«Γυναίκα ρομπότ» χωρίς φρουφρού, αλλά με άρωμα
«Γυναίκα ρομπότ» χωρίς φρουφρού, αλλά με άρωμα
Ας δώσουμε, αρχικώς, την απαραίτητη διευκρίνηση: τον όρο «γυναίκα ρομπότ», που διαβάζετε εδώ, τον πλασάρισε η Repubblica και όχι εμείς που, μάλλον αφελώς ως φαίνεται, δεν έχουμε πάρει μυρουδιά και θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα μηχανήματα από τους ανθρώπους. Ο λόγος αφορά το άρωμα που θα αποπνέουν τα λεγόμενα «κοινωνικά ρομπότ», τα οποία στο εγγύς μέλλον υποτίθεται ότι θα αναλάβουν τη φροντίδα «παιδιών με ειδικές ανάγκες» ή «γερόντων με νευροεκφυλιστικές παθήσεις».
Θα έχουν «πρόσωπα με ανθρώπινες εκφράσεις» ενώ θα έχουν και χαρακτηριστική μυρωδιά μυρίζουν χαρακτηριστκά κιόλας τα ρομπότ, ώστε να μη θυμίζουν άνθρωπο ή ζώο και τυχόν μας μπερδέψουν.
«Ποιο θα είναι, λοιπόν, το πρώτο άρωμα ‘‘γυναίκας ρομπότ’’; Μια μυρωδιά κάπως καπνιστή, μεταλλική, με εσάνς που θα θυμίζει λίγο Ελλάδα και λίγο Αυστραλία, λένε οι εφευρέτες. Αυτά είναι τα μοναδικά στοιχεία που δίνουν και είναι σαν να λένε ‘‘ελάτε να το μυρίσετε, και τότε θα καταλάβετε…’’». Πού μπορούμε να το μυρίσουμε αυτή την «γυναίκα ρομπότ»;
Στο Μιλάνο, την προσεχή Παρασκευή, στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας όπου θα το εκθέσουν πρώτη φορά σε ανθρώπινα βλέμματα και, κυρίως, ρουθούνια οι εφευρέτες του. «Το λένε ScentDia και είναι ό,τι πιο μοντέρνο στον τομέα». Τώρα ας δούμε γιατί θα μυρίζει Ελλάδα και Αυστραλία και όχι, ας πούμε, Αλβανία και Μπάκιγχαμ.
Το ρομπότ αυτό (που «έχει τη μορφή γυναίκας με μαλλιά κότσο και φούστα που κρύβει καλώδια, κάρτες μνήμης και κυκλώματα για την κίνηση») «γεννήθηκε από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, όπου και συναρμολογήθηκε, με το Libera Università della Comunicazione».
Και να πού υπάρχει ίχνος Ελλάδας: «Σύμφωνα με τη Mari Velonaki, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που μελετά την αλληλεπίδραση ρομπότ και ανθρώπων, η μύτη μας παίζει ρόλο στην όλη υπόθεση. Δική της είναι η ιδέα, που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του αρωματοποιού Manos Gerakinis». Ετσι το ρομπότ αναδίδει άρωμα. Η Repubblica σχολίασε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα σηματοδοτηθεί ένα ξεκάθαρο όριο την εποχή που οι άνθρωποι θα μοιραζόμαστε κοινό χώρο με τα ρομπότ».
Το ρομπότ με τα ερεθίσματα όσφρησης, δηλαδή, και πάντα σύμφωνα με τη φιλοσοφία των κατασκευαστών του, «αποκτά τη δική του ταυτότητα, εντελώς διαφορετική από του ανθρώπου, καθώς, μόλις κινείται, αφήνει πίσω του ίχνη μυρωδιάς». Αναμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα μυρίζει η Ελλάδα του ρομπότ, με λίγη από εξωτική Αυστραλία έστω.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: «Γυναίκα ρομπότ» χωρίς φρουφρού, αλλά με άρωμα
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.