Την προσοχή του σε ένα θέμα που παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης τριτοκοσμικών στην Ευρώπη εστίασε ο ιστότοπος Politico: έγραψε για τα δύο ιταλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών επί αλβανικού εδάφους, στα σημεία Shëngjin και Gjadër, τα οποία πλέον ρημάζουν.
Ως γνωστόν, το «μεγαλόπνοο» σχέδιο της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι σκόνταψε στην ιταλική Δικαιοσύνη, την οποία το πολιτικό περιβάλλον της Μελόνι χαρακτηρίζει… κομμουνιστική. Για τον αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, βέβαια, το θέμα έχει άλλη διάσταση: μη τυχόν το ιταλικό παραδάκι βγάλει φτερά και πετάξει μακριά από τα Τίρανα.
«Υστερα από έναν χρόνο και 67,5 εκατ. ευρώ, το πρότζεκτ έχει κολλήσει» έγραψαν οι Ελενα Τζιορντάνο και Ούνα Χαϊντάρι, οι οποίες διαβεβαιώνουν στο ρεπορτάζ τους ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μοιάζουν με φαντάσματα και ότι οι ιταλοί αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί, αμειβόμενοι με τριπλάσιο μισθό κιόλας (περί τα 6.000 ευρώ μηνιαίως), κάνουν διακοπές μη έχοντας τίποτε καλύτερο να κάνουν.
Επίσης, ότι άτομα από το προσωπικό των δύο δομών, υπάλληλοι της εταιρείας Medihospes που τις διαχειρίζεται, έχουν ήδη επιστρέψει στην Ιταλία. Οι δύο ρεπόρτερ, πάντως, ρώτησαν την ιταλική πρεσβεία στην Αλβανία τι ακριβώς συμβαίνει και έλαβαν την απάντηση ότι, παρά τη μείωση προσωπικού που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, οι δομές είναι επαρκώς στελεχωμένες και αστυνομεύονται επί 24ώρου βάσεως.
Ο λιμενάρχης του Shëngjin και διάφοροι ντόπιοι είπαν στις δύο ρεπόρτερ ότι ουδείς επίδοξος μετανάστης εμφανίστηκε εκεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν και οι Ιταλοί πάντα τριγυρίζουν στο λιμάνι όταν εξέρχονται από το πεντάστερο ξενοδοχείο «Rafaelo Resort» για να απολαύσουν τον ήλιο και τους θαλασσινούς μεζέδες. Βέβαια, οι Ιταλοί του άλλου στρατοπέδου, του Gjadër, είναι απομονωμένοι στα βουνά και ζηλεύουν τους συναδέλφους τους του Shëngjin για την καλή ζωή που απολαμβάνουν.
Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση Μελόνι δαπάνησε 65 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των δύο στρατοπέδων συγκέντρωσης και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας του ιταλικού προσωπικού κατά το 2024. Συνολικά η κυβέρνηση Μελόνι υπολόγισε ότι θα ξοδέψει περίπου 680 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία για τη συντήρηση και τη λειτουργία αυτών των δομών.
Πάντως την επόμενη άνοιξη αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αν οι συγκεκριμένες δομές, που βρίσκονται σε τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ δηλαδή, είναι σύμφωνες με το δίκαιο του κλαμπ των Βρυξελλών. Η κριτική στη Μελόνι εστιάζει στο μη ρεαλιστικό του όλου εγχειρήματος και στην προϊούσα κατάρρευση των οικοδομημάτων στις δομές, καθώς η φθορά τους είναι ήδη ορατή (στάζουν νερά στους εσωτερικούς χώρους, κ.λπ.).
Από πολιτικής απόψεως, το φιάσκο αφορά και τη Φον ντερ Λάιεν, όπως προείπαμε, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον να επαναλάβει το εγχείρημα με τους δικούς του παρανόμους μετανάστες σε κάποια δική του «Αλβανία». Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν είχε εκθειάσει το πρότζεκτ των Μελόνι-Ράμα και είχε ζητήσει και από τους υπολοίπους ηγέτες της ΕΕ «να αντλήσουν διδάγματα από το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας».
Η άμυνα της Μελόνι για το φιάσκο είναι απλή: δεν φταίει η καλή ιδέα μας, λέει, εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, φταίει το… κομμουνιστοκρατούμενο σύστημα της ιταλικής Δικαιοσύνης. Το ρεπορτάζ του Politico.eu έκλεισε με τη διακίνηση της διαπίστωσης των πολιτικών αντιπάλων της Μελόνι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στρέφονται όλο και δεξιότερα και, συνεπώς, και τα δικαστικά αναχώματα κάποια στιγμή θα πέσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News