1734
Αντίθετα από την πραγματική Σαντορίνη το αραβικό θέρετρο «Anantara» προσφέρεται για απόλυτη ησυχία | Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat

Το Αμπου Ντάμπι έφτιαξε τη δική του «ψεύτικη Σαντορίνη»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2025, 15:40
Αντίθετα από την πραγματική Σαντορίνη το αραβικό θέρετρο «Anantara» προσφέρεται για απόλυτη ησυχία
|Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat

Το Αμπου Ντάμπι έφτιαξε τη δική του «ψεύτικη Σαντορίνη»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2025, 15:40

Οταν ο ήλιος είχε ανέβει ψηλά πάνω από τη Σαντορίνη, η θαλασσινή αύρα έμοιαζε με δώρο εξ ουρανού. Καθώς όμως κοίταζες πάνω από το χείλος ενός ποτηριού με δροσερό Ασύρτικο, το αεράκι έφερνε και άλλα δώρα: τη μυρωδιά από γαρίδες black tiger που τσιτσίριζαν σε κάποιο τηγάνι και την κελαρυστή μελωδία ενός ελληνικού μπουζουκιού. Ο γαλάζιος ουρανός έλαμπε όπως οι τρούλοι  των εκκλησιών της Οίας, ένα σκηνικό κυκλαδίτικης τελειότητας, δηλαδή. Κι όμως, αυτή δεν ήταν η αληθινή Σαντορίνη, ούτε η Ελλάδα, ούτε καν η Ευρώπη, γράφει στην Telegraph η Χέιζελ Πλας.

Η ταξιδιωτική  δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας ήταν καλεσμένη στο «Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat», λίγο έξω από το Αμπου Ντάμπι, την γεμάτη ουρανοξύστες πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Με την απαλή κατάλευκη πρόσοψή του και τους ογκώδεις τρούλους, αυτό το αραβικό θέρετρο είναι ένας μικρός φόρος τιμής στο ομώνυμο νησί. Μια ρόζ βουκαμβίλια σκαρφαλώνει στις καμάρες του και οι ασβεστωμένοι τοίχοι βάφονται πορτοκαλοκόκκινοι όταν ο ήλιος δύει. Ωστόσο, υπάρχει μια κρίσιμη παράλειψη, παρατηρεί η Χέιζελ Πλας στην Telegraph.

Και αυτό που λείπει, κατ’άρχάς, είναι τα πλήθη της Σαντορίνης. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, η αγγλίδα δημοσιογράφος περπάτησε ξυπόλητη στην παραλία, όπου μέτρησε μόνο άλλες έξι ψυχές. Περίπου άλλοι όσοι ήταν αραγμένοι γύρω από την πισίνα, αλλά ολόκληρο το θέρετρο έχει μόλις 22 υπνοδωμάτια και δεν υπάρχει κανένα άλλο ξενοδοχείο κοντά του, επομένως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat (@anantarasantorini)

Χλιδή στο ησυχαστήριο του Αμπου Ντάμπι σε στυλ Σαντορίνης

Αντίθετα, αυτό το καλοκαίρι, το σκηνικό στην πραγματική Σαντορίνη ήταν πολύ διαφορετικό.  Μόνο από τις κρουαζιέρες, κατέφθαναν καθημερινά έως και 17.000 επισκέπτες, γεγονός που πίεσε τόσο πολύ τους τοπικούς πόρους -και την ψυχραιμία- ώστε το 2025 αναμένεται να επιβληθεί ένας «τουριστικός φόρος» ύψους 20 ευρώ ανά επισκέπτη κρουαζιέρας την στο πικ της τουριστικής σεζόν, ένα τιμολόγιο πολύ πιο αυστηρό από εκείνα της Βενετίας, της Ρώμης, της Βαρκελώνης κ.ά. Οπως σημειώνει στην Telegraph η Πλας, την ημέρα που έκανε check-in στο «Anantara», ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς για να αποθαρρύνει τις επισκέψεις την περίοδο της αιχμής και ότι η κυβέρνησή του είναι «αναγκασμένη να παρέμβει».

«Μην ανησυχείς Μητσοτάκη, δεν χρειάζεται να με αποθαρρύνεις», γράφει η αγγλίδα δημοαιογράφος, τονίζοντας ότι η Σαντορίνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της με τα μέρη που δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να επισκεφτεί στη ζωή της. (Πόσο μάλλον τώρα που κουνιέται κιόλας στον ρυθμό των σεισμών, θα προσθέταμε). Εχει δει, λέει, φωτογραφίες από τις μικρές παραλίες της με βότσαλα, που απέχουν πάρα πολύ από τους λευκούς όρμους τους οποίους υπόσχονται τα social media. Και έχει ακούσει ιστορίες για ουρές τεσσάρων ωρών για να ανέβει κανείς με το τελεφερίκ στα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, και για τις μάζες των τουριστών που σπρώχνονται για να βγάλουν selfie για το Instagram.

Ωστόσο, αναρωτιέται αν θα μπορούσε η μικρή ψεύτικη Σαντορίνη του Αμπου Ντάμπι να είναι στην πραγματικότητα πιο ωραία από την πραγματική… (Είναι ποτέ δυνατόν;)

Το ξενοδοχείο, που άνοιξε τον Φεβρουάριο,  σχεδιάστηκε αρχικά ως ιδιωτική κατοικία για τη βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ. Γιατί οι σεΐχηδες λατρεύουν σαφώς το στυλ της Σαντορίνης. Εκτοτε, μετακόμισαν σε άλλα παλάτια, αλλά έδωσαν εντολή το «Anantara» να διατηρήσει το κυκλαδίτικο στυλ του, ακόμη και τις ελληνικές αρχαιότητες που κοσμούν τους σπηλαιώδεις διαδρόμους, οι οποίοι μοιάζουν σαν να είναι λαξευμένοι στον ηφαιστειακό βράχο της Σαντορίνης. Ακόμα και οι καναπέδες των σεΐχηδων έμειναν, ώστε να μπορείτε να ξαπλώνετε σαν βασιλιάς ενώ απολαμβάνετε αυτή τη θέα.

