Σςς… Ο Πάπας νοσεί και οι διάδοχοι στοιχίζονται
Σςς… Ο Πάπας νοσεί και οι διάδοχοι στοιχίζονται
Ανεξάρτητα από το αν επιζήσει ή όχι ο πάπας Φραγκίσκος από την τελευταία περιπέτεια της εύθραυστης υγείας του, αποτελεί γεγονός ότι το ζήτημα της διαδοχής του απασχολεί ήδη την Κουρία (το κύριο διοικητικό όργανο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας) καθώς και το Κολέγιο των Καρδιναλίων, οι οποίοι θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Πάπα σε περίπτωση που ο 88χρονος Φραγκίσκος εγκαταλείψει τα εγκόσμια ή επιλέξει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, όπως έκανε ο προκάτοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2013.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν κλονιζόταν η ικανότητά του να έχει άμεση επαφή (με τον κόσμο), θα μπορούσε να αποφασίσει να παραιτηθεί», είπε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο καρδινάλιος Τζανφράνκο Ραβάζι, πρώην πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό.
Οσο για τη συνέχεια, «στην υποψήφια για (οκτώ) Οσκαρ ταινία “Κονκλάβιο” με πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του ήπιου καρδινάλιου “Λόρενς”, αρκετοί κορυφαίοι διεκδικητές της Καθέδρας του Αγίου Πέτρου βγαίνουν εκτός μάχης, καθώς οι πολιτικές μηχανορραφίες τους ξεπερνούν», γράφει σε ανταπόκρισή του από τη Ρώμη ο Ντόμινικ Χαουστσάιλντ των λονδρέζικων Times. «Ακριβώς όπως απεικονίζεται στην ταινία, χαμηλόφωνες συναντήσεις έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών και στους διαδρόμους της τελευταίας απόλυτης μοναρχίας της Ευρώπης, καθώς οι ανώτεροι μεσίτες της εξουσίας στην Καθολική Εκκλησία προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν αποδεκτό διάδοχο του φιλελεύθερου πάπα Φραγκίσκου», προσθέτει ο βρετανός απεσταλμένος στην ιταλική πρωτεύουσα.
«Οχι μόνο νομίζω ότι οι πολιτικές ζυμώσεις έχουν αρχίσει, νομίζω ότι διεξάγονται εδώ και αρκετό καιρό», σχολίασε, μιλώντας στους Times, ο Τζον Αλεν, αρχισυντάκτης του καθολικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Crux και συγγραφέας του βιβλίου «Κονκλάβιο: Η Πολιτική, οι Προσωπικότητες και η Διαδικασία της Επόμενης Παπικής Εκλογής». «Γνωρίζουμε ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συστάθηκε μια ομάδα καρδιναλίων (τα μέλη της οποίας είχαν) τακτικές συναντήσεις, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν έναν φιλελεύθερο διάδοχο του Ιωάννη Παύλου Β’», πρόσθεσε.
Η εν λόγω ομάδα φιλελεύθερων, τρόπον τινά ανώτερων αξιωματούχων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατέληξε να είναι γνωστή ως Μαφία του Zανκτ Γκάλεν, από την ομώνυμη πόλη της Ελβετίας, όπου τα μέλη της άρχισαν να συναντιούνται ετησίως, από το 1996, με δηλωμένο στόχο να επιλέξουν και να καταφέρουν να εκλέξουν τον επόμενο ποντίφικα.
Οταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, το 2005, οι εν λόγω καρδινάλιοι υποστήριξαν τον αργεντινό Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, τελικά, όμως, επικράτησε ο γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ, μετέπειτα πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. Μετά την παραίτηση του Βενέδικτου το 2013, τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας πέτυχαν, τελικά, τον αρχικό στόχο τους, καθώς στην Καθέδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέβηκε, τελικά, ο προσηνής Μπεργκόλιο, ο νυν πάπας Φραγκίσκος.
Επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συζητήσεις συνήθως διεξάγονται πριν αρχίσει να επιδεινώνεται η υγεία του εκάστοτε ποντίφικα, ο Τζον Αλεν ανέφερε ότι αυτή τη φορά μηχανορραφούν οι συντηρητικοί κύκλοι. «Δεν θα μπορούσα να σας δώσω ονόματα των συντηρητικών καρδιναλίων που συναντώνται και διεξάγουν αυτές τις συζητήσεις, αλλά σας εγγυώμαι ότι είναι εκεί έξω και σας εγγυώμαι ότι αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται ήδη. Γνωρίζω τουλάχιστον έναν καρδινάλιο που συντόνισε κάποιες από αυτές τις συνομιλίες, αλλά στη συνέχεια πέθανε», είπε.
