Γράμμα από τη Μυτιλήνη
Γράμμα από τη Μυτιλήνη
Καθώς το ATR 72 πλησιάζει στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, ένα ηλιόλουστο πρωινό του Φεβρουαρίου, η θέα του νησιού από ψηλά γοητεύει. Κυματιστοί κόλποι, ορεινοί όγκοι με την πρώτη χλόη της άνοιξης και ένα φυσικό λιμάνι, χτισμένο περιμετρικά, με έντονες επιρροές της αισθητικής της Γένοβας.
Από κοντά η ομορφιά του είναι ακόμα πιο διακριτή. Κτίρια κλασικά, διώροφα, πάνω στη θάλασσα, αλλά και σε ανηφόρες με οπωροφόρα στο πλάι, με χρώματα θερμά και μια αρχοντιά που στέκει περήφανα στα όρια της θαλασσινής επικράτειας.
Στα βόρεια της πόλης, πάνω στον λόφο, το Κάστρο της Μυτιλήνης δεσπόζει από τη βυζαντινή εποχή, ως το μεγαλύτερο της χώρας και τρίτο σε σειρά στη Μεσόγειο.
Ακολουθώντας την ακτογραμμή προς τη Θερμή, χιλιάδες ελαιόδεντρα απλώνονται στις πλαγιές. Μετρούν τις 400.000 στο σύνολο.
Λάδι, κτηνοτροφία, γεωργία. «Ο πρωτογενής τομέας κυριαρχεί στη Λέσβο», μας εξηγεί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στη διάρκεια της σύντομης ξενάγησης κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού.
Η αφορμή ήταν μια τιμητική εκδήλωση. Στην ουσία όμως, ήταν μια πρωτοβουλία σύνδεσης.
Μιας σύνδεσης που έχει δύο χαρακτηριστικά: την εκτίμηση της αξίας και την επιλογή της ως οδηγό.
Η πρόσκληση για τη Μυτιλήνη στις 12 Φεβρουαρίου είχε σκοπό τη βράβευση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρου Βασιλικού, ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στη θεσμική εκπροσώπηση της ξενοδοχίας και του τουρισμού.
Όμως πίσω από αυτή, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, «τείνουν χείρα» συνεργασίας και συμπόρευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στους αναδυόμενους προορισμούς της επικράτειας και αρμοδιότητάς του. Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία. Αλλά και ο Αγιος Ευστράτιος, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, οι Φούρνοι, η Θύμαινα.
Αν και «ουραγοί στα νούμερα» σε σχέση με ώριμους προορισμούς, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βλέπουν ήδη την επισκεψιμότητα να εντείνεται, σχεδόν γεωμετρικά για τα δεδομένα τους. Ειδικά από την Τουρκία.

Η ξενάγηση έχει προορισμό το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς. Το ξενοδοχείο με τις θερμαλιστικές υποδομές, μνημείο αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, το οποίο έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Στρατής Μυριβήλης, εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’80. Όμως σύντομα πρόκειται να μπει σε τροχιά αναστήλωσης και λειτουργίας. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι στην τελική φάση διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού (εντός διμήνου) για την αξιοποίησή του, με μίσθωση για 50 έτη και πρόβλεψη για κατασκευή πρόσθετης ξενοδοχειακής υποδομής σε παρακείμενη έκταση, παράλληλα με τη λειτουργία του θερμαλιστικού κέντρου. Ενώ μπροστά του υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας μαρίνας. Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι έχουν τεχνογνωσία στον θερμαλισμό.
Επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη, περνάμε από το κέντρο υποδοχής μεταναστών, το οποίο φιλοξενεί περίπου 2.000 άτομα, αριθμός ο οποίος δεν συγκρίνεται με τα νούμερα των περασμένων ετών της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία στιγμάτισε έντονα «ως προσφυγονήσι» για ένα διάστημα τη Λέσβο. Ένα νησί που άντεξε και αναδύεται, χάρη στην αυτάρκεια, την ομορφιά του και την προσήλωση των ανθρώπων του.
Το βορειοανατολικό Αιγαίο «ξεκόλλησε επιτέλους» στα τουριστικά μεγέθη, σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Όμως, ακόμα κάθε χρόνο, είναι ένα ερώτημα το πόσα αεροπλάνα και πλοία θα μπουν στα δρομολόγιά της.
«Προσδοκούμε στο Βόρειο Αιγαίο, που είμαστε οι «φτωχοί συγγενείς» στον τουρισμό, να αναπτύξουμε δεσμούς και να αποκτήσουμε τεχνογνωσία», υπογράμμισε ο κ. Μουτζούρης, στον χαιρετισμό του, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παρόντες εκπρόσωποι της περιφερειακής διοίκησης, του Επιμελητηρίου, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και πρόεδροι των ενώσεων ξενοδόχων.
Ολοι μίλησαν. Ολοι συμπλήρωσαν την εικόνα. Ολοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να τιμήσει έναν θεσμικό εκπρόσωπο του τουρισμού, ο οποίος έλκει και την καταγωγή του από το βόρειο Αιγαίο (Λήμνο), ως αφορμή για να επιβεβαιωθούν οι δεσμοί. Και ως πυξίδα, για να τους καθοδηγήσει στην τουριστική διαδρομή που διαφαίνεται.
«Ο πρωτογενής τομέας κυριαρχεί στη Λέσβο. Γι’ αυτό και ακόμα υστερεί στον τουρισμό» ακούστηκε ξανά. Ευτυχώς. «Εχουμε την τύχη στο Βόρειο Αιγαίο να έχουμε πολλές άλλες δραστηριότητες που να μας συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια», συμπληρώθηκε.

