στη Ρόμα. Τον Ιούλιο του 2018 έγινε παίκτης της Λίβερπουλ, έναντι 73 εκατ. ευρώ – ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί μέχρι τότε για τη θέση «1». Ο «Holy Goalie» (ιερός γκολκίπερ), όπως τον αποκάλεσε κάποτε ο συμπαίκτης του, Βίρτζιλ φαν Ντάικ, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του με τη θρησκεία, αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια μεγάλη παρεξήγηση.
Ο προπονητής του, Αρνε Σλοτ, έχει αποφασίσει να μην τον κρατήσει στην ομάδα μετά το καλοκαίρι, λόγω των συχνών τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν, και η Λίβερπουλ έχει ήδη αποκτήσει από τη Βαλένθια τον ταλαντούχο γεωργιανό γκολκίπερ, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Αλλά μετά το ματς στο Παρίσι, στο οποίο ο 32χρονος Αλισον άγγιξε την τελειότητα, μπορεί να το ξανασκεφτεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Ποιος είπε ότι η Βραζιλία δεν βγάζει καλούς γκολκίπερ;
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.