Αν και το να εκστρατεύει κανείς ανοιχτά για να ανέβει στον παπικό θρόνο είναι αμάρτημα που τιμωρείται με αφορισμό, πάντα υπάρχουν καρδινάλιοι που επιδιώκουν ποικιλοτρόπως να επηρεάσουν εμμέσως τις όποιες εξελίξεις. Ο Εντουαρντ Πέντιν, συνεργάτης της αμερικανικής καθολικής εφημερίδας National Catholic Register και συγγραφέας του βιβλίου «Ο επόμενος Πάπας», ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο Ματέο Τζούπι, ένας 69χρονος ιταλός καρδινάλιος που θεωρείται πνευματικός διάδοχος του Φραγκίσκου, λειτούργησε πρόσφατα στο Πάνθεον της Ρώμης, κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως «απόπειρα να κερδίσει την εύνοια των συντηρητικών και να εξασφαλίσει ψήφους από εκείνη την πλευρά της Εκκλησίας».
Εξηγώντας πώς λειτουργούν τα πράγματα στο Βατικανό, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος επέστρεψε στο παρελθόν, συγκεκριμένα στην Αναγέννηση και στις αυλές της. «Υπάρχουν πολλές μικρές φατρίες μέσα σε αυτήν την αυλή, αλλά σε όλους αρέσει αυτό που αρέσει στον πρίγκιπα, ήτοι στον Πάπα, και σε όλους δεν αρέσει αυτό που δεν αρέσει στον πρίγκιπα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι εργάζονται παρασκηνιακά και οι μηχανορραφίες είναι τρομακτικά πολλές», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί επιδιώκουν να πετύχουν τους όποιους στόχους τους με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο: «Τους περισσότερους καρδιναλίους τους βαραίνει κάποιο αμάρτημα, είτε πρόκειται για χρήματα είτε για έναν σύντροφο ή για έναν εραστή. Ολοι γνωρίζουν ποιοι καρδινάλιοι έχουν έργα τέχνης που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή ποιοι επισκέπτονται γκέι σάουνες. Εάν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος πρέπει να απομακρυνθεί από τη διαμάχη, τότε αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια αντίπαλη φατρία», εξήγησε ο πρώην αξιωματούχος.
Οσο για τα πολλά αμαρτήματα των καρδιναλίων, ο δημοσιογράφος των Times αναφέρει ενδεικτικά στην ανταπόκρισή του πως το 2023 ο ιταλός καρδινάλιος Αντζελο Μπέτσου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5,5 ετών για υπεξαίρεση, απάτη και κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με την αγοραπωλησία ενός ακινήτου στο Λονδίνο. Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες, έχοντας υποστηρίξει ότι είναι θύμα συνωμοσίας αντιπάλων του εντός της Εκκλησίας.
Oταν τελικά έρθει η ώρα να εκλεγεί ένας νέος Πάπας, αυτό θα συμβεί μέσω μυστικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο του αποκαλούμενου κονκλαβίου, όπως ονομάζεται η σύγκληση του Κολεγίου των Καρδιναλίων, μια λέσχη που τα μέλη της επιλέγονται από διαδοχικούς ποντίφικες, με κριτήρια όχι πάντοτε θρησκευτικά. Το 1976, στο πλαίσιο μιας εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης, ο Πάπας Παύλος VI στέρησε από τους καρδιναλίους ηλικίας άνω των 80 ετών το δικαίωμα ψήφου, το οποίο σημαίνει πως, από τα 252 μέλη του Κολεγίου, για την ανάδειξη του επόμενου Πάπα θα ψηφίσουν 138 καρδινάλιοι.
Το ποιος θα καθίσει στον παπικό θρόνο, αφότου ο Φραγκίσκος είτε εγκαταλείψει τα εγκόσμια είτε αποφασίσει να παραιτηθεί, εξαρτάται από την παράταξη που θα επικρατήσει στη σύγκρουση μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών, οι οποίοι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα – από τη χειροτονία γυναικών ιερέων και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, έως την τέλεση των ιερών ακολουθιών στα λατινικά.
«Οι γραμμές μεταξύ των φατριών είναι θολές», εξήγησε ο Εντουαρντ Πέντιν της αμερικανικής καθολικής εφημερίδας National Catholic Register. «Αλλά μπορεί κανείς να έχει μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση για το πού τοποθετείται ο κάθε καρδινάλιος με βάση τη στάση του απέναντι στον Φραγκίσκο».
Oμως, ενώ οι κλίκες στους κόλπους του Κολεγίου των Καρδιναλίων μηχανορραφούν, επιδιώκοντας η καθεμία να προωθήσει τον δικό της υποψήφιο, ο νυν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατάφερε ανά τα χρόνια να εξασφαλίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη φιλελεύθερη παράταξή του: από τους 138 καρδινάλιους με δικαίωμα ψήφου, οι 110 είναι τέκνα του Φραγκίσκου, πολλοί από τη Λατινική Αμερική και χώρες που στο παρελθόν υποεκπροσωπούνταν στη Ρώμη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «ο Θεός θα επιλέξει τον επόμενο Πάπα», όπως ανέφερε ένας καρδινάλιος, καθ’ οδόν προς το Βατικανό, στον απεσταλμένο των Times στη Ρώμη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Σςς… Ο Πάπας νοσεί και οι διάδοχοι στοιχίζονται
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.