Περίπου 300 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας έχουν σκοτωθεί και άλλοι 2.700 έχουν τραυματιστεί από το σύνολο των 10.000 που ανέπτυξε η Πιονγιάνγκ στο έδαφος της Ρωσίας για να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών, δήλωσε νοτιοκορεάτης βουλευτής, επικαλούμενος την υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ.
Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τους Ρώσους να απωθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα, που κατέχουν, από τον Αύγουστο, τομείς της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.
«Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των βορειοκορεατικών δυνάμεων έχει ξεπεράσει τους 3.000, εκ των οποίων 300 (είναι) νεκροί και 2.700 τραυματίες», ανέφερε ο βουλευτής Λι Σονγκ-κουάν σε δημοσιογράφους έπειτα από ενημέρωση μελών του Κοινοβουλίου από την υπηρεσία πληροφοριών.
Εξάλλου, «σημειώματα που βρέθηκαν πάνω σε νεκρούς στρατιώτες υποδεικνύουν ότι οι βορειοκορεατικές αρχές ασκούν πίεση να αυτοκτονούν», ακόμη και χρησιμοποιώντας «εκρηκτικά» ώστε να μην «αιχμαλωτίζονται», συνέχισε ο βουλευτής Λι.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το Σάββατο πως δύο βορειοκορεάτες στρατιωτικοί είναι αιχμάλωτοι των ουκρανικών δυνάμεων και ανακρίνονται.
In addition to the first captured soldiers from North Korea, there will undoubtedly be more. It’s only a matter of time before our troops manage to capture others. There should be no doubt left in the world that the Russian army is dependent on military assistance from North… pic.twitter.com/4RyCfUoHoC
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 12, 2025
Η φερόμενη εμπλοκή ξένου στρατού χαρακτηρίστηκε μείζων κλιμάκωση του πολέμου που άρχισε με την εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πόλεμος θεωρείται πως εισέρχεται σε νέα, κρίσιμη φάση, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Νότια Κορέα αναφέρθηκε σε μονάδες που θεωρούνται «κρέας για τα κανόνια» και πιθανόν στάλθηκαν ώστε να ανταλλαχτούν με ρωσική τεχνολογική βοήθεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πιονγιάνγκ να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τα μέσα των ενόπλων δυνάμεών τους.
Ούτε η Μόσχα ούτε η Πιονγιάνγκ έχουν αναγνωρίσει επίσημα πως αναπτύχθηκαν στο ρωσικό έδαφος βορειοκορεατικά στρατεύματα και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Λι, έγγραφα που βρέθηκαν σε πτώματα αποκαλύπτουν ότι η Βόρεια Κορέα επωφελήθηκε διότι κάποιοι από τους στρατιώτες «έτρεφαν ελπίδες να ενταχτούν στο Κόμμα Εργατών της Κορέας» —το μοναδικό στη χώρα— ή επιδίωκαν «να τους δοθεί αμνηστία» επειδή πολεμούσαν. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι ήταν φυλακισμένοι στη χώρα τους, τακτική που χρησιμοποίησαν πρώτα οι Ρώσοι και στη συνέχεια και οι Ουκρανοί.
Κατά το Κίεβο, οι δυο βορειοκορεάτες στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν, είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μαχών στην Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Αύγουστο, όταν εισέβαλαν αιφνιδιαστικά.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει τους στρατιώτες του Κιμ Γιονγκ Ουν σε αυτόν, αν μπορέσει να οργανώσει ανταλλαγή με μαχητές μας που κρατούνται στη Ρωσία», ανέφερε ο Ζελένσκι μέσω X χθες.
Για όσους «δεν επιθυμούν να επιστρέψουν» στην πατρίδα τους, «μπορεί να υπάρχουν άλλες πιθανές επιλογές», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, λέγοντας: Οσοι θέλουν «να αφηγηθούν στα κορεατικά την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο, θα έχουν την ευκαιρία αυτή».
Soldiers of #Ukraine showed a video with the second captured #NorthKorean soldier.
He was captured by soldiers of the 95th Air Assault Brigade during the first combat mission. The soldier had Russian-made equipment and weapons. The wounded North Korean soldier was provided with… pic.twitter.com/zL79Y0s3kG
— Babel.ua: Ukraine at war (@UaBabel) January 11, 2025
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα χθες βίντεο —παρατίθεται από τον ουκρανό πρόεδρο στην ανάρτησή του— στο οποίο εικονίζονται οι δυο αιχμάλωτοι σε κουκέτες —πιθανόν νοσοκομείου— με επιδέσμους, ο ένας στο δεξιό χέρι, ο άλλος στο σαγόνι.
Η νοτιοκορεατική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε πως ο ένας από αυτούς είπε κατά την ανάκρισή του πως εκπαιδεύτηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφού έφθασε στη ρωσική επικράτεια τον Νοέμβριο.
«Στην αρχή νόμιζε πως είχε σταλεί για εκπαίδευση, κατόπιν (…) κατανόησε πως είχε αναπτυχθεί» στο μέτωπο, κατά την ίδια πηγή.
