620
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Δεκέμβριο | Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images/Ideal Image

Κρεμλίνο για Ουκρανικό: Η ειρήνη αργεί ακόμα

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2025, 13:38
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Δεκέμβριο
|Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images/Ideal Image

Κρεμλίνο για Ουκρανικό: Η ειρήνη αργεί ακόμα

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2025, 13:38

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τον διάλογο σε «όλες τις παραμέτρους», εν μέσω διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά απέχουν ακόμα από τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Ελήφθη η απόφαση να επαναληφθεί ο ρωσοαμερικανικός διάλογος σε όλες τις παραμέτρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι «συμφωνεί πλήρως» με τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ για την ανάγκη να δοθεί γρήγορα τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Μιλούν για την ανάγκη να επιτευχθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν και να γίνει αυτό μέσω διαπραγματεύσεων. Επίσης έχουμε ήδη σημειώσει ότι η θέση αυτή είναι πιο θετική για εμάς από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης» και «συμφωνούμε απολύτως με την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ «ήταν και παραμένουν» η «βασική κινητήριος δύναμη» που προσφέρει «τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά η οποία τροφοδοτεί» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Τζο Μπάιντεν ότι ήθελε να «συνεχίσει τον πόλεμο έως τον τελευταίο Ουκρανό» και ότι δαπάνησε γι’ αυτό τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων.

Ωστόσο, δήλωσε ότι για την ώρα υπάρχουν «λίγα χειροπιαστά πράγματα» για να επιτευχθεί διευθέτηση της σύγκρουσης, κυρίως λόγω «διαφωνιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου».

«Απαράδεκτα» τα σχόλια Ζελένσκι

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε «απαράδεκτα» σχόλια «για άλλους παγκόσμιους ηγέτες», αναφερόμενος στη δήλωση του ουκρανού προέδρου ότι ο Τραμπ ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης».

Ο Ζελένσκι απέρριψε χθες ως ψευδή τον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου ότι το ποσοστό αποδοχής του oυκρανού προέδρου είναι μόλις 4%, κάτι που καταδεικνύουν και οι δημοσκοποήσεις στην Ουκρανία. Το ποσοστό του έχει μεν μειωθεί, αλλά ξεπερνά το 55%.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Η ρητορική του Ζελένσκι και πολλών εκπροσώπων του καθεστώτος του Κιέβου είναι απογοητευτική. Το γεγονός ότι το ποσοστό του Ζελένσκι μειώνεται είναι μια απολύτως ξεκάθαρη τάση».

Βέβαια, ο Πεσκόφ δήλωσε, ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα ποσοστά της δημοτικότητας του Ζελένσκι.

«Συχνά εκπρόσωποι του ουκρανικού καθεστώτος, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, επιτρέπουν στον εαυτό τους να πουν απολύτως απαράδεκτα πράγματα για τους ηγέτες άλλων κρατών. Φυσικά, για πολλούς αρχηγούς κρατών, για τους οποίους γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Βλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι δαπανά τα χρήματα ξένων φορολογουμένων «με ανεξέλεγκτο τρόπο».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ιδέα μιας πιθανής νέας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι στην ατζέντα, αφότου η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αρχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα μιας νέας ανταλλαγής, απάντησε γενικολογώντας ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας συνέβαλαν στη γενικότερη προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μη αποδεκτή» η αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι τυχόν σχέδιο της Βρετανίας να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής αποστολής δεν θα είναι αποδεκτό για τη Ρωσία και ότι παρακολουθεί τις σχετικές δηλώσεις του Κιρ Στάρμερ με ανησυχία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η πρόταση είναι μη αποδεκτή διότι θα περιλαμβάνει δυνάμεις από μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και άρα θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

«Αυτό μας προκαλεί ανησυχία, διότι μιλάμε για αποστολή στρατιωτικών αποσπασμάτων, για την πιθανή αποστολή, κάποια στιγμή, στρατιωτικών αποσπασμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτό έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία από την άποψη της δικής μας ασφάλειας. Το παρακολουθούμε πολύ στενά».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις μη επιβεβαιωμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι η Ουκρανία ίσως πρόκειται να επιτεθεί στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...