2823
O πρίγκιπας Αλί Χαν με τη σύζυγό του Ρίτα Χέιγουoρθ, στο Παρίσι τον Μάιο του 1949 | Keystone-France/Gamma-Rapho via Getty Images / Creative Protagon

Οι Ισμαηλίτες του Αγά Χαν και η Ρίτα Χέιγουορθ

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2025, 09:31
O πρίγκιπας Αλί Χαν με τη σύζυγό του Ρίτα Χέιγουoρθ, στο Παρίσι τον Μάιο του 1949
|Keystone-France/Gamma-Rapho via Getty Images / Creative Protagon

Οι Ισμαηλίτες του Αγά Χαν και η Ρίτα Χέιγουορθ

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2025, 09:31

Ο θάνατος του Αγά Χαν Δ’, τον οποίο θα θρηνήσουν ως κάτι παραπάνω από θρησκευτικό ηγέτη τους οι 15-20 εκατομμύρια ισμαηλίτες μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο, συνοδεύεται από σύντομα βιογραφικά σημειώματα που εστιάζουν κυρίως στο φιλανθρωπικό έργο του. Η ιστορία του ιδίου και της οικογένειάς του, όμως, είναι σαν ένα ευφάνταστο και πολύ καλογραμμένο μυθιστόρημα, το οποίο περιλαμβάνει πολλά δισεκατομμύρια, πολλή dolce vita και πολλές γυναίκες. Και μερικά ερωτήματα: Τι είναι οι ισμαηλίτες, ποιοι είναι οι ηγέτες τους και, κυρίως, πού βρίσκουν όλα αυτά τα χρήματα;

Μια ιστορία διαδοχής

Ολα σε αυτή τη ζωή ξεκινούν από μια κρίση διαδοχής και το μοίρασμα μιας περιουσίας. Και αυτό δεν περιορίζεται στον υλικό κόσμο. Είτε πρόκειται για ένα πιάτο φακής είτε για την πνευματική κυριαρχία επί εκατομμυρίων ανθρώπων, από αρχαιοτάτων χρόνων αδέλφια και ξαδέλφια πλακώνονταν με την ίδια ζέση για την πρωτοκαθεδρία. Και όταν δεν έβρισκαν άκρη, περιουσίες, αυτοκρατορίες ή ολόκληρες θρησκείες κόβονταν στα δύο.

Το Ισλάμ δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, αντιθέτως τον επιβεβαιώνει. Με τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ, το 632, ο μουσουλμανικός κόσμος άρχισε να διαφωνεί σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να τον διαδεχθεί. Το γεγονός ότι ο προφήτης είχε παντρευτεί (τουλάχιστον) 11 γυναίκες και είχε (τουλάχιστον) επτά παιδιά δεν βοηθούσε ιδιαίτερα.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς ο εξάδελφος του Μωάμεθ, ο Αλί, είχε παντρευτεί την κόρη του προφήτη, Φατίμα, και είχε αποκτήσει μαζί της δύο γιους. Οι σιίτες μουσουλμάνοι θεώρησαν εξαρχής ότι εκείνος ήταν ο νόμιμος διάδοχος του προφήτη.

Η τρίτη σύζυγος του Μωάμεθ, Αΐσα, είχε διαφορετική γνώμη και κάπως έτσι ξεκίνησε μια αιματηρή διένεξη που κράτησε περίπου 50 χρόνια και κορυφώθηκε με τη μάχη της Καρμπάλα, το 680. Εκεί συγκρούστηκαν οι σιίτες με το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών, τον ηγέτη του οποίου –ως διάδοχο του Μωάμεθ– είχε προωθήσει το ιερατείο της Μέκκας, ακριβώς όπως το Βατικανό ανεβοκατέβαζε βασιλιάδες στη μεσαιωνική Ευρώπη. Οι σιίτες έχασαν τη μάχη.