Το θέρετρο είναι μόνο για ενήλικες και μικροσκοπικό –και τα δύο σπάνια στα ΗΑΕ– με μόλις δύο εστιατόρια και ένα υπαίθριο μπαρ, όλα με θέα σε μια ιδιωτική παραλία και πισίνα υπερχείλισης. Τα 22 υπνοδωμάτιά του βλέπουν επίσης προς τη θάλασσα, και έχουν τεράστιες βεράντες. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε κάνει αμέτρητες φορές διακοπές στα ΗΑΕ, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε πάει ποτέ σε αυτήν την περιοχή, υπογραμμίζει η Πλας στην Telegraph. Το Γκαντούτ καταλαμβάνει την παράκτια περιοχή μεταξύ του Αμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι. Και είναι ως επί το πλείστον απαγορευμένη λόγω των βασιλικών κατοίκων και της κοντινής ναυτικής βάσης, της οποίας οι περίβολοι με συρματοπλέγματα -ομολογουμένως- δεν διαμορφώνουν ένα ρομαντικό σκηνικό στο ταξίδι προς το «Anantara».

Αραβικές μέρες και νύχτες που προσπαθούν να μιμηθούν τη Σαντορίνη

Αλλά το δέλεαρ του Γκαντούτ είναι η απομόνωσή του. Ο αέρας είναι φρέσκος, ο ορίζοντας ευρύς και η θάλασσα καθαρή σαν πισίνα. Κάνοντας paddleboarding (κωπηλασία ξαπλωμένη ή γονατιστή σε σανίδα του σερφ), η Πλας εντόπισε πολύ κοντά την ακτή μια χελώνα, σαλάχια και αμέτρητα αγγελόψαρα, ενώ συχνά βλέπει κανείς ντιγκόνγκ και δελφίνια, επίσης  Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται ακόμη μαθήματα ελληνικής μαγειρικής, αρωματοποιίας, δωρεάν υπαίθρια μαθήματα γιόγκα και προβολές ταινιών στο πολυτελές μικρό σινεμά του θέρετρου. Το βράδυ, δε, σε παίρνει ο ύπνος με τον ήχο των κυμάτων, πράγμα γενικά αδιανόητο στο Αμπου Ντάμπι ή στο Ντουμπάι.

Φυσικά το τίμημα για αυτές οι απολαύσεις είναι τσουχτερό. Τα δωμάτια κοστίζουν από 5.193 ντιράμ ΗΑΕ (1.380 ευρώ) τη βραδιά με πρωινό την περίοδο αιχμής (Οκτώβριος έως Μάρτιος), όταν η θερμοκρασία είναι υπέροχη, 25-30 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι, η τιμή πέφτει στα 2.020 ντιράμ (537 ευρώ) τη βραδιά με πρωινό, αλλά η ζέστη (50 βαθμοί Κελσίου) και η υπερβολική υγρασία δεν είναι πολύ δελεαστικές. Και η Σαντορίνη, βέβαια, δεν είναι φθηνή, αλλά οι τιμές στα περισσότερα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της δεν πλησιάζουν το υψηλό τιμολόγιο του «Anantara».

Η ψευδαίσθηση, ωστόσο, διαλύεται εύκολα, γράφει η Πλας στην Telegraph. Φεύγοντας από το θέρετρο, θα βρεθείς στο Αμπου Ντάμπι και όχι στις υπέροχες Κυκλάδες, το στολίδι του Αιγαίου. Επιπλέον κάποια στοιχεία του στιλ-Σαντορίνη του «Anantara» είναι αποτυχημένα. Η κουζίνα του είναι μεν υπέροχη, αλλά στερείται αυθεντικότητας επειδή κανένας από τους σεφ του δεν κατάγεται από την Ελλάδα, όπως ούτε και κανένας άλλος από  το προσωπικό. Η Πλας προσθέτει ακόμη ότι βρήκε τη σπηλαιώδη διαρρύθμιση μάλλον μπερδεμενη παρά γοητευτική και η έλλειψη απαλών επίπλων κάνει τα υπνοδωμάτια να έχουν αντήχηση.

Η αγγλίδα δημοσιογράφος παραδέχεται ότι είναι σχολαστική, αλλά το ίδιο θα πρέπει να κάνουν όλοι με αυτές τις τιμές. Ισως όμως το fake είναι η λύση για τον υπερτουρισμό, γιατί έχοντας απολαύσει κανείς στο «Anantara» τη γυαλιστερή απομίμηση του κυκλαδίτικου νησιού, θα είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να επισκεφτεί την ίδια τη Σαντορίνη. Η εκδοχή του Αμπου Ντάμπι έχει το ίδιο πολιτιστικό βάθος με ένα κουταλάκι του γλυκού, σχολιάζει η Πλας στην Telegraph, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ίδια θα προτιμούσε μια μακάρια απομίμηση από την πραγματικότητα. Εξάλλου, αυτές οι θολές ημέρες στην παραλία, οι βουτιές το ηλιοβασίλεμα και τα δείπνα με θαλασσινά δεν είναι οφθαλμαπάτη, l;eei.

Να προσθέσουμε ότι στην fake Σαντορίνη των Αράβων δεν γίνονται σεισμοί. Ή μήπως γίνονται και δεν το ξέρουμε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...