Εκεί είναι το κλειδί. Ο πρωτογενής τομέας, δεν είναι μόνο τροφοδότης, αλλά και θεμέλιο. «Να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με την ανάπτυξη, σε έναν προορισμό εθνικής σημασίας», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς.
Για την ανάπτυξη του τουρισμού, δεν φθάνει μόνο η διάθεση. «Ζητάμε Αναπτυξιακό νόμο για την αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, όπου να μην μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες για τις μικρές υποδομές», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιωάννης Καλτάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε την ανάγκη για μειωμένο ΦΠΑ, επιβράβευση των επιχειρήσεων με φορολογικές εκπτώσεις και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για νέες θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου στάθηκε στη δυσχέρεια της αγοράς, μιλώντας για επιχειρήσεις σε κατάσταση χρεοκοπίας στη Λέσβο, χρέη στον ΕΦΚΑ και τη λύση των συμψηφισμών ώστε να καταστούν ξανά βιώσιμες.
«Προσδοκούμε στην ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής. Αλλά και του έμψυχου δυναμικού. Γι’ αυτό θα σας ζητήσουμε να πιέσετε κι εσείς το υπουργείο Τουρισμού ώστε να μείνουν ανοιχτά τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σάμου Γεώργιος Χατζηδημητρίου.
Γιατί ο ρόλος του ΕΟΤ είναι απαραίτητος. Ως οδηγός και επιμελητής. Αναβάθμιση υποδομών, ιαματικών λουτρών, προώθηση αγροτουρισμού και γαστρονομίας, είναι οι προτεραιότητες για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που παρέθεσε η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Νίκη Χατζηστυλιανού. Αγροτουριστικές μονάδες, επισκέψιμα οινοποιεία και ελαιοτριβεία, είναι στα σχέδια για τη δημιουργία ενός δικτύου αγροδιατροφής.
«Είναι εθνική υποχρέωση να προστατεύσουμε τον έλληνα ξενοδόχο και να μην τον αντιμετωπίζουμε μόνο ως μια πηγή εσόδων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής, στη σύντομη παρέμβασή του στην εκδήλωση, προς τιμή του προέδρου του ΞΕΕ.
«Στεκόμαστε στα νούμερα. Η φιλοξενία και ο τουρισμός χτίζει γέφυρες μεταξύ των λαών. Η φιλοξενία αναδεικνύει άλλους κλάδους. Είμαστε θεματοφύλακες της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων», είπε ο κ. Βασιλικός, μετά την απονομή της τιμητικής του πλακέτας.
Το 75% των καταλυμάτων της χώρας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις («μικρο-μικρές», όπως δήλωσε). «Τις δουλεύει μια οικογένεια». Πέντε περιφέρειες κάνουν το 80% του τζίρου του τουρισμού στο σύνολο της χώρας. Και το 75% του τζίρου γίνεται σε 100 μέρες, από τις 365 συνολικά.
«Εχουμε τη δυνατότητα στο Βόρειο Αιγαίο να αποφύγουμε λάθη που έχουν γίνει αλλού. Το πόσα πλοία και πόσα αεροπλάνα θα έχουμε, δεν είναι δυνατόν να το διαπραγματευόμαστε σε κάθε σεζόν. Χρειάζεται όραμα, σχέδιο, πολιτική, χρηματοδοτικά εργαλεία και συνδέσεις».
Χρειάζεται και η επαφή. Η επικοινωνία. Η συμπόρευση. Ειδικά όταν η απόσταση σε κάνει να νιώθεις αποκομμένος.
«Να έρθετε ξανά, να δείτε, να σας δείξουμε τι κάνουμε, γιατί προσπαθούμε και μερικές φορές αισθανόμαστε μόνοι», μας είπαν, λίγο πριν αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο.
Ανθρωποι που πίστεψαν, προσπαθούν, τα καταφέρνουν με κόπο και με αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ τους. Κοινωνία και αυτοδιοίκηση. Σε συνθήκες όχι ευνοϊκές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με το ένστικτο και τη γνησιότητα που ακόμα τους περιβάλλει. Αλλά οι δικές τους δυνάμεις είναι πεπερασμένες. Εδώ χρειάζεται συντονισμός όλης της «μηχανής», με στοχευμένη αρωγή και καθοδήγηση.
Προφανώς υπάρχουν περιφέρειες, οι οποίες έχουν προχωρήσει πολύ στην «εξόρυξη» του τουρισμού, ως πλουτοπαραγωγική πηγή. Όχι χωρίς κόστος ή φθορά. Όμως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προικιστεί με πολύτιμα «κοιτάσματα». Τα οποία καλείται να αξιοποιήσει και να τα διαφυλάξει, όχι μόνο από ένστικτο, αλλά και ως συνειδητή επιλογή. Γιατί μπορεί η ομορφιά να είναι στο μάτι του θεατή, ωστόσο πρέπει να έχεις αναγνωρίσει τι αξίζει σε σένα, ώστε να μην το αφήσεις να αλλοιωθεί. Και να «χτίσεις» άμυνες όταν ο προβολέας πέσει πάνω του.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε. Με αμοιβαίες ειλικρινείς δεσμεύσεις από τους παριστάμενους, ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή.
Και με μηνύματα που έχουν αποδέκτες τους απόντες.
«Είμαι εδώ. Αντέχω και θέλω να πάω μπροστά. Μπορώ, αλλά δεν φθάνω μόνο εγώ. Πρέπει να μου δείξεις ότι υπάρχεις».
Σαν ένα γράμμα από τη Μυτιλήνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Γράμμα από τη Μυτιλήνη
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.