Γεύμα με την πριγίπισσα Γκρέις στο Μονακό, Ιούλιος 1966. (Keystone-France/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image)

Εκτοτε ο ισλαμικός κόσμος είναι κομμένος στα δύο, τους σιίτες και τους σουνίτες, που μπορεί να έχουν ξεχάσει το θέμα της διαδοχής, αλλά δεν ξεχνούν ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια πιστοί προς έλεγχο και πολλά γεωπολιτικά συμφέροντα στην απέραντη επικράτεια του Ισλάμ. Οι πιο σκληροπυρηνικοί Σία είναι πλειοψηφία στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Μπαχρέιν και στον Λίβανο. Ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος είναι κυρίως Σούνι.

Ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχουν και διάφορες αιρέσεις, οι οποίες, αν και όχι κυρίαρχες, είναι πολύ επιδραστικές για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Οι ισμαηλίτες, ηγέτης των οποίων ήταν ο εκλιπών Αγά Χαν Δ’, είναι μία από αυτές.

Μετά τη μάχη της Καρμπάλα, πολλές περιπέτειες, δολοφονίες, γάμους, παιδιά, ιμάμηδες και τα συναφή, οι ισμαηλίτες αναπτύχθηκαν ως παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ και εξαπλώθηκαν, έχοντας ως βάση τη Συρία και το Αλαμούτ στο βόρειο Ιράν, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μέσης Ανατολης και της Βόρειας Αφρικής.

Ο τίτλος Αγά Χαν (πρεσβύτερος βασιλεύς) άρχισε να χρησιμοποιείται για τους πνευματικούς ηγέτες τους (ιμάμηδες) το 1817. Ο εκλιπών Καρίμ Αλ Χουσεϊνί ήταν ο τέταρτος και θεωρείτο, όπως και οι προκάτοχοί του, διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ.

Ο άσωτος υιός

Παρότι η θεολογική, μυστικιστική και πνευματική πλευρά των ισμαηλιτών χρειάζεται τόμους για να αναλυθεί στο σύνολό της, οι πρόσφατοι ηγέτες τους κατάφεραν να εξισορροπήσουν αυτή την πλευρά με τον υλικό κόσμο, τα αγαθά του οποίου απόλαυσαν με το παραπάνω. Η ιστορία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι γεμάτη αμύθητα πλούτη, σπουδές στα σημαντικότερα δυτικά πανεπιστήμια, διεθνείς μπίζνες, πάμπλουτες νύφες, διάσημες ερωμένες και κοσμοπολιτισμό.

Ο συγκεκριμένος Αγά Χαν βρέθηκε ξαφνικά, στα 20 χρόνια του και ενώ φοιτούσε στο Χάρβαρντ, να ηγείται πνευματικά περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων (κάποιοι υπολογίζουν τους ισμαηλίτες σε 20 εκατομμύρια) από καθαρή τύχη.

Ο παππούς του, ο Αγά Χαν Γ’ – ένας φωτισμένος ηγέτης που πίστευε ότι «η οδός προς την επιτυχία είναι η εκπαίδευση»– αγαπούσε τον διάδοχό του, Αλί Χαν, αλλά όχι αρκετά ώστε να παραβλέψει το γεγονός ότι ήταν ένας άσωτος καζανόβας που η βασική σχέση του με τον πνευματισμό ήταν οι αγώνες πόλο (με άλογα) και οι γυναίκες. Γι’ αυτό και τον απέκλεισε από τη διαδοχή.

Ο πρίγκιπας Αλί Σάλμαν Αγά Χαν είχε γεννηθεί στο Τορίνο από ιταλίδα μητέρα –την μπαλαρίνα της Οπερας του Μόντε Κάρλο Τερέζα Μαλιάνο, δεύτερη από τις τέσσερις γυναίκες του πατέρα του, οι τρεις εκ των οποίων ήταν Ευρωπαίες– και είχε πακιστανική, γαλλική και βρετανική υποκοότητα. Μεγάλωσε στην Ινδία και στη Γαλλία και σπούδασε Νομικά στη Βρετανία. Ο ίδιος παραπονιόταν συχνά ότι «τα πολλά ταξίδια, η κοινωνική ζωή και οι απαιτήσεις του πατέρα του εμπόδιζαν τις σπουδές του».

