Κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα των απαράδεκτων αυξήσεων που επιβάλλουν οι ασφαλιτιστικές εταιρείες (και την παράλληλη κατάργηση μη συμφερόντων για εκείνες συμβολαίων) ανακοινώνει την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το ζήτημα τέθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αϊριν Σαρπ και σύμφωνα με τη στήλη dark room στο protothema.gr, o κ. Θεοδωρικάκος θα εξαγγείλει απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ με τον οποίο ετησίως αυξάνονται τα συμβόλαια που αφορούν τη δια βίου ασφάλιση.
Ενδεικτικά η αύξηση στα συμβόλαια αυτά θα ήταν περί το 15%, κάτι που όπως φαίνεται θα αποτραπεί αφού με τη νέα ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη νέος δείκτης που θα συγκροτήσει η ΕΛΣΤΑΤ και ο οποίος θα είναι κοντά στη λογική του ετήσιου πληθωρισμού των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας,, Ακης Σκέρτσος, στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤnews όπου μίλησε για την αντικατάσταση του δείκτη και τι θα σημάνει για περίπου 250.00 ασφαλισμένους.
«Η μάχη που δίνουμε για τη στήριξη των εισοδημάτων είναι διαρκής και σε πάρα πολλά μέτωπα», ανέφερε αρχικά ο κ. Σκέρτσος για την κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των ασφαλίστρων υγείας και εξήγησε περαιτέρω:
«Μιλάμε για μία υποκατηγορία ασφαλισμένων συμπολιτών μας που έχουν επιλέξει κάποια μακροχρόνια πολυετή συμβόλαια πριν από αρκετά χρόνια. Αυτοί συνολικά αγγίζουν τον αριθμό των 250.000 περίπου ασφαλισμένων. Άρα είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο σε σχέση με το σύνολο των ελλήνων πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας είτε του δημοσίου τομέα είτε του ιδιωτικού τομέα.
»Εκεί -σημείωσε- υπάρχει ένας δείκτης που καθορίζει και δίνει τον τόνο ως προς τις αυξήσεις που μπορούν να γίνουν σε ετήσια βάση. Αυτό έχει προκύψει μετά από αποφάσεις δικαστηρίων που επέβαλαν στην δημόσια διοίκηση και στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει αυτόν τον δείκτη. Τον παρακολουθούμε και θα γίνουν ανακοινώσεις από τον κύριο Θεοδωρικάκο».
Αντίστοιχα, τόνισε, «όταν μιλάμε για πλαφόν, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από τον επόπτη της ασφαλιστικής αγοράς και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών» και ακολούθως αναφέρθηκε στην αλλαγή δείκτη:
«Ο δείκτης που έχουμε θεσπίσει βάζει το όριο, το πλαίσιο των αυξήσεων. Δεν είναι ένας τέλειος δείκτης. Επομένως, μπορούμε να επανεξετάσουμε τη δομή αυτού του δείκτη, να προτείνουμε έναν καλύτερο δείκτη και να δούμε πώς τελικά αντανακλώνται οι πραγματικές αυξήσεις στους παράγοντες κόστους των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τις χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών».
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός σε κάθε κρίσιμη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. «Εμείς θα κάνουμε παρεμβάσεις που θα έχουν σαν κύρια προτεραιότητα να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός, να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός, να μπορούν οι καταναλωτές και οι πολίτες να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών προϊόντων με καλύτερες τιμές και έτσι να προστατεύουμε και την τσέπη τους, αλλά να παίρνουν και καλές υπηρεσίες»,κατέληξε ο Ακης Σκέρτσος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News