Νέα παγκόσμια τάξη ονειρεύεται ο Πούτιν
Νέα παγκόσμια τάξη ονειρεύεται ο Πούτιν
Πριν από μία τριετία, περί τις δύο ημέρες αφού ο Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, δημοσιεύτηκε -κατά λάθος- ένα θριαμβευτικό άρθρο με τον τίτλο «Η πρόοδος της Ρωσίας και ο Νέος Κόσμος».
«Ενας νέος κόσμος γεννιέται μπροστά στα μάτια μας. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε μια νέα εποχή», επισημαινόταν στο δημοσίευμα. «Η Ουκρανία επέστρεψε στη Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί η κρατική της υπόσταση, αλλά θα αναδιοργανωθεί, θα αποκατασταθεί και θα καταστεί εκ νέου φυσιολογική ως μέρος του ρωσικού κόσμου».
Το άρθρο είχε συνταχθεί πριν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, από το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο RIA Novosti, ως πανηγυρικός αυτού που είχε χαρακτηριστεί ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία επρόκειτο (σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου) να ολοκληρωνόταν μέσα σε λίγα 24ωρα με την κατάληψη του Κιέβου από τους Ρώσους.
Οταν, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι οι Ουκρανοί θα αντιστέκονταν μέχρις ενός, αποφασίστηκε να μην δημοσιευτεί. Αλλά δημοσιεύτηκε -εκ παραδρομής- και αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, από τον ιστότοπο του ρωσικού πρακτορείου, είχε ήδη διαβαστεί από πολλούς σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα, όμως, έπειτα από σχεδόν μία τριετία, το εν λόγω κείμενο είναι ενδεικτικό των ρωσικών βλέψεων περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει γραφτεί και ειπωθεί έκτοτε. «Παρότι ο πόλεμος στη Δύση θεωρείται ευρέως ως μια μάχη για εδάφη, ο απώτερος στόχος της Μόσχας είναι να υποτάξει την Ουκρανία και να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων», γράφει σε ανάλυσή του ο Μαρκ Μπένετς, δημοσιογράφος των λονδρέζικων Times, ο οποίος καλύπτει τη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ενωση από το 2015.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η σύρραξη μπορεί να τερματιστεί μόνον εάν η Ουκρανία καταστεί μια «ουδέτερη» χώρα και εξαλειφθούν τα «κύρια αίτια» του πολέμου. Ωστόσο διάφοροι πολιτικοί που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο ήταν πιο σαφείς. «Η Ρωσία δεν μάχεται για εδάφη», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ο πολεμοχαρής ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία. «(Η Ουκρανία) δεν πρέπει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος».
Ο Μπόρις Μποντάρεφ, ένας ρώσος πρώην διπλωμάτης, ο οποίος παραιτήθηκε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού ο Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, είπε ότι στόχος της Μόσχας ήταν η «εδραίωση ενός πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου» της Ουκρανίας. «(Ο Πούτιν θέλει) να αποδυναμώσει την Ουκρανία τόσο ώστε να απολέσει την ανεξαρτησία της, για να δείξει στον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εναντιωθούν στις φιλοδοξίες του».
Επίσημα ο Πούτιν απαιτεί από το Κίεβο να του εκχωρήσει τέσσερις περιφέρειες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων δύο μεγάλων πόλεων (Ζαπορίζια και Χερσώνα) τις οποίες δεν ελέγχει το Κρεμλίνο, καθώς και την Κριμαία, η οποία σύμφωνα με τη Μόσχα αποτελεί μέρος της επικράτειάς της εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ωστόσο πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε εν τέλει να ξεχάσει ορισμένα από τα παραπάνω αιτήματα, εάν του δινόταν η ευκαιρία να αποδυναμώσει περαιτέρω την Ουκρανία με άλλους τρόπους.
«Οι στόχοι του Πούτιν δεν αφορούν μόνο τον έλεγχο εδαφών», ανέφερε σχετικά στην βρετανική εφημερίδα ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center που εδρεύει στο Βερολίνο. Βασική του επιδίωξη δεν είναι τόσο ο έλεγχος των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών τις οποίες διεκδικεί η Μόσχα, όσο η απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη σύρραξη και η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας τόσο φαιδρών που ουσιαστικά θα άφηναν τη χώρα απροστάτευτη.
Συντηρώντας τον φόβο μιας νέας ρωσικής εισβολής, ο ρώσος πρόεδρος ιδανικά θα ήθελε να δει την ουκρανική κοινωνία να διχάζεται και να καταρρέει (στο πλαίσιο των μεταπολεμικών εντάσεων που αναπόφευκτα θα προκύψουν μετά από τον τερματισμό της σύρραξης), ποντάροντας στο ενδεχόμενο να αρχίσει κάποια στιγμή να σχηματίζεται ένα ισχυρό φιλορωσικό ρεύμα.
«Θα μπορούσε να εμφανιζόταν ένας φιλορώσος πολιτικός στην Ουκρανία που θα έλεγε “φτάνει πια. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πεθάνουν για εμάς και ότι απλά μας χρησιμοποιούν για να υπονομεύσουν τη Ρωσία και εμείς πρέπει απλώς να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους Ρώσους” και ούτω καθεξής”. Αυτό είναι ένα ιδεατό (για τον Πούτιν) σενάριο, αλλά δεν είναι εντελώς απίθανο», όπως εξήγησε ο ρώσος αναλυτής με ειδίκευση στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.
Επιπλέον στο πλαίσιο των όποιων ειρηνευτικών συνομιλιών η Μόσχα θα μπορούσε να θέσει εκ νέου στο τραπέζι τα παλιά -προπολεμικά- αιτήματά της όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Τον Δεκέμβριο του 2021, μήνες πριν από την ολοκληρωτική εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η Μόσχα εξέδωσε ένα τελεσίγραφο, απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να τερματίσει την προς ανατολάς διεύρυνσή του. Το Κρεμλίνο κάλεσε επίσης τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να πάψει να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες που εντάχθηκαν σε αυτήν μετά από το 1997, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. Και πέρυσι η Μόσχα πρόλαβε να θέσει ως βασική προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία την άρση όλων των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν την προηγούμενη τριετία.
Ο Τραμπ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως κατά τη θητεία του η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο διάδοχός του, όμως, θα μπορούσε να ακυρώσει τις όποιες σχετικές αποφάσεις του, και αυτό το γνωρίζουν, φυσικά, οι Ρώσοι, το οποίο σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσουν από τη δυτική συμμαχία να αποκλείσει επισήμως κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας.
«Θα επιδιώξουμε όχι μόνον ισχυρές νομικές εγγυήσεις που θα αποκλείουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά θα επιμείνουμε επίσης ώστε αυτό να καταστεί πολιτική της συμμαχίας», δήλωσε τον Δεκέμβριο ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Οσο για τον απώτερο στόχο του Πούτιν -την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων- «η Ευρώπη έχει τρελαθεί από τη ζήλια και την οργή», είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Η εποχή της Ευρώπης τελείωσε», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας. «Θέλαμε να δούμε τον δυτικό κόσμο να κατακερματίζεται. Αλλά (ο Τραμπ) αποφάσισε να το δει ο ίδιος», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γεβγκένι Ποπόφ, τηλεοπτικός πολιτικός σχολιαστής και βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας, του κυβερνώντος κόμματος του Πούτιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Νέα παγκόσμια τάξη ονειρεύεται ο Πούτιν
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.