Ηταν, όπως και ο προκάτοχος αλλά και ο διάδοχός του, ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου και ο ορισμός της φράσης «βίος και πολιτεία».

Ο Αλί Χαν παντρεύτηκε διάφορες πλούσιες και πασίγνωστες γυναίκες –πρακτική που ακολούθησε και ο γιος του–, όπως την Τζόαν Γιάρντε-Μπάλερ (πρώην σύζυγο του ναυάρχου Λόελ Γκίνες, της γνωστής οικογενείας με τις μπίρες και τις τράπεζες, και κόρη βαρόνου). Η Τζόαν, που ασπάστηκε το Ισλάμ για χάρη του, απηύδησε και τον χώρισε το 1949, καθώς εκείνος την απατούσε συστηματικά, λαμβάνοντας από τον διεθνή Τύπο τον χαρακτηρισμό του international playboy.

Τον Μάρτιο του 1934, ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, προσκλήθηκε σε ένα πάρτι στη Νέα Υόρκη, όπου κάθισε δίπλα στην κόμισσα Θέλμα Φέρνες, που τότε ήταν ερωμένη του πρίγκιπα της Ουαλίας, μετέπειτα βασιλιά Εδουάρδου Η’. Ο Αλί Χαν, που δεν τον πτοούσαν τέτοιες λεπτομέρειες, όταν έπρεπε να επιστρέψει στην Αγγλία με το πλοίο «Βρέμη» την έβαλε κρυφά σε αυτό.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν το πήρε πολύ καλά, αλλά εκείνη την εποχή είχε ήδη γνωρίσει τη Γουόλις Σίμπσον, για την οποία αργότερα θα άφηνε τον θρόνο. Η Ελσα Μάξγουελ, στην περίφημη κουτσομπολίστικη στήλη της είχε γράψει ότι αν ο Αλί Χαν δεν έκανε σχέση με τη Φέρνες, ο Εδουάρδος δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να ερωτευθεί τη Σίμπσον.

Ο Αγα Χαν Δ’ με την βασίλισσα Ελισάβετ, σε ένα φεστιβάλ για τα 90α της γενέθλια, το 2016 στο Λονδίνο. (David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Investec/Ideal Image)

Η Πάμελα Τσόρτσιλ ήταν μεταξύ των γυναικών με τις οποίες είχε παράνομη σχέση ο Αλί Χαν. Αλλες ήταν η Κιμ Νόβακ, η Ζαζά Γκαμπόρ, η Τζοάν Φοντέιν και η Τζούντι Γκάρλαντ. Είχε εμφανώς προτίμηση στις σταρ, εκ των οποίων θα παντρευόταν αργότερα την πιο λαμπερή.

Ο γάμος του με τη Ρίτα Χέιγουορθ έγινε στις Κάννες στις 27 Μαΐου1949. Εορτάστηκε όπως ακριβώς φαντάζεται κανείς, στο Château de l’Horizon, την έπαυλη του Αλί Χαν στα παράλια της Μεσογείου. Ο πρίγκιπας είχε προσλάβει 100 φρουρούς που κρατούσαν δημοσιογράφους και παπαράτσι σε απόσταση από την ξηρά, ενώ σκάφη περιπολούσαν στη θάλασσα για τον ίδιο λόγο. Οι καλεσμένοι απόλαυσαν περισσότερα από 600 μπουκάλια σαμπάνιας, τουλάχιστον 100 κιλά χαβιάρι, και ο Αλί Χαν είχε γεμίσει την πισίνα του με άρωμα.

Η Χέιγουορθ δεν ασπάστηκε το Ισλάμ, κάτι που αποτέλεσε πρόβλημα όταν, μετά το διαζύγιό τους, ενεπλάκησαν σε νομική διαμάχη για την επιμέλεια της κόρης τους.

