772
Στιγμιότυπο από συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο | REUTERS/Shannon Stapleton

«Κοντά σε συμφωνία» για τις σπάνιες γαίες Ουάσινγκτον και Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2025, 10:20
Στιγμιότυπο από συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο
|REUTERS/Shannon Stapleton

«Κοντά σε συμφωνία» για τις σπάνιες γαίες Ουάσινγκτον και Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2025, 10:20

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα παραχωρεί στην Ουάσινγκτον μερίδιο των εσόδων του Κιέβου από τους φυσικούς του πόρους, δήλωσαν τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ και η ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός, μετά από έντονες πιέσεις από τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να έρθει στον Λευκό Οίκο αυτή ή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει τη συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία», είπε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ολια Στεφανίσινα, έγραψε στο X ότι «οι ομάδες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ βρίσκονται στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά».

Ενα προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο εξέτασαν οι New York Times, περιείχε ευνοϊκότερους όρους για την Ουκρανία από προηγούμενα σχέδια, αλλά δεν περιλάμβανε τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τη συμφωνία και μίλησαν στους NYT, είπαν ότι αυτοί ήταν οι όροι που συζητούνται, αλλά η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Το ζήτημα του ορυκτού πλούτου συνδέεται με τις συγκρούσεις σχετικά με τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

Ο Ζελένσκι έχει πει ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει δυτικά όπλα και υποστήριξη σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, για να αποτρέψει μια μελλοντική ρωσική επίθεση, ενώ ο Τραμπ τονίζει ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει γρήγορα, χωρίς να προσφέρει τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας, αμφισβητώντας ακόμα και το γεγονός ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Αυτή η οικονομική συμφωνία με την Ουκρανία δεν θα αποτελεί εγγύηση για μελλοντική βοήθεια για τον πόλεμο, ούτε θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση προσωπικού των ΗΠΑ στην περιοχή», δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ρώσο δημοσιογράφο ότι τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ρωσίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, είναι «τάξεις μεγέθους» μεγαλύτερα από εκείνα της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με αμερικανικές εταιρείες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων, ακόμη και εντός των κατεχόμενων από τη Ρωσία, ουκρανικών εδαφών.

Το σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ουκρανίας που είδαν οι NY Times, δεν περιλάμβανε πλέον την απαίτηση η Ουκρανία να δεσμευτεί να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα που προέρχονται από τους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ορυκτών.

Ο Λευκός Οίκος περιέγραψε αυτό το αίτημα ως αποζημίωση για την προηγούμενη αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, αλλά η Ουκρανία αντιδρούσε, λέγοντας ότι θα δημιουργούσε ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τις μελλοντικές γενιές.

Επίσης, η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να επιστρέψει το διπλάσιο της αξίας της μελλοντικής αμερικανικής βοήθειας, ένας από τους όρους ενός προηγούμενου σχεδίου.

Το αίτημα για εγγυήσεις ασφαλείας με την υποστήριξη των ΗΠΑ αποτελούσε πάγιο αίτημα του Ζελένσκι. Η απουσία οποιασδήποτε εγγύησης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ουκρανός ηγέτης αρνήθηκε να υπογράψει προηγούμενα σχέδια συμφωνιών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα» και φάνηκε να κατηγορεί ψευδώς την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, ενώ τη Δευτέρα, η κυβέρνησή του προχώρησε στο πρωτοφανές για την Ουάσινγκτον βήμα, να αντιταχθεί σε ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους συμμάχους των ΗΠΑ, επειδή αποκαλούσε τη Ρωσία επιτιθέμενη.

Το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των Times, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει τον Τραμπ και τον Ζελένσκι ως απαιτούμενους υπογράφοντες.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου συμφωνίας, η Ουκρανία θα παραιτηθεί από το ήμισυ των εσόδων της από τη μελλοντική νομισματοποίηση των φυσικών πόρων. Τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονταν σε ένα ταμείο στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατείχαν το μέγιστο επιτρεπόμενο από την αμερικανική νομοθεσία ποσοστό οικονομικής συμμετοχής, αλλά όχι απαραίτητα το σύνολο.

Οι διατάξεις αυτές αποτελούν βελτίωση για την Ουκρανία. Ένα προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας με ημερομηνία το περασμένο Σάββατο, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν το 100% του συμφέροντος στο ταμείο και ότι η Ουκρανία θα συνεισφέρει σε αυτό με έσοδα τόσο από τα τρέχοντα όσο και από τα μελλοντικά έργα εξόρυξης φυσικών πόρων.

Το νέο σχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι το ταμείο θα επανεπενδύει τα έσοδα στην Ουκρανία -αν και παραμένει ασαφές το ποσοστό- και θα σχεδιαστεί για να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις.

Σημειώνει επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη για την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι η απλή παρουσία αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην Ουκρανία θα αποτρέψει τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα, ακόμη και χωρίς συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις που διευκρινίζονται στη συμφωνία.

«Τι καλύτερο θα μπορούσατε να έχετε για την Ουκρανία από το να βρίσκεστε σε μια οικονομική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες;», είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...