1086
Τραμπ και Πούτιν στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου του Ελσίνκι, στις 16 Ιουλίου 2018 | EPA/ANATOLY MALTSEV

Οι «κομβικές στιγμές» στην απρόβλεπτη σχέση Τραμπ-Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2025, 16:50
Τραμπ και Πούτιν στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου του Ελσίνκι, στις 16 Ιουλίου 2018
|EPA/ANATOLY MALTSEV

Οι «κομβικές στιγμές» στην απρόβλεπτη σχέση Τραμπ-Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2025, 16:50

Με αφορμή τη μιάμισης ώρας συνδιάλεξη μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αιφνιδίασε αρνητικά (αν δεν πανικόβαλε) το Κίεβο, τις Βρυξέλλες (τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του ΝΑΤΟ), το Βερολίνο, τις χώρες της Βαλτικής και εν γένει τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, η Washington Post (Σάμι Γουέστφολ και Μπράιαν Πιτς) έδωσε «τις κομβικές στιγμές στην απρόβλεπτη σχέση» των δύο ανδρών ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν. Το τηλεφώνημα της περασμένης Τετάρτης το χαρακτήρισε «νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους», συνδέοντας τα προσωπικά (εφόσον νοούνται τέτοια) με τα διμερή και τα παγκόσμια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταξύ τους σχέση κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ ήταν «δραματική και απρόβλεπτη» και πίστωσαν στον Πούτιν «απαράμιλλες διπλωματικές νίκες», ενώ στον Τραμπ μόνο «κάποιες στιγμές χάραξης σκληρής γραμμής». Ο δημοσιογραφικός απολογισμός περιέλαβε την περιβόητη «ρωσική ανάμειξη» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, το Συριακό (η τζιχαντιστική κατάληξη του οποίου θα απασχολήσει τον Τραμπ αναγκαστικώς), το Ουκρανικό, την ήσσονος σημασίας για τις ΗΠΑ «υπόθεση Σκριπάλ», όπως και διάφορα σχόλια του ενός ανδρός για τον άλλον. Ιδού οι «κομβικές στιγμές» της Post.

Προεδρικές εκλογές 2016

Η κατηγορία ότι η Μόσχα παρενέβη στην εκλογή Τραμπ το 2016 προέκυψε από τις αλληλεπιδράσεις του, για πρώτη φορά, με τον Πούτιν. Η CIA και το FBI εκτίμησαν ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές, αν και ο Τραμπ αμφισβήτησε επανειλημμένως τα στοιχεία των υπηρεσιών. Η ρωσική παρέμβαση έγινε με εκστρατεία επιρροής και πόλωσης του κοινού, με υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας, με προσπάθειες διατάραξης των εκλογικών συστημάτων και με χάκινγκ των δικτύων των Δημοκρατικών. Ο Πούτιν αρνήθηκε την κατηγορία της παρέμβασης και ο Τραμπ αποδέχθηκε τον λόγο του.

Το ζευγάρι εμφανίστηκε στο Ελσίνκι το 2018 για κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Τραμπ είπε ότι ο Πούτιν τού είχε εκφράσει «εξαιρετικά ισχυρή και δυνατή» διάψευση. Η έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη ήταν «απόλυτο κυνήγι μαγισσών» είπε ο Τραμπ, σε αντίθεση με το δικό του υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι δεν ήταν η Ρωσία [πίσω από τις παρεμβάσεις]. Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί έπρεπε να ήταν αυτή» είπε αργότερα ο Τραμπ. Αυτά τα λόγια άρεσαν πολύ στη Μόσχα: «Η σύνοδος κορυφής ήταν καλύτερη από σούπερ, ήταν υπέροχη» δήλωσε τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τραμπ ως «μαριονέτα του Πούτιν» δίπλα στο πλακάτ Δημοκρατικών διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτησή του – Ουάσιγκτον, 18 Ιουλίου 2018 (EPA/MICHAEL REYNOLDS)
Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις

Ο Τραμπ και ο Πούτιν έχουν ανταλλάξει φιλοφρονήσεις για τα χαρίσματα, την ευφυΐα και τη δύναμή τους, συνέχισε η Post. Ο Πούτιν είπε ότι ο Τραμπ ήταν «ένας πολύ ζεστός και χαρισματικός άνθρωπος, πολύ ταλαντούχος». Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε για τον Πούτιν: «Θα σας πω ότι φρονώ πως από απόψεως ηγεσίας παίρνει δέκα με τόνο».

