Ελεν Μίρεν: «Προσβολή στην Ιστορία να κλείνεις τα σύνορα»
Ελεν Μίρεν: «Προσβολή στην Ιστορία να κλείνεις τα σύνορα»
Με ένα ιταλικότατο «buongiorno» χαιρέτησε η Ελεν Μίρεν την Κιάρα Ουγκολίνι, δημοσιογράφο της Repubblica, κατά την έναρξη της συνέντευξης που παραχώρησε (διαδικτυακά) στην ιταλική εφημερίδα. Πλέον η Μίρεν ζει έξι μήνες στην πατρίδα της και έξι μήνες στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας, σε ένα χωριουδάκι ονόματι Τιτζάνο, όπου έχει μια αγροικία – εξ ου και τα ιταλικά.
Η καταξιωμένη ηθοποιός των πάμπολλων πρωταγωνιστικών ρόλων και των συνεργασιών με κορυφαίους σκηνοθέτες είναι η Κάρα Ντάτον, πρωταγωνίστρια του «1923», της σειράς γουέστερν που προβάλλεται από την Paramount+ και λειτουργεί ως σίκουελ του «1883» και ως πρίκουελ του «Yellowstone» (με τον Κέβιν Κόστνερ).
Στον δεύτερο κύκλο του «1923» (άρχισε να προβάλλεται στις 23 Φεβρουαρίου) συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τον βίο και την πολιτεία της μητριαρχικής (με τον χαρακτήρα της Μίρεν ως επικεφαλής) οικογένειας «Ντάτον», καθώς τα μέλη της έρχονται αντιμέτωπα με καθολικά και διαχρονικά ζητήματα, όπως «η μάχη μεταξύ αποικιστών και γηγενών, μεταξύ εκείνων που θα ήθελαν να πλουτίσουν σε βάρος της άγριας φύσης και εκείνων που υπερασπίζονται ένα αμόλυντο περιβάλλον», όπως «η σύγκρουση μεταξύ του παλιού και του νέου κόσμου». Σε αυτό το τοπίο κυριαρχεί η Ελεν Μίρεν, ως Κάρα Ντάτον, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της Τζέικομπ Ντάτον, τον οποίο ερμηνεύει ο Χάρισον Φορντ.
Σημειώνοντας η ιταλίδα δημοσιογράφος πως το «1923» εξαίρει το σθένος των μεταναστών που οικοδόμησαν την Αμερική, θέλησε να μάθει την άποψη της Μίρεν για τον «πόλεμο» κατά των μεταναστών που ήδη διεξάγει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο η βρετανίδα ηθοποιός απάντησε μάλλον ανορθόδοξα.
«Δύσκολα γίνεται αποδεκτό, αλλά όλοι οι μετανάστες δεν θέλουν άλλους μετανάστες» σημείωσε. «Γνώριζα τον μεγάλο αμερικανό συνδικαλιστή Σέζαρ Τσάβες, ο οποίος πέθανε το 1993 και ήταν ο ιδρυτής της National Farm Workers Association, τα μέλη της οποίας κατάγονταν όλα από τη Λατινική Αμερική, νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες που πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εργαστούν στα χωράφια και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής γεωργίας. Ο Τσάβες μού έλεγε πόσο δύσκολο ήταν να τους πείσει να συνδικαλιστούν και πως ο μοναδικός τρόπος ήταν μέσω της ιδέας τής από κοινού εναντίωσης στην υποδοχή νέων μεταναστών. Το κυρίαρχο σκεπτικό είναι “εμείς τα καταφέραμε, δεν χρειαζόμαστε άλλους”» πρόσθεσε η ηθοποιός, η οποία δεν είναι ξένη προς τη μετανάστευση.

«Ο πατέρας μου έφυγε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Μεγάλωσα ως κόρη μετανάστη και ξέρω τι σημαίνει να έχεις εισιτήριο άνευ επιστροφής, να μην μπορείς να επιστρέψεις στην πατρίδα σου. Ξέρεις ότι μπορείς να πας μόνο μπροστά (η νοσταλγία για ένα παρελθόν στο οποίο δεν έχεις πλέον πρόσβαση σβήνει), όπως ο χαρακτήρας της Κάρα Ντάτον, που εστιάζει στο παρόν, έχει πίστη στο μέλλον και δεν κοιτάζει πίσω.
»Επί εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι μεταναστεύουν στη Γη, είμαι αυτή που είμαι γιατί ρέει αίμα Βίκινγκ στις φλέβες μου. Είμαστε όλοι ένα όμορφο μείγμα διαφορετικών στοιχείων. Κατανοώ επίσης την οικονομική πίεση που δημιουργεί η μετανάστευση, αλλά χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη θέαση της ιστορίας της ανθρωπότητας» συμπλήρωσε.
Επιστρέφοντας στο «1923» σημείωσε, μάλιστα, πως αυτό που καθιστά δυνατή την ηρωίδα της είναι «ακριβώς το γεγονός πως είναι μια μετανάστρια, ότι πήγε στην Αμερική, σε έναν τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τη φανταζόμαστε σε μια οικογένεια ιρλανδών αγροτών, θύμα της πείνας, που ήταν τρομερή τότε στην Ιρλανδία. Μπάρκαρε, μια θαρραλέα νεαρή γυναίκα, και βρήκε τον σύντροφο της ζωής της στο πρόσωπο του Τζέικομπ Ντάτον. Μαζί δημιούργησαν αυτό που εμείς θα χαρακτηρίζαμε ομάδα και αντιμετώπισαν τη δύσκολη ζωή στην αμερικανική Δύση».
Οσο για τον χρόνο που περνάει και χάνεται, η 80χρονη (την ερχόμενη 26η Ιουλίου) Ελεν Μίρεν είπε: «Δεν με απασχολεί. Ποτέ δεν έδινα μεγάλη σημασία στα γενέθλια. Υπάρχουν σημαντικές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων, αλλά αυτά τα κρίσιμα περάσματα στη ζωή μου δεν συνδέονταν ποτέ με γενέθλια».
Το ότι αδιαφορεί για το πέρασμα του χρόνου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει αεικίνητη, πρωταγωνιστώντας στη νέα σειρά «MobLand» του Γκάι Ρίτσι και στην ταινία «Switzerland» του Αντον Κόρμπιν, όπου υποδύεται τη συγγραφέα Πατρίσια Χάισμιθ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Ελεν Μίρεν: «Προσβολή στην Ιστορία να κλείνεις τα σύνορα»
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.