Ο γάμος της Χέιγουορθ με τον Αλί Χαν υπήρξε τρικυμιώδης, κυρίως επειδή εκείνος «συνέχισε να ζει σαν εργένης», παρότι επισήμως δεν ήταν. Οταν τον χώρισε, τον Ιανουάριο του 1953, η ηθοποιός είχε πει: «Ο Αλί είναι πολύ καλός, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνει καθόλου τι σημαίνει οικογενειακή ζωή».

Ο Αλί Χαν, εκτός από τις γυναίκες, ενδιαφερόταν για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το σκι και τα άλογα, είτε ως ιδιοκτήτης και έμπορος είτε στοιχηματίζοντας κολοσσιαία ποσά σε ιπποδρομίες. Γενικά, έκανε ό,τι του ερχόταν, χωρίς ιδιαίτερη συναίσθηση του ρίσκου και των συνεπειών. Το 1932 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη πολιτική πτήση εκείνης της εποχής, χωρίς ασύρματο στο αεροπλάνο του και χωρίς δίπλωμα πιλότου.

«Ηταν φανταστικά» είπε αργότερα ο ίδιος. «Πετάξαμε από τη Βομβάη στο Καράτσι, στο Δελχί, στην Καλκούτα, μετά διασχίσαμε τον κόλπο της Βεγγάλης μέχρι το Ακιάμπ και το Ρανγκούν, πάνω από τη Μαλαισία μέχρι το Πενάνγκ, την Κουάλα Λουμπούρ, και τέλος στη Σιγκαπούρη. Μετά επιστρέψαμε. Φυσικά, δεν είχαμε ασύρματο ούτε είχα άδεια πιλότου. Την έβγαλα μερικά χρόνια αργότερα στο Κάιρο».

Ολα αυτά απαιτούν ατελείωτο χρήμα, το οποίο και διέθετε. Υπολογίζεται ότι ξόδευε περίπου 3 εκατ. δολάρια τον χρόνο εκείνη την εποχή, 30 εκατ. σε σημερινή αξία. Είχε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, ένα αρχοντικό λίγο έξω από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ένα υπέροχο σπίτι στο Δάσος της Βουλώνης στο Παρίσι, το Chateau d’Horizon στη Γαλλική Ριβιέρα και μια βίλα στην ακτή της Νορμανδίας. Και έχτισε μία ακόμη βίλα, στη λίμνη της Γενεύης.

Οταν πέθανε ο πατέρας του, το 1957, ο Αλί Χαν κληρονόμησε την τεράστια περιουσία του αλλά όχι το αξίωμά του, γεγονός που του προκάλεσε σοκ. Επέστρεψε στο Πακιστάν, όπου έγινε φίλος με τον τότε πρωθυπουργό Ισκαντέρ Μίρζα. Εκείνος του πρόσφερε τη θέση του μόνιμου εκπροσώπου της χώρας στον ΟΗΕ. Ο Αλί Χαν δέχτηκε και στις 17 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη αντιπρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Παρατήρησης της Ειρήνης.

Ο διπλωματική καριέρα του διήρκεσε λίγο, καθώς τρία χρόνια αργότερα, στις 12 Μαΐου 1960, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Σιρέν της Γαλλίας. Οδηγούσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο γιος του, Αγά Χαν Δ’, υπηρετούσε ήδη ως πνευματικός ηγέτης των ισμαηλιτών, ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές του στην Ισλαμική Ιστορία, στο Χάρβαρντ, κάνοντας αλπικό σκι, στο οποίο υπήρξε πρωταθλητής, και συνεχίζοντας τη χλιδάτη ζωή του πατέρα του και του παππού του.

Από πού προέρχονται τα δισεκατομμύρια;

Ενα πολύ καλό ερώτημα είναι πού βρίσκουν τα λεφτά για τέτοιου επιπέδου ζωή όλοι αυτοί. Ενα άλλο, εξίσου καλό ερώτημα, είναι πώς γίνεται ένας πνευματικός ηγέτης του Ισλάμ να ζει σαν σταρ του Χόλιγουντ. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα κρύβεται στη φύση της αίρεσης την οποία υπηρετούν.

