Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν, την Τετάρτη, τη σύλληψη του παυθέντα προέδρου Γιουν Σουκ-Γέολ, έπειτα από έφοδο στην κατοικία του. Η σύλληψη του Γιουν έγινε περίπου ενάμισι μήνα αφού βύθισε τη χώρα σε πολιτικό χάος κηρύσσοντας εφήμερο στρατιωτικό νόμο την 3η Δεκεμβρίου.
Η ομάδα που διενεργεί την έρευνα σε βάρος του «εκτέλεσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου Γιουν Σουκ-Γέολ σήμερα στις 10:33» (τοπική ώρα· 03:33 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές αρχές.
Ο Γιουν, που αντιμετωπίζει δίωξη για «ανταρσία» εξαιτίας της κήρυξης στρατιωτικού νόμου —η κατηγορία επισύρει ως ακόμη και την ποινή του θανάτου— είναι ο πρώτος αρχηγός του νοτιοκορεατικού κράτους που συλλαμβάνεται στην ιστορία της χώρας.
Αστυνομικοί, εισαγγελείς και άλλα στελέχη της υπηρεσίας ερευνών για διαφθορά υψηλών προσώπων μετήγαγαν τον παυθέντα αρχηγό του κράτους στα γραφεία της εισαγγελίας για να ανακριθεί, σύμφωνα με το επίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του παυθέντα προέδρου πριν από τα ξημερώματα, διαπερνώντας συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και βουλευτές της παράταξής του, του Κόμματος της Εξουσίας στον Λαό, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη σύλληψή του. Ξέσπασαν μικροεπεισόδια.
Ο ίδιος ο Γιουν ανέφερε πως αποφάσισε να παραδοθεί παρότι θεωρεί παράνομη τη διαδικασία για να αποφευχθεί «αιματοχυσία».
Η υπεράσπιση του Γιουν υποστηρίζει εξαρχής πως η σύλληψη του τ. προέδρου είναι παράνομη, ενέργεια με μοναδικό σκοπό τη δημόσια ταπείνωσή του.
Η απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο άφησε άναυδη τη χώρα της Ασίας και τη βύθισε σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου. Οδήγησε στην παύση του από το κοινοβούλιο τη 14η Δεκεμβρίου.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αρχίσει να εξετάζει αν πράγματι θα απομακρυνθεί από την εξουσία.
Οι πρώτες στιγμές του Γιουν Σουκ-Γέολ υπό κράτηση ήταν αυτές της σιωπής: «ασκεί το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός», είπε στον Τύπο αξιωματούχος της υπηρεσίας έρευνας για διαφθορά υψηλών προσώπων (CIO).
Ο αξιωματούχος της CIO είπε πως δεν γνωρίζει γιατί ο Γιουν δεν απαντά στις ερωτήσεις που του γίνονται.
Η υπεράσπιση του άλλοτε εισαγγελέα-αστέρα που έγινε πρόεδρος από την πλευρά της τόνισε για ακόμη πως ο Γιουν δέχθηκε οικειοθελώς να πάει στην έδρα της υπηρεσίας, για να αποφευχθεί «αιματοχυσία», όπως είχε τονίσει κι ο ίδιος, σε βίντεο που δημοσιοποίησε νωρίτερα, παρότι το ένταλμα ήταν «παράνομο». Η έφοδος στην κατοικία του σημαδεύτηκε από περιορισμένα επεισόδια ανάμεσα στις αρχές και οπαδούς του, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών της παράταξής του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα, το Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Γιουν Σουκ-Γέολ «το πρώτο βήμα» προς την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλότητας.
«Η σύλληψη του Γιουν Σουκ-Γέολ είναι το πρώτο βήμα προς την επιστροφή (της χώρας) στη συνταγματική τάξη, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου», σχολίασε ο Παρκ Τσαν-ντε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της παράταξής του.
Η σύλληψη ακολούθησε το φιάσκο της πρώτης απόπειρας να εκτελεστεί ένταλμα στις αρχές του μήνα. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές της CIO και η αστυνομία αναπτύχθηκαν κατά μεγάλο αριθμό, πριν από τα ξημερώματα, στο σπίτι του προέδρου που είχε μετατραπεί σε οχυρό.
Το ένταλμα σύλληψης εκτελέστηκε «στις 10:33» (σ.σ. τοπική ώρα· 03:33 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε η CIO.
Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής Δεξιάς εμφανίζεται αμετανόητος για την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και μέχρι τώρα απέρριπτε το να πάει να απαντήσει στους ανακριτές, κάτι που τους ώθησε να ζητήσουν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση για 48 ώρες με βάση το ένταλμα σε ισχύ. Οι ερευνητές μπορεί να ζητήσουν κατόπιν να παραταθεί η προφυλάκισή του. Αναμένεται να κρατηθεί σε απομόνωση.
Προκάλεσε σοκ όταν εντελώς απροσδόκητα ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο κι έστειλε τον στρατό στο κοινοβούλιο για να το φιμώσει. Δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενος την ανάγκη να προστατεύσει τη χώρα από τις «κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας» και να εξαλείψει «στοιχεία εχθρικά στο κράτος». Η κίνηση θύμισε σε πολλούς τις μαύρες μέρες των στρατιωτικών δικτατοριών στη Νότια Κορέα.
Όμως υποχρεώθηκε να πάρει το μέτρο πίσω, υπό ασφυκτική πίεση, αφενός από τα μέλη του κοινοβουλίου, που ενέκριναν ψήφισμα για αυτό σε δραματική συνεδρίαση, ενώ συνάδελφοί τους εμπόδιζαν εισβολή στρατιωτικών στην αίθουσα, και αφετέρου χιλιάδων πολιτών, που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.
Η απόφαση του κοινοβουλίου τον υποχρέωσε δυνάμει του Συντάγματος να ανακαλέσει.
Μερικές ημέρες αργότερα, έπειτα από πολλές ανατροπές, το κοινοβούλιο πρόκρινε σε ψηφοφορία του την παύση του την 14η Δεκεμβρίου.
Πλέον περιμένει το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει ή όχι την απόφαση αυτή για να μάθει αν θα απομακρυνθεί αμετάκλητα από το αξίωμα. Η διαδικασία άρχισε χθες. Αν το δικαστήριο οριστικοποίησει την καθαίρεσή του Γιουν, θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Νότια Κορέα: Οι Αρχές συνέλαβαν τον έκπτωτο πρόεδρο Γιουν
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.