Κατολισθήσεις από τα 4,9 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Εκτακτη ειδοποίηση από το 112 [βίντεο]
Κατολισθήσεις από τα 4,9 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Εκτακτη ειδοποίηση από το 112 [βίντεο]
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 11:26 καταγράφηκαν έξι σεισμοί μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με τον μεγαλύτερο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ (19 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης). Ακολούθησε, στις 14:17 και δεύτερος σεισμός 4,9 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί στις 10:26, ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρόβλημα πλέον είναι οι κατολισθήσεις που ήδη παρατηρούνται, ενώ υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για το αν αντέχουν τα κτίσματα στην Καλντέρα, πολλά από τα οποία είναι στα όρια του πολεοδομικού σχεδιασμού και του αντισεισμικού κώδικα –είναι χαρακτηριστικό ότι ζητήθηκε από τους κατόχους πισίνας να τις αδειάσουν!
Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, εκδόθηκε έκτακτη προειδοποίηση από το 112, για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων στη Σαντορίνη λόγω σεισμικής δραστηριότητας και απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
‼️ Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές #Αμμούδι #Αρμένη και #Παλιό_Λιμάνι #Φηρών στη νήσο Θήρα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
@hellenicpoliceℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
Το μήνυμα του 112 ήρθε καθώς ήδη από το πρωί άρχισαν οι πρώτες κατολισθήσεις στην Καλντέρα και ενώ η γη στο νησί συνεχίζει να σείεται.
🌋 Βρυχάται η γη κάτω από την Σαντορίνη έχουνε ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες κατολισθήσεις στην Καλντέρα pic.twitter.com/d47Alroqp1
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) February 3, 2025
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
«Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος», δήλωσε ο καθηγητής τον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Οπως επεσήμανε ο κ. Σκορδίλης, στην περίπτωση της Σαντορίνης οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν ακόμη, όπως άλλες φορές, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός. «Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», παρατήρησε.
Με τη σειρά του, ωστόσο, και εκείνος ξεκαθάρισε ότι η σεισμική ακολουθία δεν συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης.
«Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης.
Θα εκραγεί το ηφαίστειο;
Την ίδα ώρα, πάντως, καθηγητές όπως οι κ.κ. Γκανάς, Τσελέντης και Συνολάκης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας ηφαιαστειακής έκρηξης στη Σαντορίνη ως απότοκο της πυκνής σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στην περιοχή.
«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο, ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια», τόνισε σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς που ήταν παρών στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.
Ομοίως και ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελάντης, σε ανάρτησή του στο Facebook διερωτήθηκε μήπως τελικά η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών σχετίζεται τελικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καλώντας παράλληλα την Πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα.
Πιθανή μία έκρηξη «σαν εκείνη του 1950», είπε από την πλευρά του και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Φεύγουν άρον άρον από το νησί
Παρά τις καθησυχαστικές, προσώρας τουλάχιστον, δηλώσεις των επιστημόνων, κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης φεύγουν με κάθε μέσο από το νησί.
Για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να εκγαταλείψουν το νησί, η AEGEAN ανακοίνωσε την προσθήκη δύο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων τη Δευτέρα και μίας επιπλέον την Τρίτη (κάτω το πρόγραμμα).
Ημερομηνία | Αριθμός πτήσης | Από | Προς | Ώρα αναχώρησης |
03.02.2025 | A3356 | Αθήνα | Σαντορίνη | 14:00 |
03.02.2025 | A3357 | Σαντορίνη | Αθήνα | 15:20 |
03.02.2025 | A3360 | Αθήνα | Σαντορίνη | 17:50 |
03.02.2025 | A3361 | Σαντορίνη | Αθήνα | 19:10 |
04.02.2025 | A3352 | Αθήνα | Σαντορίνη | 07:15 |
04.02.2025 | A3353 | Σαντορίνη | Αθήνα | 08:35 |
Οπως διευρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η προσθήκη των επιπλέων πτήσεων γίνεται σε συνέχεια αιτήματος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται τέλος ότι και οι τέσσερις τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Εκτακτες πτήσεις για Δευτέρα και Τρίτη ανακοίνωσε και η SKY express:
03-02-2025 GQ352 Αθήνα-Σαντορίνη 19:25.
03-02-2025 GQ353 Σαντορίνη-Αθήνα 20:50.
04-02-2025 GQ340 Αθήνα-Σαντορίνη 08:00.
04-02-2025 GQ341 Σαντορίνη-Αθήνα 09:25.
04-02-2025 GQ346 Αθήνα-Σαντορίνη 08:30.
04-02-2025 GQ347 Σαντορίνη-Αθήνα 09:55.
Ομοίως και στα δρομολόγια των πλοίων, η Attica Group γνωστοποίησε τον προγραμματισμό έκτακτου δρομολογίου από τη Σαντορίνη, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων και των επισκεπτών.
Το έκτακτο δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας από το πλοίο “Kissamos”, το οποίο θα αναχωρήσει στις 21:00 από το Ηράκλειο, Κρήτης θα προσεγγίσει το λιμάνι της Θήρας στις 00:30-01:00 και αναμένεται να αφιχθεί στον Πειραιά στις 07:30 την Τρίτη 4 Ιανουαρίου.
Η εταιρεία δηλώνει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφόσον χρειαστεί, θα προβεί σε νέες τροποποιήσεις δρομολογίων για την ενίσχυση της σύνδεσης της Σαντορίνης με τον Πειραιά.
Γενική επιφυλακή
Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται στη Σαντορίνη δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται και η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη.
Από την Κυριακή, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Γιατί πρέπει να αδειάσουν οι πισίνες
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας προχώρησε σε εξηγήσεις σχετικά με τη σύσταση που αφορά τις πισίνες.
«Στη Σαντορίνη υπάρχει μια δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη, και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μια κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.
»Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις.
»Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μια μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.
» Συνεπώς, η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Κατολισθήσεις από τα 4,9 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Εκτακτη ειδοποίηση από το 112 [βίντεο]
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.