591
Οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα με την καλύτερη διάθεση και την τελειώνουν με τη χειρότερη, γύρω στα μεσάνυχτα | Shutterstock/Dean Drobot

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Το πρωί όλα μοιάζουν καλύτερα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2025, 14:24
Οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα με την καλύτερη διάθεση και την τελειώνουν με τη χειρότερη, γύρω στα μεσάνυχτα
|Shutterstock/Dean Drobot

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Το πρωί όλα μοιάζουν καλύτερα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2025, 14:24

Η γνωστή αγγλοσαξονική έκφραση «μην ανησυχείς, όλα θα φαίνονται καλύτερα το πρωί» επιβεβαιώνεται και επιστημονικά. Στην πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι γενικά ο κόσμος νιώθει πιο αισιόδοξος μετά το πρωινό ξύπνημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με την καλύτερη διάθεση το πρωί, αλλά τελειώνουν με τη χειρότερη γύρω στα μεσάνυχτα. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τόσο η μέρα της εβδομάδας όσο και η εποχή του χρόνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή διάθεση.

Η ψυχική υγεία τείνει επίσης να είναι πιο ποικίλη τα Σαββατοκύριακα αλλά πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL). «Γενικά, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί» κατέληξαν οι ερευνητές, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Mental Health.

Η ψυχική υγεία και η ευημερία είναι δυναμικής φύσης και υπόκεινται σε αλλαγές μέσα σε σύντομες αλλά και μακρύτερες περιόδους. Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας – και αυτές που το έκαναν τείνουν να εστιάζουν μόνο σε συγκεκριμένες ή πολύ μικρές ομάδες.

Οι επιστήμονες επιχείρησαν να διερευνήσουν αν η ώρα της ημέρας σχετίζεται με διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία, την κατάσταση ευφορίας, την ικανοποίηση από τη ζωή, την αίσθηση αξίας της ζωής και τη μοναξιά. Θέλησαν παράλληλα να ανακαλύψουν αν αυτές οι συσχετίσεις διέφεραν ανάλογα με την ημέρα, την εποχή ή το έτος.

Ανέλυσαν δεδομένα από μια κοινωνική μελέτη του UCL την περίοδο της πανδημίας. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και περιλάμβανε τακτική παρακολούθηση των συμμετεχόντων μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, και στη συνέχεια πρόσθετη παρακολούθησή τους έως τον Μάρτιο του 2022. Περιλάμβανε περίπου ένα εκατομμύριο απαντήσεις από σχεδόν 50.000 ενήλικες, σε διάστημα δύο ετών.

Τα άτομα που συμμετείχαν απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: «Την περασμένη εβδομάδα πόσο χαρούμενοι αισθανθήκατε;», «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας;» και «Σε ποιο βαθμό έχετε νιώσει ότι τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας αξίζουν;». Υπόψη λήφθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνθήκες υγείας και η εργασία/ανεργία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή και οι θετικές αξιολογήσεις ήταν όλα υψηλότερα τις Δευτέρες και τις Παρασκευές από ό,τι τις Κυριακές – ενώ η αίσθηση ευτυχίας ήταν επίσης υψηλότερη τις Τρίτες. Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να διαφοροποιούν την αίσθηση μοναξιάς μεταξύ των ημερών της εβδομάδας.

Υπήρξαν σαφείς ενδείξεις εποχικής επιρροής στη διάθεση. Σε σύγκριση με τον χειμώνα, τις άλλες τρεις εποχές οι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων και μοναξιάς – και υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή και αίσθησης ότι αξίζει να ζει κανείς. Η ψυχική υγεία είναι καλύτερη το καλοκαίρι σε όλες τις μετρήσεις, ωστόσο οι εποχές δεν επηρεάζουν τους συσχετισμούς που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αίτια. Οταν οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια τα ευρήματα ήταν διαφορετικά, αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η μελέτη δεν είχε διαθέσιμες πληροφορίες για τους κύκλους ύπνου, το γεωγραφικό πλάτος ή τον καιρό – τα οποία μπορεί επίσης να επηρέαζαν τα ευρήματα.

Ωστόσο οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και στην ευημερία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να εξηγηθούν από τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το ρολόι του σώματος. Για παράδειγμα η κορτιζόλη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τα κίνητρα και τον φόβο, κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φθάνει στα χαμηλότερα επίπεδα την ώρα του ύπνου.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στις μετρήσεις μεταξύ των καθημερινών και των Σαββατοκύριακων ενδέχεται να οφείλονται σε αιτίες όπως η ρουτίνα των καθημερινών δραστηριοτήτων, η οποία διαφοροποιείται τα Σαββατοκύριακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...