Οι ισμαηλίτες είναι ένα εσωτεριστικό, μη κομφορμιστικό σκέλος του Ισλάμ, που έχει περισσότερα κοινά με τον ινδουισμό (πολλοί από τους πρώτους ισμαηλίτες ήταν προηγουμένως ινδουιστές) παρά με το «φονταμενταλιστικό» Ισλάμ. Για παράδειγμα, στις ισμαηλίτισσες απαγορεύεται να φορούν μαντίλα.

Ωστόσο παραμένουν μια αιρετική σιιτική μειονότητα, και ιστορικά το να είναι κανείς ισμαηλίτης ήταν επικίνδυνο, ιδιαίτερα στην Ινδία, στο Πακιστάν και τα τελευταία χρόνια στη Συρία, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός των χωρών καταγωγής τους.

Ως συνέπεια, τόσο των παραδοσιακών όσο και των σύγχρονων απειλών που αντιμετωπίζουν, η κοινότητά τους είναι ένα μείγμα επιφυλακτικότητας και φοβερής μυστικότητας. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν τρομερή αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Ο Αγά Χαν Δ’, πολύ περισσότερο και από τον παππού του, μετέτρεψε τους ισμαηλίτες σε μια πλούσια και πολύ μορφωμένη μειονότητα σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, μέσω ενός παράξενου αλλά αποδοτικού συστήματος: οι Ισμαηλίτες δωρίζουν το 10%-20% της περιουσίας και των εσόδων τους στον ηγέτη τους και εκείνος φροντίζει ώστε τόσο τα χρήματα όσο και η ισχύς που αποκτά μέσω αυτών να επιστραφούν στην κοινότητα.

To Harper’s Bazaar είχε χαρακτηρίσει την πρώτη σύζυγο του Αγά Χαν Δ’ Σάρα Φράνσες Κρόκερ Πουλ ως μια από τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου (PAT/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image)

Κανείς δεν ξέρει καν πόσα χρήματα είχε ο Αγά Χαν, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως ήταν πάρα πολλά. Η δεκαετής δικαστική διαμάχη με τη δεύτερη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Γκαμπριέλε φον Λάινινγκεν, λέγεται ότι του κόστισε 60 εκατ. ευρώ. Διατηρούσε επίσης, μεταξύ άλλων, ένα γιοτ αξίας 120 εκατ. ευρώ, το «Alamshar», που πήρε το όνομά του από ένα βραβευμένο άλογο κούρσας.

Η έκταση των συνεισφορών που λάμβανε από τους πιστούς του είναι ασαφής, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αναφέρεται ότι είχε περιουσία 800 εκατ. δολαρίων. Το Vanity Fair είχε γράψει πρόσφατα ότι η περιουσία του πλησίαζε τα 1,3 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, το Δίκτυο Ανάπτυξης Αγά Χαν (AKDN), ένας από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς οργανισμούς στον κόσμο, ξοδεύει 625 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο σε οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά έργα, συχνά σε χώρες όπου δεν υπάρχουν καθόλου ισμαηλίτες.

Δεδομένου ότι το AKDN αποτελείται από περισσότερες από 70 βιώσιμες κερδοσκοπικές εταιρείες, κερδίζει στην πραγματικότητα πάνω από 3,5 δισ. δολάρια ετησίως, τα οποία επανεπενδύονται μέχρι δεκάρας σε αναπτυξιακά έργα. Το AKDN είναι τόσο ισχυρό οικονομικά, που συχνά εθνικές κυβερνήσεις και ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ζητούν τη βοήθειά του.

Η δημιουργία του Δικτύου ήταν το έργο ζωής του Αγά Χαν Δ’, ο οποίος σύμφωνα με έναν ειδικό στους ισμαηλίτες «μετέτρεψε τον πνευματικό και υλικό του πλούτο σε μια σύγχρονη δύναμη, η οποία άλλαξε απτά τη ζωή, όχι μόνο των οπαδών του αλλά και πάρα πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο».