Και κατά την εκστρατεία του 2016 ο Τραμπ συνέκρινε συνεχώς τον Ομπάμα με τον Πούτιν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υστερεί σε σχέση με τον ρώσο ομόλογό του. «Ο Πούτιν έχει πολύ ισχυρό έλεγχο στη χώρα του. Σε τέτοιο σύστημα είναι σίγουρα πολύ περισσότερο ηγέτης απ’ όσο ο δικός μας πρόεδρος» είπε ο Τραμπ.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ρεπόρτερ του NBC ρώτησε τον Τραμπ για τη σχέση του με τον Πούτιν. Εκείνος απάντησε: «Αν λέει υπέροχα πράγματα για μένα, θα πω σπουδαία πράγματα για αυτόν». Και ο Πούτιν είπε για τον Τραμπ: «Αφού μπόρεσε και τα κατάφερε στη δουλειά, αυτό δείχνει ότι είναι έξυπνος άνθρωπος» – το σχόλιο αυτό το έκανε ο ρώσος πρόεδρος έπειτα από την πρώτη εκλογική νίκη του Τραμπ (η «δουλειά», δηλαδή, ήταν η νίκη του σε πολιτικό επίπεδο).

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Μπιλ Ο’Ράιλι του Fox News τσίγκλησε τον Τραμπ να επαινέσει τον Πούτιν. «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος» τού πέταξε. Και ο Τραμπ απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Εμείς έχουμε πολλούς δολοφόνους. Μήπως νομίζεις ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;»

Το Συριακό

Στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, ξαφνιάζοντας τους συμμάχους, προσφέροντας στον Πούτιν μια νίκη και εγκαταλείποντας τις κουρδικές δυνάμεις που είχαν απωθήσει τον ISIS. Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ σήμαινε ότι η Μόσχα θα γινόταν ο αδιαμφισβήτητος διεθνής μεσίτης ισχύος στη Συρία, την κυβέρνηση της οποίας υποστήριξε εν μέσω του εμφυλίου πολέμου. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, και σε μία σπάνια περίπτωση για τα δεδομένα τους, ο Τραμπ είχε επικρίνει τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για θανάτους στη Συρία υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το Ουκρανικό

Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε πρώτη φορά την πώληση πυραύλων και εκτοξευτών στην Ουκρανία, με σκοπό να τη βοηθήσει στον αγώνα της κατά των αυτονομιστών. Δύο χρόνια αργότερα ο Τραμπ πάγωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εγκεκριμένης από το Κογκρέσο βοηθείας για την ασφάλεια της Ουκρανίας – αργότερα η κίνησή του αυτή χρησιμοποιήθηκε (από τους αντιπάλους του) στις δύο εναντίον του παραπομπές .

Το καλοκαίρι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέδειξε ενδιαφέρον για περισσότερους πυραύλους και ο Τραμπ τού ζήτησε μια «χάρη»: να ψάξει να βρει βρόμικα στοιχεία για τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, όπως και για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, στην Ουκρανία. Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι το περί όπλων αίτημα του Ζελένσκι συνδέθηκε ποτέ με τους Μπάιντεν.

Το 2022, όταν δεν ήταν πια πρόεδρος, ο Τραμπ μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή και χαρακτήρισε τον στρατό της Ρωσίας «ειρηνευτική δύναμη». Αργότερα είπε ότι επαίνεσε την προπολεμική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία ως διαπραγματευτική τακτική. Την εισβολή τη χαρακτήρισε «ατυχή απόφαση».

Η «υπόθεση Σκριπάλ»

Στις 4 Μαρτίου 2018 ο Σεργκέι Σκριπάλ, βρετανός πολίτης αλλά και πρώην πράκτορας της Ρωσίας, βρέθηκε σε ημιθανή κατάσταση, μαζί με την κόρη του, σε ένα παγκάκι πάρκου στην ήσυχη αγγλική πόλη Σάλσμπερι. Η Βρετανία ήταν γρήγορη και σθεναρή στην καταδίκη της για την προφανή επίθεση, καθώς είχαν προκύψει πληροφορίες. «Αυτή η απόπειρα δολοφονίας με χρήση νευροτοξίνης δεν ήταν απλώς έγκλημα κατά των Σκριπάλ, αλλά και απερίσκεπτη πράξη κατά του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στις 12 Μαρτίου. Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο της στην ιστορία.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των New York Times και της Washington Post εκείνης της εποχής, στην αρχή ο Τραμπ φάνηκε απρόθυμος να δώσει κάποια σκληρή απάντηση, όμως στο τέλος η κυβέρνησή του επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Μόσχα. Μάλιστα, στις 9 Αυγούστου 2018 η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «με τις ενέργειές τους οι ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν είναι έτοιμες να σφυρηλατήσουν καλύτερη σχέση με τη Ρωσία». Δύο μήνες μετά, τον Οκτώβριο, ο Τραμπ είπε σε συνέντευξή του ότι ο Πούτιν «μάλλον» έχει εμπλακεί σε δολοφονίες και δηλητηριάσεις, ωστόσο «αυτές δεν γίνονται στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...