1040
Ο Σι Τζινπίνγκ χειροκροτεί κατά την έναρξη του συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, την Τετάρτη | REUTERS/Florence Lo

Το μήνυμα του Σι: Η οικονομία μας είναι ισχυρή – η Κίνα δεν υποχωρεί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2025, 13:20
Ο Σι Τζινπίνγκ χειροκροτεί κατά την έναρξη του συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, την Τετάρτη
|REUTERS/Florence Lo

Το μήνυμα του Σι: Η οικονομία μας είναι ισχυρή – η Κίνα δεν υποχωρεί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2025, 13:20

Την πεποίθησή της ότι οι προοπτικές για την οικονομία της Κίνας παραμένουν καλές, τόνισε η κινεζική ηγεσία, την Τετάρτη, κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Οι κινέζοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι η οικονομία είναι ισχυρή παρά την υποτονική ανάπτυξη, τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας να ανέλθει στο 5% το 2025, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, ο υψηλότερος αξιωματούχος της Κίνας μετά τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του νομοθετικού σώματος της χώρας.

Ο Λι αναγνώρισε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ότι θα χρειαστούν «επίπονες προσπάθειες» για την επίτευξη των στόχων.

Ωστόσο, έδωσε μια θετική νότα για τις προοπτικές της χώρας, λέγοντας: «Η βασική τάση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Το γιγαντιαίο πλοίο της οικονομίας της Κίνας θα συνεχίσει να διασχίζει τα κύματα και να πλέει σταθερά προς το μέλλον».

Οπως σημείωσαν οι New York Times, το συνέδριο στο Πεκίνο είναι μία καλοσκηνοθετημένη παράσταση με στόχο να αναδείξει πώς ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να καθοδηγήσει την Κίνα μέσα από αυτό που έχει περιγράψει ως «μεγάλες αλλαγές που παρόμοιες δεν έχει δει ο κόσμος εδώ και έναν αιώνα».

Αποψη της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού με τη κινεζική ηγεσία στη σκηνή, την Τετάρτη – REUTERS/Tingshu Wang

Το όραμα του Σι περιλαμβάνει την ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής και της αυτοδυναμίας της Κίνας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, ώστε να μπορεί να κυριαρχήσει στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κυριαρχίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία, καθιστώντας την εθνική ασφάλεια προτεραιότητα για όλες τις πτυχές της κινεζικής κοινωνίας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά στη νομοθετική σύνοδο, η οποία συγκεντρώνει περίπου 3.000 αντιπροσώπους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Ο Σι και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πίστη στην οικονομία, η οποία αγωνίζεται να ανακτήσει τη δυναμική της μετά το χτύπημα από την πανδημία και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων που εξαφάνισε μεγάλο μέρος του πλούτου πολλών Κινέζων της μεσαίας τάξης.

Αλλά η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη της τάξης του 5% θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Ο Σι έχει παραμείνει σταθερός απέναντι στην Ουάσινγκτον, υποδηλώνοντας ότι η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμη χώρα. Η Κίνα απάντησε με αντίποινα εμπορικά μέτρα, τα τελευταία από τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη και στόχευαν τις αμερικανικές αγροτικές πολιτείες που ψήφισαν υπέρ του Τραμπ, ανέφεραν οι NYT. «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμα και σε άδεια αίθουσα, οι κινήσεις των νεαρών γυναικών που βάζουν το τσάι των συνέδρων, είναι σε απόλυτο συντονισμό – REUTERS/Tingshu Wang

Για να συμβάλει στη στήριξη της ανάπτυξης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αυξήσει το έλλειμμα στο 4% της συνολικής παραγωγής της οικονομίας από τον αρχικό στόχο του 3% πέρυσι. Μια τόσο σημαντική αλλαγή πολιτικής σηματοδοτεί την ετοιμότητα της Κίνας να αυξήσει τον δημόσιο δανεισμό, χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας.

Αλλά το βασικότερο, το Πεκίνο θέλει τα νοικοκυριά να αρχίσουν να ξοδεύουν και πάλι για να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση στην αγορά ακινήτων. Σε μια αναγνώριση αυτού του γεγονότος, το Πεκίνο μείωσε τον στόχο του για τον πληθωρισμό στο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Ωστόσο, όσοι περίμεναν από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης ενδείξεις για πιο τολμηρές λύσεις για τη βοήθεια των νοικοκυριών, όπως αύξηση της ασφάλισης υγείας και των συντάξεων, απογοητεύθηκαν.

Η Κίνα δεν έχει χάσει στόχο ανάπτυξης από το 2020, όταν η οικονομία της συρρικνώθηκε λόγω της πανδημίας, αν και οι οικονομολόγοι στο εξωτερικό αμφισβητούν την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύει η χώρα, ανέφεραν οι NYT.

Υπό τον Σι, το Πεκίνο έχει τονίσει την κυριαρχία του κρατικού τομέα και έχει πάρει μέτρα εναντίον των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά τους τελευταίους μήνες, μέχρι και ο ίδιος ο κινέζος πρόεδρος εμφανίζεται πιο πρόθυμος να αναγνωρίσει τη σημασία των ιδιωτικών εταιρειών στην οικονομική ανάπτυξη.

Τον περασμένο μήνα, ο Σι πραγματοποίησε μια σπάνια συνάντηση με επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Τζακ Μα, ιδρυτή του διαδικτυακού γίγαντα Alibaba, ο οποίος είχε τεθεί στο περιθώριο για τέσσερα χρόνια επειδή επέκρινε τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Ο Σι έχει επίσης εκθειάσει την τεχνολογία ως κύριο μοχλό ανάπτυξης και ως μέσο για να γίνει η Κίνα λιγότερο ευάλωτη στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στελέχη των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων κατευθύνονται στο συνέδριο – REUTERS/Tingshu Wang

Για τον σκοπό αυτόν, η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η αυτόνομη οδήγηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον Τραμπ τώρα απ’ ό,τι στην πρώτη θητεία του, δείχνοντας αποφασισμένη να προχωρήσει σε εμπορικά αντίποινα και αυξάνοντας τη διπλωματική πίεση εναντίον των ΗΠΑ.

Καθώς οι κινέζοι ηγέτες συναντώνται στο Πεκίνο, τηρούν στάση αυτοπεποίθησης παρά τις σοβαρές προκλήσεις για την οικονομία και την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος είναι μόνο ένα από τα μέτωπα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο.

Ο Τραμπ επιβάλλει μια δραματική ανατροπή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στις σχέσεις με ιστορικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ευρώπη, και ευθυγραμμίζεται με τον παραδοσιακό εχθρό της χώρας του, τη Ρωσία.

Η Κίνα, με τη σειρά της, φλερτάρει την Ευρώπη, ενώ παράλληλα εντείνει τις διπλωματικές ανταλλαγές με τη Ρωσία, με τον Σι να λέει στον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι «αληθινοί φίλοι».

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο σηματοδότησε ότι η οικονομική δυσπραγία δεν θα επιβραδύνει τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 7,2% το 2025, φθάνοντας το ισοδύναμο των περίπου 246 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό.

Πέρυσι, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε επίσης κατά 7,2%. Η χώρα έχει ένα αδιάλειπτο ρεκόρ ετήσιων αυξήσεων των στρατιωτικών δαπανών εδώ και δεκαετίες, συνήθως λίγο πάνω από 7% κάθε ένα από τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...