Ο Τραμπ συνεννοείται με τον Πούτιν και αφήνει την Ευρώπη απ’ έξω
Ο Τραμπ συνεννοείται με τον Πούτιν και αφήνει την Ευρώπη απ’ έξω
Ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, πληροφορήθηκε για τις διαπραγματεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα μισά της συνέντευξης Τύπου που έδινε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Δεν ήταν ο μόνος που τον είχαν αφήσει στο σκοτάδι με τόσο άκομψο τρόπο. Κανείς στην Ευρώπη δεν φαίνεται να γνώριζε τις προθέσεις του Τραμπ. Και αυτό δείχνει πολλά για τον τρόπο που οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον τους συμμάχους τους.
Για όσους τον ξέρουν και τον παρατηρούν, αυτό δεν είναι είδηση, γράφει το Politico: ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ρωτάει κανέναν πριν κάνει αυτό που ο ίδιος θέλει. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στην ευρύτερη δυτική συμμαχία, καλώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανοίξουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, προσφέροντάς του μια σειρά από παραχωρήσεις, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Δεν μπήκε στον κόπο να συμβουλευτεί τους συμμάχους της Αμερικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο πριν πάρει τις αποφάσεις του.
Είναι μια κατάσταση που αποκαλύπτει τον οδυνηρό βαθμό στον οποίο η Ευρώπη –και ειδικότερα η ΕΕ– είναι πλέον μόνη της και θεωρείται από την Ουάσινγκτον, στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορη. Η διατλαντική συμμαχία, η οποία ήταν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας από το 1945, έχει απομείνει η σκιά του εαυτού της.
Λίγες ώρες πριν ο Τραμπ και ο Πούτιν μοιραστούν την «άκρως παραγωγική» 90λεπτη συνομιλία τους, την Τετάρτη, ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι περίμενε «με βεβαιότητα» ότι ο Τραμπ θα σταθεί στο πλευρό του Κίεβου.
Σε συνέντευξή του στο Ρolitico, ο Σολτς είπε ότι «οι συζητήσεις μου με τον Τραμπ με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να ελπίζουμε και να υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Τελικά, αυτή η εκτίμηση αποδείχθηκε απελπιστικά αφελής.
Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Από τότε φαίνεται πλέον σαν να έχουν περάσει αιώνες.
Η Φον ντερ Λάιεν δεν έχει καταφέρει να κάνει μια κανονική συζήτηση με τον ίδιο τον Τραμπ, από τότε που εκείνος επανήλθε στον Λευκό Οίκο, σχεδόν πριν από έναν μήνα. Ο Βανς δεν ανέφερε καν στην Φον ντερ Λάιεν ότι ο Τραμπ ήταν έτοιμος να τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ακόμη και ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει κάνει σχεδόν τα πάντα για να εξασφαλίσει την εύνοια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί, πριν από τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν.
Την Τρίτη, ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είχε ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι επρόκειτο να γίνει «κάποια μεγάλη παρέμβαση», αλλά δεν αποκάλυψε περί τίνος επρόκειτο, σύμφωνα με δύο πηγές του Politico, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.
«Ο πόλεμος συμβαίνει εδώ, στην Ευρώπη, επομένως οι όροι της κατάπαυσης του πυρός θα μας επηρεάσουν άμεσα», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λίπαβσκι, στο Politico. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένας απλός θεατής».
Την άποψή του δεν φαίνεται να συμμερίζονται ο Τραμπ και ο Πούτιν.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, που στέλνει μετρητά και όπλα για την άμυνα της Ουκρανίας τα τελευταία τρία χρόνια, απορροφά το υψηλότερο κόστος της ενεργειακής κρίσης και έχει δεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει 241 δισ. ευρώ σε βοήθεια για την Ουκρανία, σε σύγκριση με 119 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, από το 2022.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Ευρώπη πρέπει τώρα να συνηθίσει σε έναν νέο κόσμο χωρίς την προστασία των ΗΠΑ από τις προθέσεις του Πούτιν. «Καθώς το αμερικανικό πλέγμα ασφαλείας αποσύρεται, το ερώτημα για άλλη μια φορά δεν είναι αν η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω, αλλά πού και πότε», είπε ο Κιρ Τζάιλς της δεξαμενής σκέψης Chatham House, στο Λονδίνο.
Ο βρετανός υπουργός Αμυνας πέρασε την υπόλοιπη νύχτα, μετά τον «κεραυνό» του Τραμπ, στη βρετανική πρεσβεία στις Βρυξέλες, προσπαθώντας να σκεφτεί πώς να απαντήσει στην αμερικανική κίνηση. Την Πέμπτη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, τουλάχιστον παρείχε κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους συναδέλφους του, στις Βρυξέλλες, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί τον Πούτιν ως τον επιτιθέμενο, μια δήλωση που έλειπε από την ανακοίνωση του Τραμπ το προηγούμενο βράδυ.
Σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο που γνωρίζει το παρασκήνιο, ο Χέγκσεθ το έθεσε πιο ξεκάθαρα σε ιδιωτικές συζητήσεις: «Ξέρουμε ποιοι είναι οι καλοί, ξέρουμε ποιοι είναι οι κακοί», είπε.
Οσον αφορά τους ηγέτες της Ευρώπης, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι εξίσου βέβαιοι πλέον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Ο Τραμπ συνεννοείται με τον Πούτιν και αφήνει την Ευρώπη απ’ έξω
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.