Μετρήσεις: Ποιος φοβάται το «κόμμα των συγγενών»;
Μετρήσεις: Ποιος φοβάται το «κόμμα των συγγενών»;
Οι συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα για την πολιτική εκπροσώπηση του ενός εκατομμυρίου και πλέον πολιτών που βγήκαν στους δρόμους στις 28 Φεβρουαρίου εντείνονται όσο περνούν οι ημέρες. Και τροφοδοτούνται μεταξύ άλλων από τις πληροφορίες για τα ευρήματα των εν εξελίξει δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσαν το newmoney.gr και το powergame.gr, η ΝΔ σημειώνει κάμψη μετά τις συγκεντρώσεις αλλά παραμένει καθαρά πρώτο κόμμα. Η δεύτερη θέση είναι αυτή που συγκεντρώνει δημοσκοπικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνδυάζεται με την υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Δημοσκόποι φτάνουν μέχρι το σημείο να σημειώσουν πως αν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα, το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να γίνει (δημοσκοπικά) αξιωματική αντιπολίτευση «σε λίγες εβδομάδες, με ποσοστό 12%-14%».
Η πολιτική συγκυρία σφραγίζεται από τον όγκο των συγκεντρώσεων της 28ης Φεβρουαρίου σε πόλεις ανά την Ελλάδα. Ειδικά η συγκέντρωση της Αθήνας δεν ήταν απλώς η μεγαλύτερη αντικυβερνητική συγκέντρωση της εποχής Μητσοτάκη. Ηταν μία από τις μεγαλύτερες της Μεταπολίτευσης, με τους ειδικούς να συγκρίνουν τον αριθμό των συγκεντρωμένων με τις τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα: αυτή του 1981 και την ακόμη μεγαλύτερη του 1985.
Ερήμην, λοιπόν, των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν πάψει να ερευνούν με τις δικές τους δυνάμεις τα αίτια του δυστυχήματος και να απαιτούν δικαιοσύνη, πολιτικοί αναλυτές εντόπισαν τις τελευταίες ημέρες ένα κενό εκπροσώπησης που δεν φαίνεται να καλύπτεται. Αλλά και σε δημοσιογραφικό επίπεδο υπήρξαν πληροφορίες για εισηγήσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας.
«Εχω πληροφορηθεί ότι ένας κόσμος πιέζει από κάτω, από την Παρασκευή (28/2) και μετά, να αμφισβητηθεί εν συνόλω η κυβέρνηση —και μέχρι εδώ το ακούς ή το συζητάς ή το αρνείσαι— αλλά (και) να έρθει η κυρία Καρυστιανού και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε προ εβδομάδος γνωστός πανελίστας δημοσιογράφος, πριν ακόμη από τις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου. Βεβαίως, είχαν προηγηθεί οι συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου που σηματοδότησαν την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας η οποία παραμένει εδώ και ενάμιση μήνα σταθερά στην τραγωδία των Τεμπών.
Μετά την 28η Φεβρουαρίου, πολιτικοί αναλυτές, χωρίς να εκφράζουν οποιαδήποτε πρόθεση των συγγενών που έχουν ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι έχουν ένα και μόνο μέλημα (αλήθεια και δικαιοσύνη), προχωρούν σε ορισμένες διαπιστώσεις για όσα έχει καταφέρει να πετύχει η ομάδα αυτών των ανθρώπων. Παρατηρούν δηλαδή πως αρκετά από τα πρόσωπα που βγήκαν μπροστά δεν αποτελούν απλώς ανθρώπους πονεμένους και αποφασισμένους να παλέψουν, αλλά και ανθρώπους συγκροτημένους οι οποίοι επέδειξαν ικανότητες να αυτο-οργανωθούν για να καλύψουν τα κενά της Πολιτείας στην έρευνα του δυστυχήματος, ζητώντας και τη συνδρομή ειδικών.
Η ευρύτατη αποδοχή και στήριξη στην προσπάθεια τους, η οποία εικονογραφήθηκε από τις ιστορικές συγκεντρώσεις της 28/2, αποδεικνύει ότι έχουν τη στήριξη μεγάλης μερίδας των πολιτών. Στήριξη βέβαια στα ιερά αιτήματά τους και όχι προφανώς σε κάποια πολιτική πλατφόρμα, εφόσον οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν αφήσει μέχρι στιγμής να διαφανεί τέτοια πρόθεση. Εκτός αν θεωρήσει κανείς τις εντεινόμενες πρωτοβουλίες της Μαρίας Καρυστιανού, όπως το αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ως προοίμιο πολιτικής δραστηριοποίησης. Και πάλι όμως θα πρόκειται για ερμηνεία και όχι για κάτι που διατυπώνεται από την ίδια ως πρόθεση.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σύνολο πολιτών που έχουν λόγο και αυτός ακούγεται από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Και όπως ανέφερε πολιτικός αναλυτής στο Protagon, «ακόμη και αν δεν εκφράζεται από πλευράς τους η οποιαδήποτε πολιτική φιλοδοξία, αυτό δεν σημαίνει πως το φαινόμενο που έθεσαν σε κίνηση δεν απασχολεί τα κόμματα, ιδιαίτερα όσα προσπάθησαν να εκφράσουν το ρεύμα που γέμισε τις πλατείες αλλά αντί για δημοσκοπικά κέρδη κατέγραψαν και καταγράφουν απώλειες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Μετρήσεις: Ποιος φοβάται το «κόμμα των συγγενών»;
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.