809
Ατομα του στενού περιβάλλοντος του Πάπα, λένε πως ο Φραγκίσκος διαισθάνεται πως πλησιάζει το τέλος | Buda Mendes/Getty Images/Ideal Image

Ο Φραγκίσκος ετοιμάζει το έδαφος για τη διαδοχή του

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2025, 19:38
Ατομα του στενού περιβάλλοντος του Πάπα, λένε πως ο Φραγκίσκος διαισθάνεται πως πλησιάζει το τέλος
|Buda Mendes/Getty Images/Ideal Image

Ο Φραγκίσκος ετοιμάζει το έδαφος για τη διαδοχή του

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2025, 19:38

Θα μπορούσε να γράψει κανείς τόμους για τις διεργασίες –κυρίως παρασκηνιακές– που γίνονται κάθε φορά που εκλέγεται νέος Πάπας. Το θρίλερ «Κονκλάβιο», η ταινία που είναι εκ των φαβορί για τα φετινά Οσκαρ, ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Και καθώς ο πάπας Φραγκίσκος –η θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρές διαμάχες πέριξ αυτών– αισθάνεται ότι πλησιάζει το τέλος του, προσπαθεί να δημιουργήσει –όσο μπορεί– μια συνέχεια του έργου του στο Βατικανό.

Αυτό, όμως, δεν θα είναι πολύ εύκολο, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, η διαδοχή του θα εξελιχθεί σε ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό θέμα.

Ο Πάπας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης, με πολυμικροβιακή λοίμωξη και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται πολύπλοκη.

Η υγεία του 88χρονου ποντίφικα, ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης μέρους του πνεύμονά του όταν ήταν νέος, έχει γίνει όλο και πιο εύθραυστη τα τελευταία χρόνια.

Οπως είπαν στο Politico δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο Φραγκίσκος υποφέρει από έντονους πόνους και έχει εκφράσει ιδιωτικά τη βεβαιότητα ότι δεν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Την Κυριακή, οι γιατροί στο Gemelli στενοχώρησαν τον Πάπα, εμποδίζοντάς τον να εκφωνήσει το πρωινό κήρυγμα, το οποίο σπανίως έχανε, ακόμη και όταν νοσηλευόταν. Τώρα ενεργεί εξ ολοκλήρου βάσει «εντολών των γιατρών του».

Ο Πάπας αρχικά δεν ήθελε να νοσηλευτεί, αλλά ενημερώθηκε ότι κινδύνευε να πεθάνει αν έμενε στο δωμάτιό του στο Βατικανό.

Καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε τον τελευταίο μήνα, ο Φραγκίσκος οριστικοποίησε διάφορες πρωτοβουλίες του και διόρισε κάποιες προσωπικότητε σε βασικές θέσεις, δείχνοντας να ολοκληρώνει μια προοδευτική θητεία που χαρακτηρίστηκε από πικρές ιδεολογικές διαιρέσεις.

Από τότε που έγινε Πάπας, το 2013, ο Φραγκίσκος είχε στόχο να κάνει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πιο συμπεριληπτική, δίνοντας βασικούς ρόλους στις γυναίκες και στα LGBT+ άτομα. Αν και αυτό προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από πολλούς συντηρητικούς, οι φιλελεύθεροι διαμαρτύρονται ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν ανεπαρκείς. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες του Πάπα να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη παιδική κακοποίηση από κληρικούς είχαν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Η παπική διαδοχή θα είναι πολιτική

Στις 6 Φεβρουαρίου, πριν μπει στο νοσοκομείο, ο Φραγκίσκος παρέτεινε τον διορισμό του ιταλού καρδινάλιου Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε ως κοσμήτορα του Κολεγίου των Καρδιναλίων. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του Ρε είναι η επίβλεψη των προετοιμασιών για το επόμενο κονκλάβιο, τη μυστική συγκέντρωση που επιλέγει νέο Πάπα. Η κίνηση, η οποία παρακάμπτει τη διαδικασία της ψηφοφορίας από κορυφαίους καρδιναλίους για τον επόμενο κοσμήτορα, είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του Φραγκίσκου.