Τι θα απογίνουν οι δύο αιχμάλωτοι
Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι έχουν πει οι δύο αιχμάλωτοι στους Ουκρανούς, σημείωσε ο Guardian.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διατήρησε επιφυλακτική στάση τη Δευτέρα. Ο Κου Μπιουνγκ Σαμ, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης, δήλωσε ότι για τους αιχμαλώτους πρέπει να ληφθεί υπόψη το διεθνές Δίκαιο και άλλες νομικές αναθεωρήσεις, καθώς και διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ο Λι, ο νομοθέτης που ενημερώθηκε από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η θέση της υπηρεσίας πληροφοριών είναι ότι, «σύμφωνα με τις συνταγματικές μας αξίες, οι βορειοκορεάτες στρατιώτες θεωρούνται πολίτες μας, οπότε οι επιθυμίες των αιχμαλώτων είναι πιο σημαντικές. Σε περίπτωση που επιθυμούν να αυτομολήσουν στη Νότια Κορέα, η NIS (εθνική υπηρεσία πληροφοριών) θα διαβουλεύεται ενεργά με τη Ρωσία και την Ουκρανία».
Η είδηση της σύλληψης των Βορειοκορεατών προκάλεσε εικασίες στη Σεούλ ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στις δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει στη Νότια Κορέα από το τέλος του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1950-53.
Αν και οι συνθήκες της σύλληψής τους -εν μέσω σύγκρουσης σε τρίτη χώρα- είναι πρωτοφανείς, θεωρητικά δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με κάθε άλλο Βορειοκορεάτη που επιθυμεί να αυτομολήσει στο Νότο.
Ο επαναπατρισμός τους στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να σημαίνει θάνατο ή βασανιστήρια.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νότιας Κορέας, «το έδαφος της Δημοκρατίας της Κορέας αποτελείται από την κορεατική χερσόνησο και τα παρακείμενα νησιά της», πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα αναγνωρίζει ως πολίτες της όλους τους Βορειοκορεάτες.
Η Σεούλ δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα τη Βόρεια Κορέα ως κυρίαρχο κράτος, αντιθέτως τη θεωρεί ως έδαφος υπό παράνομο καθεστώς. Η θέση αυτή σημαίνει ότι η Νότια Κορέα έχει νομική υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες βόρεια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και να δέχεται αποστάτες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών.
Η άφιξη στη Βόρεια Κορέα δύο στρατιωτών των οποίων τα πρόσωπα έχουν μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο, από έναν πόλεμο στον οποίο το καθεστώς δεν έχει αναγνωρίσει την άμεση εμπλοκή του, θα μπορούσε να θέσει τους άνδρες και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εγγυηθούν τη σιωπή τους.
Θα μπορούσαν επίσης να ανακριθούν για το γιατί δεν ακολούθησαν τις εντολές τους, να αποφύγουν τη σύλληψη αυτοκτονώντας, όπως φάνηκε από σημειώματα πάνω τους.
Ο Ιθαν Χι-Σέοκ Σιν, νομικός αναλυτής στην Transitional Justice Working Group, μια ΜΚΟ με έδρα τη Σεούλ, δήλωσε στον Guardian ότι, «δεν είναι σαφές αν η Βόρεια Κορέα θα διεκδικήσει καν τους δύο στρατιώτες ως δικούς της, δεδομένης της άρνησης της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ να παραδεχτούν επισήμως ότι βορειοκορεατικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα μπορούσε να τους διεκδικήσει ως δικούς της και να τους παραδώσει στη Βόρεια Κορέα, αφού τους ανταλλάξει με oυκρανούς αιχμαλώτους πολέμου».
Εάν ο Ζελένσκι θέλει να αποφύγει την καταδίκη των ανδρών σε πιθανή φυλάκιση, βασανιστήρια ή ακόμη και θάνατο στην πατρίδα τους, υπάρχουν και άλλες επιλογές.
«Ο επαναπατρισμός των βορειοκορεατών στρατιωτών παρά την ελεύθερη βούλησή τους, παρά τον γνωστό κίνδυνο να τιμωρηθούν ως “προδότες” από μια ολοκληρωτική δικτατορία, αντιβαίνει στην ανθρωπιστική αρχή καθώς και στον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι πολεμά για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Σιν.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παροτρύνει την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι οι βορειοκορεάτες στρατιώτες δεν θα επαναπατριστούν παρά την ελεύθερη βούλησή τους», σημείωσε ο ίδιος.
Η Νότια Κορέα θα είχε πολλά να κερδίσει από την υποδοχή των στρατιωτών. Θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη φύση της εμπλοκής του Βορρά στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η μετατροπή τους από επίλεκτους στρατιώτες που υπηρετούν τη δυναστεία των Κιμ σε πολίτες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής χώρας, θα ήταν επίσης ένα σημαντικό προπαγανδιστικό όφελος για τη Σεούλ.
Μπορεί οι δύο στρατιώτες να μην είχαν σκεφτεί ποτέ να διαφύγουν στη Νότια Κορέα, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτή διαφαίνεται ως η πιο πιθανή λύση για την επιβίωσή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News