679
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Βαγγέλη Πλάκα στο «Thessaloniki Summit 2025» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Γ.Τ Πρωθυπουργού /ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Ο Μητσοτάκης, ο ευρωπαϊκός στρατός, ο ανασχηματισμός

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 20 Φεβρουαρίου 2025, 11:40
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Βαγγέλη Πλάκα στο «Thessaloniki Summit 2025»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Γ.Τ Πρωθυπουργού /ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Ο Μητσοτάκης, ο ευρωπαϊκός στρατός, ο ανασχηματισμός

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 20 Φεβρουαρίου 2025, 11:40

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να είναι στη Βουλή για να αντιμετωπίζει τους βουλευτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον Βελόπουλο. Ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης είναι υπεραρκετοί. Από το να απαντάει στους προβληματισμούς της Ραλλίας Χρηστίδου σε θεωρίες συνωμοσίας, ο Μητσοτάκης είναι πιο χρήσιμος να εκφράζει τις θέσεις της Ελλάδας για την Ευρώπη και να ενημερώνει για τις κινήσεις που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Για παράδειγμα, συζητώντας με τον Μακρόν για την άμυνα της Ευρώπης μετά την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στον καιρό του Τραμπ. Μετά το faux pas της πρώτης διάσκεψης στο Παρίσι στην οποία η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε τις ελληνικές θέσεις για την άμυνα σε τηλεδιάσκεψη για το Ουκρανικό. Η ελληνική θέση είναι ρεαλιστική και βρήκε σύμφωνη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα», όπως είπε ο Μητσοτάκης και συμφώνησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατί όχι ένας ευρωπαϊκός στρατός, όπως πολλοί αναρωτιούνται;

Επειδή με τον ευρωπαϊκό στρατό ισχύει ό,τι με τους τρεις χιλιάδες μανδαρίνους της Κίνας. Εάν αμφιβάλλουμε ότι κάποιος δεν θα πατούσε ένα κουμπί που θα σκότωνε τρεις χιλιάδες μανδαρίνους αλλά ο ίδιος θα γινόταν πλούσιος, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν πολλοί Μαλτέζοι που θα έστελναν στρατιώτες τους να πεθάνουν για να μείνει η Φινλανδία ελεύθερη. Ούτε Ελληνες για να σώσουν τη Λετονία.

Στην πολιτική, οι φαντασιώσεις κοστίζουν και ένας ευρωπαϊκός στρατός με το σύνθημα των τριών σωματοφυλάκων «όλοι για έναν και ένας για όλους», σε μια Ευρώπη των 27 χωρών, δεν υπάρχει και μάλλον δεν θα υπάρξει. Μετά τις αλλαγές από την εκλογή του Τραμπ, μια δημοσιονομική ευελιξία στους εξοπλισμούς των κρατών-μελών και κάποιο σχέδιο στην παραγωγή και την τυποποίηση των οπλικών συστημάτων είναι ο ρεαλιστικός στόχος. Τόσο ρεαλιστικό όσο και το «πρέπει να μιλάμε με τις ΗΠΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε ένα-δυο χρόνια η ΕΕ θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ» που είπε στη συνέντευξη που έδωσε στον Βαγγέλη Πλάκα μετά την τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Thessaloniki Summit είναι οικονομικό φόρουμ και όπως ήταν φυσικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε οικονομικά θέματα, με έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν απέφυγε να αναφερθεί και στην υπόθεση των Τεμπών και την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από την αντιπολίτευση – με μια δόση υπερβολής είπε «τόσα χρόνια είμαι στην πολιτική, κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει». Και προσέθεσε ότι αν δεν γίνει πρόταση δυσπιστίας, ο ίδιος θα ζητήσει να γίνει προ ημερησίας συζήτηση ώστε «να πέσουν οι μάσκες και να αποδομήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας».

Εκείνο για το οποίο δεν ερωτήθηκε και ούτε ο ίδιος αναφέρθηκε είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός.

Ο οποίος ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη διαδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής, αλλά αρκετά κοντά ώστε να δώσει την ώθηση που για την κυβέρνηση θα είναι κάτι σαν δεύτερη ανάσα στον μαραθώνιο της τετραετίας. Κάποιες κινήσεις έχουν ήδη προεξοφληθεί. Οπως η επικείμενη αποχώρηση του Χρήστου Στυλιανίδη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να μεταπηδήσει στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Η συνεργασία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χρήστο Στυλιανίδη ήταν άριστη αλλά δεν προβλέπονται φράσεις όπως «του ευχόμαστε καλή συνέχεια», αφού ο Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να φαίνεται ότι στηρίζει κάποιον έναντι άλλου στην κυπριακή πολιτική σκηνή.

Μια άλλη περίπτωση είναι του Κωστή Χατζηδάκη. Για τον οποίο η επιτυχία στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδεικνύεται πρόβλημα. Ενώ η μετακίνηση του Γεραπετρίτη από το Εξωτερικών στο Μαξίμου εκτιμάται θετικό και για τους δύο οργανισμούς, το υπουργείο Οικονομίας μπορεί να είναι για τον Χατζηδάκη σιδερένια μπάλα στο μπόι. Είναι η κατηγορία αυτών που μοιάζουν να γεννήθηκαν για τη θέση. Στην οποία κατηγορία ανήκουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παύλος Μαρινάκης.

Και πάει λέγοντας. Περιλαμβανομένων και των απέξω, όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που λόγω της επιτυχημένης θητείας του στην ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να τον χρησιμοποιήσει. Αγνωστο όμως σε ποια θέση.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τα πρόσωπα αλλά και η λειτουργία τους ως ομάδα. Αφού όσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση, καθότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη τόσο σημαντική, είναι μια που μπορεί να τελειώνει μια θητεία ή ακόμα και να αποδειχθεί κυριολεκτικά τελευταία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...