Αυστραλία: Το πρώτο καγκουρό με εξωσωματική γονιμοποίηση
Αυστραλία: Το πρώτο καγκουρό με εξωσωματική γονιμοποίηση
Αυστραλοί επιστήμονες παρήγαγαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), μια σημαντική ανακάλυψη που, όπως ισχυρίζονται, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση πολλών ειδών του ζωικού βασιλείου από την εξαφάνιση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, χρησιμοποιώντας δείγματα ανατολικών γκρίζων καγκουρό, οι ερευνητές εισήγαγαν με επιτυχία ένα μονό κύτταρο σπερματοζωαρίου σε ένα ωάριο. Από την άλλη, βέβαια, ανέφεραν ότι η επίτευξη ενός ζωντανού τοκετού θα απαιτούσε περισσότερη έρευνα και «τεχνικές προόδους».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του πειράματος, Αντρές Γκαμπίνι, το επιστημονικό επίτευγμα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αναπαραγωγή μαρσιποφόρων και θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της γενετικής ποικιλομορφίας απειλούμενων ειδών, όπως τα κοάλα, ο διάβολος της Τασμανίας, ο μαλλιαρός φασκωλόμυς της βόρειας Αυστραλίας και τα οπόσουμ.
Η Αυστραλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία μαρσιποφόρων θηλαστικών, αλλά έχει και τα υψηλότερα ποσοστά θηλαστικών υπό εξαφάνιση. Το πείραμα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ εξέτασε την ανάπτυξη ωαρίων και σπέρματος καγκουρό σε εργαστηριακό περιβάλλον πριν δημιουργήσει τα έμβρυα, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI).
Η τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στους ανθρώπους και σε ορισμένα οικόσιτα ζώα, δοκιμάστηκε σε νεκρά ανατολικά γκρίζα καγκουρό. Το είδος επιλέχθηκε γιατί δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενώ και ο πληθυσμός του είναι ικανοποιητικός. Παρότι τα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας είναι τα πιο εμβληματικά ζώα της χώρας και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βιοποικιλότητά της, οι ιστολογικές μελέτες τους παραμένουν περιορισμένες.
«Τώρα τελειοποιούμε τις τεχνικές συλλογής, καλλιέργειας και διατήρησης ωαρίων και σπέρματος μαρσιποφόρων» αναφέρει στο BBC ο δρ Γκαμπίνι, προσθέτοντας ότι τέτοιες μέθοδοι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαφύλαξη «του γενετικού υλικού αυτών των μοναδικών και πολύτιμων ζώων».
Πρόσθεσε ότι με σωστή συνεργασία, χρηματοδότηση και τεχνικές προόδους, μια γέννηση μαρσιποφόρου με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι δυνατή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τις προσπάθειες συντήρησης απειλούμενων ειδών πανίδας σε όλον τον κόσμο.
Πέρυσι οι επιστήμονες πέτυχαν την πρώτη στον κόσμο εγκυμοσύνη ρινόκερου με τη μέθοδο του IVF, μεταφέροντας με επιτυχία ένα εργαστηριακά κατασκευασμένο έμβρυο ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα, στην Κένυα. Το 2018 η μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δημιουργία του πρώτου εμβρύου γαϊδουριού παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Αυστραλία: Το πρώτο καγκουρό με εξωσωματική γονιμοποίηση
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.