Το AKDN, αν και απείχε σθεναρά από την πολιτική, μετέτρεψε τον Αγά Χαν σε έναν «μεσίτη εξουσίας» σε μερικές από τις πιο σημαντικές και ασταθείς περιοχές του πλανήτη, από το Αφγανιστάν ως την Ουγκάντα. Ο Αγά Χαν έγινε ένα είδος θρησκευτικού CEO τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κάθε λόγο να ευχαριστούν. Η πραγματική ισχύς του φάνηκε σε περιπτώσεις όπως εκείνη του Τατζικιστάν, όταν έληξε μόνος του τον εμφύλιο πόλεμο του 1997, ζητώντας από τους πολυάριθμους ισμαηλίτες της χώρας να αφοπλιστούν εθελοντικώς.

Και κάποια… μικροσκανδαλάκια

Με δεδομένο το τεράστιο έργο του, δεν είναι παράξενο που οι πιστοί του δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ούτε για το πώς ξόδευε τα χρήματά που του έδιναν, αλλά ούτε για τα σκάνδαλα της προσωπικής ή επιχειρηματικής του ζωής. Προφανώς και υπήρχαν σκάνδαλα, δεν θα γινόταν αλλιώς σε ένα παγκόσμιο πλέγμα δισεκατομμυρίων…

Σε ένα από αυτά ενεπλάκη και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό: το 2017 κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο περί σύγκρουσης συμφερόντων δεχόμενος διακοπές, δώρα και πτήσεις σε ιδιωτικά νησιά από τον Αγά Χαν. Επιπλέον, το ίδρυμα Αγά Χαν είχε λάβει πάνω από 50 εκατ. δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης το 2016.

Με την δεύτερη σύζυγό του Γκαμπριέλ φον Τίσεν, το 1998 – (HIRES/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image)

Ο Τριντό είπε πως εκείνος και ο Αγά Χαν ήταν στενοί φίλοι και ότι τα ταξίδια είχαν προσωπικό χαρακτήρα, επικαλούμενος τη στενή σχέση μεταξύ του πατέρα του Πιερ Ελιοτ Τριντό και του Αγά Χαν. Το 1983, όταν ο Τζάστιν ήταν 12 ετών, οι δυο οικογένειες είχαν κάνει μαζί διακοπές στην Ελλάδα.

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, ο Τριντό και η οικογένειά του πήγαν στη βίλα του Αγά Χαν στο Μπελ Κέι, στις Μπαχάμες. Εκεί ο Τριντό συναντήθηκε με τον Αγά Χαν, καθώς και με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι. Ο Τριντό δήλωσε ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις ήταν καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα και απηλλάγη.

Ολα αυτά, όμως, δείχνουν το μέγεθος της τεράστιας παρασκηνιακής ισχύος του Αγά Χαν. Πέραν των χρημάτων, της φιλανθρωπίας και της παρασκηνιακής πολιτικής, οι άλλες αγάπες του Αγά Χαν Δ’ ακολούθησαν την οικογενειακή παράδοση: άλογα, καλή ζωή και κυρίως γυναίκες.

Πρώτος του πολυδιαφημισμένος έρωτας ήταν εκείνος με το μοντέλο Ανούσκα φον Μερκς, την οποία γνώρισε όταν εκείνη ήταν 16 ετών, σε ένα πάρτι στο Σεν Τροπέ.

Ενα βράδυ, μόλις επέστρεψε στο αρχοντικό του στο Παρίσι μετά από διακοπές για σκι στην Ελβετία, βρήκε στο γραφείο του ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Σε αυτό υπήρχαν φωτογραφίες έξι όμορφων κοριτσιών. Ολες ήταν μελαχρινές ισμαηλίτισσες. Ενα σημείωμα δίπλα στο άλμπουμ τον συμβούλευε να παντρευτεί ένα από τα έξι κορίτσια και τον προειδοποιούσε να σταματήσει «να τριγυρνά με τις Ευρωπαίες».