Ο Ρε, μακροχρόνιος συνεργάτης του Φραγκίσκου στο Βατικανό, είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να συμμετάσχει ο ίδιος στο κονκλάβιο. Ωστόσο, θα είναι ένα κομβικό πρόσωπο στις συζητήσεις που γίνονται συχνά κεκλεισμένων των θυρών πριν από αυτό. Το ότι ο Φραγκίσκος τον επέλεξε ως κοσμήτορα, αντί για κάποιον νεότερο υποψήφιο, υποδηλώνει ότι ήθελε για αυτόν τον ρόλο ένα φιλικό του πρόσωπο, που μπορεί να υπερασπιστεί την κληρονομιά του, είπε ένας από τους συνεργάτες του στο Politico. «Η προετοιμασία για το κονκλάβιο είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς εκεί αρχίζει η άσκηση πίεσης», εξήγησε η ίδια πηγή.

Πριν από το κονκλάβιο του 2013, που τον εξέλεξε Πάπα, ο ίδιος ο Φραγκίσκος φέρεται να επωφελήθηκε από την επιρροή μιας ομάδας καρδιναλίων που ήταν πολύ ηλικιωμένοι για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, αλλά είχαν επιρροή στο αποτέλεσμα.

Ο ρόλος του Ρε σημαίνει, επίσης, ότι θα τελέσει την κηδεία του εάν ο Φραγκίσκος πεθάνει. Ο Πάπας αστειεύτηκε ιδιωτικά ότι ο Ρε θα είναι πιο «ευγενικός» μαζί του από άλλους καρδιναλίους.

Πριν επιδεινωθεί η υγεία του, ο Φραγκίσκος είχε βρεθεί σε μια πολιτικά ευαίσθητη συγκυρία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξέδωσε μια αυστηρή επίπληξη εναντίον του αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς. Ο Βανς χρησιμοποίησε τον θεολογικό όρο «Ordo Amoris» (την προτεραιοποίηση της αγάπης ανάλογα με τι είναι πιο σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, κατά τον Αγιο Αυγουστίνο) για να δικαιολογήσει τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η παπική επίπληξη προκάλεσε οργή στον Λευκό Οίκο, ενισχύοντας την προοπτική μιας εξαιρετικά πολιτικοποιημένης μάχης διαδοχής σε περίπτωση που πεθάνει ο Φραγκίσκος.

«Εχουν ήδη επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να επηρεάσουν και το κονκλάβιο», είπε στο Ρolitico ένας στενός παρατηρητής της πολιτικής του Βατικανού, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Τραμπ. «Μπορεί να αναζητήσουν κάποιον λιγότερο συγκρουσιακό Πάπα».

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ο ποντίφικας επιτάχυνε επίσης την άνευ προηγουμένου μεταρρυθμιστική του κίνηση να διορίσει μια μοναχή, την αδελφή Ραφαέλα Πετρίνι, ως την επόμενη και πρώτη γυναίκα κυβερνήτη της πόλης του Βατικανού, ανακοινώνοντας ότι η θητεία της θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου. Ο σημερινός κυβερνήτης, καρδινάλιος Φερνάντο Βέργκες Αλζάγα, θα κλείσει τα 80 εκείνη την ημέρα και με ηλικιακά κριτήρια θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ακόμα κι αν ο Φραγκίσκος επιζήσει από την περιπέτεια με την υγεία του, οι παρατηρητές σημειώνουν ότι μετατοπίζει το ενδιαφέρόν του από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στο «κλείδωμά» τους.

«Μπορεί να μην πεθάνει τώρα, αλλά θα πεθάνει κάποια στιγμή», είπε ένας αξιωματούχος του Βατικανού. «Ολοι πεθαίνουμε κάποτε και είναι ένας 88χρονος άνδρας με προβλήματα στους πνεύμονες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...