920
| CreativeProtagon / Reuter

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μέχρι το καλοκαίρι προβλέπουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2025, 16:23
|CreativeProtagon / Reuter

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μέχρι το καλοκαίρι προβλέπουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2025, 16:23

Το Ισραήλ είναι πιθανό να επιχειρήσει ένα χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι το καλοκαίρι, σε μια επίθεση που θα καθυστερήσει την Τεχεράνη μόνο λίγες εβδομάδες ή και μήνες, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η επίθεση αυτή, εκτιμούν οι ΗΠΑ, θα κλιμακώσει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και θα ανανεώσει την προοπτική μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι προειδοποιήσεις για ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα περιλαμβάνονται σε εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που καλύπτουν το τελευταίο διάστημα της κυβέρνησης Μπάιντεν και τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης Τραμπ.

Η περιεκτικότερη από όλες είναι μια έκθεση που συντάχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου από τη διεύθυνση πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και την Υπηρεσία Πληροφοριών του Πενταγώνου. Η έκθεση προειδοποιούσε ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να επιχειρήσει πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Φόρντοου και Νατάνζ του Ιράν το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Νυν και πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις πληροφορίες δήλωσαν στην Washington Post ότι η διαπίστωση προέρχεται από την ανάλυση του σχεδιασμού του Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό του Ιράν στα τέλη Οκτωβρίου, ο οποίος υποβάθμισε την αεράμυνά του και άφησε την Τεχεράνη εκτεθειμένη σε μια επόμενη επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Χιουζ, δήλωσε στην Post ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «το έχει καταστήσει σαφές: δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Αν και προτιμά να διαπραγματευτεί ειρηνικά την επίλυση των μακροχρόνιων ζητημάτων της Αμερικής με το ιρανικό καθεστώς, δεν θα περιμένει επ’ αόριστον αν το Ιράν δεν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, και μάλιστα σύντομα».

Η προοπτική ενός διαφαινόμενου ισραηλινού πλήγματος είναι ένα δύσκολο τεστ για τον Τραμπ, ο οποίος έκανε προεκλογική εκστρατεία για την αποκατάσταση της ειρήνης και την άμβλυνση των ενόπλων συγκρούσεων που μαίνονται στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα διατυμπάνιζε τη σταθερή υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

Η έκθεση των στρατιωτικών πληροφοριών περιέγραφε δύο πιθανές επιλογές χτυπήματος, καθεμία από τις οποίες περιλάμβανε την παροχή υποστήριξης από τις ΗΠΑ με τη μορφή εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς και πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, δήλωσαν όσοι γνωρίζουν το έγγραφο.

Στο πρώτο σενάριο, σε μια επίθεση εξ αποστάσεως, ισραηλινά αεροσκάφη θα εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους εκτός του ιρανικού εναέριου χώρου, αναφέρει η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο σενάριο αφορά μια πιο ριψοκίνδυνη επίθεση, κατά την οποία ισραηλινά αεροσκάφη θα εισέλθουν στον ιρανικό εναέριο χώρο, κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, και θα ρίξουν βόμβες μεγάλης ισχύος BLU-109. Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την πώληση εξοπλισμού για αυτές τις βόμβες την περασμένη εβδομάδα και προέβη σε σχετική κοινοποίηση στο Κογκρέσο.

Η είσοδος των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φόρντοου του Ιράν (EPA/HO)

Η αμερικανική αξιολόγηση διαπίστωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα καθυστερούσε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην καλύτερη περίπτωση κατά μήνες και ενδεχομένως μόνο κατά εβδομάδες, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Οποιαδήποτε επίθεση θα έδινε επίσης κίνητρο στο Ιράν να επιδιώξει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βαθμό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνική βόμβα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Το εξάμηνο χρονικό πλαίσιο για μια πιθανή επιχείρηση και οι λεπτομέρειες σχετικά με τα δύο πιθανά σενάρια κρούσης δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Διαφωνία Ισραηλινών – Αμερικανών για τις επιπτώσεις

Ορισμένοι ισραηλινοί αξιωματούχοι διαφωνούν με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τον αναμενόμενο αντίκτυπο ενός χτυπήματος στις εγκαταστάσεις του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να καταφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στο πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ των πληροφοριών μας και της εκτίμησής τους» δήλωσε ένας πρώην αμερικανός αξιωματούχος. Οπως σημειώνει η Washington Post, η αποκάλυψη συμπίπτει με μια έντονη συζήτηση εντός της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη χρήση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ έχει περιβάλει τον εαυτό του με μια ιδεολογικά ποικιλόμορφη ομάδα εθνικής ασφαλείας, η οποία περιλαμβάνει γεράκια της εξωτερικής πολιτικής, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Γουόλτς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, υποστηρικτές της στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης, όπως ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκάμπαρντ, και άλλους, όπως ο Ελμπριτζ Κόλμπι, που επιδιώκουν να αλλάξουν τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και να μεταφέρουν τους στρατιωτικούς πόρους στην ανατολική Ασία για την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Γουόλτς έθεσε την προοπτική ενός υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ ισραηλινού χτυπήματος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή για να πάρουμε αυτές τις σημαντικές αποφάσεις και θα το κάνουμε αυτό τον επόμενο μήνα». Ο ίδιος τόνισε ότι «το Ιράν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η αεράμυνά του έχει καταστραφεί».

Αποψη της πυρηνικής εγκατάστασης στο Νατάνζ του Ιράν (EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ο Τραμπ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι προτιμά να μην επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν. «Ολοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ, με τη βοήθεια ή την έγκρισή μας, θα πάει και θα τους βομβαρδίσει. Θα προτιμούσα να μη συμβεί αυτό» δήλωσε στο Fox News. «Υπάρχουν δύο τρόποι για να τους σταματήσουμε: με βόμβες ή με ένα γραπτό κομμάτι χαρτί» πρόσθεσε ο Τραμπ. «Θα ήθελα πολύ να κάνω μια συμφωνία μαζί τους χωρίς να τους βομβαρδίσω».

Η πολιτική της Μέσης Ανατολής είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα εντός του συνασπισμού Τραμπ, ο οποίος περιλαμβάνει φιλοϊσραηλινά γεράκια και σκεπτικιστές της στρατιωτικής επέμβασης.

Η νεοσυντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –που θέλει να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μέσω εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ, συμφωνιών για στρατιωτικές βάσεις σε χώρες του Περσικού Κόλπου και συνεχούς ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο– έχει βάλει στο στόχαστρο διορισμένους από τον Τραμπ, οι οποίοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τους «ατελείωτους πολέμους» των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...