Ο Αγά Χαν Δ’ είχε κληρονομήσει, όμως, την προτίμηση του πατέρα του για τις ξανθιές. Παρά τις παροτρύνσεις των ισμαηλιτών ηγετών, ακόμη και του σκληροπυρηνικού κλάδου των ασασίνων (κάστα δολοφόνων του 10ου αιώνα, από την οποία βγήκε και η αγγλική λέξη assasin), να παντρευτεί σύμφωνα με τη θρησκεία του, εκείνος αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του πατέρα του και του παππού του.

Μερικούς μήνες, πολλά εξώφυλλα και ένα κρυφό μωρό αργότερα, παράτησε την Ανούσκα για την Ντολόρες φον Φίρστεμπεργκ Γκίνες, γεγονός που προκάλεσε σχόλια, καθώς ο Αγά Χαν είχε έναν ετεροθαλή αδελφό από τον πρώτο γάμο της μητέρας του με έναν Γκίνες, τον Πάτρικ. Τα πράγματα περιπλέκονταν ακόμη περισσότερο καθώς η Ντολόρες ήταν η πρώην σύζυγος του Πάτρικ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ο Αγά Χαν έσπευσε να παρηγορήσει τη χήρα του αδελφού του…

Το 1969 ο Αγά Χαν παντρεύτηκε τη λαίδη Σάρα Φράνσις Τζέιμς Τσαρλς Κράιτον-Στιούαρτ, η οποία έγινε πριγκίπισσα Σαλιμά Αγά Χαν και πήρε το όνομα Μπεγκούμ Σαλιμά Αγά Χαν. Η Σάρα Φράνσις ήταν στο παρελθόν παντρεμένη με τον λόρδο Τζέιμς Τσαρλς Κράιτον-Στιούαρτ, γιο του 5ου Μαρκήσιου του Μπούτε. Χώρισαν το 1995.

Το 1998 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Γκαμπριέλε του Λάινινγκεν, η οποία μετά τον γάμο πήρε το όνομα Μπεγκούμ Ιναάρα Αγά Χαν. Η Γκαμπριέλε ήταν 27 χρόνια νεότερη του Αγά Χαν και μετά τον χωρισμό τους έγινε και κατά 60 εκατ. ευρώ πλουσιότερη. Ως κύριος λόγος του χωρισμού τους αναφέρθηκε η σχέση εκείνου με μια αεροσυνοδό, αν και εικάζεται ότι υπήρξαν και πολλές άλλες.

Ανάμεσα στις γυναίκες με τις οποίες ο Αγά Χαν είχε για μεγάλο διάστημα πολύ συχνές επαφές ήταν και η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας, Φαράχ Ντιμπά, χήρα του Σάχη Ρεζά Πεχλεβί, η οποία ζει εδώ και χρόνια στο Παρίσι. Κάτι πολύ ταιριαστό με τις εικασίες ότι ο παππούς του, ο Αγά Χαν Γ’, υπήρξε ένθερμος θαυμαστής της πρώτης σύζυγου του Σάχη, της «θλιμμένης πριγκίπισσας» Σοράγια.

Γενικά, η προσωπική ζωή του Αγά Χαν Δ’ και τα κάθε λογής μικροσκανδαλάκια στα οποία ενεπλάκη δεν απασχόλησαν πολύ τα ΜΜΕ και τον κόσμο επειδή τα επισκίασαν δύο πράγματα: το έργο του και η προσωπική ζωή του πατέρα του. Και η ισχύς του, φυσικά, ως ενός υπερεθνικού ηγέτη με τεράστιο πλούτο και ακόμη μεγαλύτερη επιρροή.

Με δεδομένο το ιστορικό της οικογένειας, ο επόμενος Αγά Χαν αναμένεται να εμπλουτίσει το υπέροχο αυτό έπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...