592
Πολλοί μεγιστάνες της τεχνολογίας, με πρωτοστάτη τον Ελον Μασκ, εναντιώνονται στον έλεγχο των επιχειρήσεών τους από το κράτος | Shutterstock / Creative Protagon

Είναι απειλή για τη δημοκρατία η Τεχνο-Δεξιά;

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2025, 18:05
Πολλοί μεγιστάνες της τεχνολογίας, με πρωτοστάτη τον Ελον Μασκ, εναντιώνονται στον έλεγχο των επιχειρήσεών τους από το κράτος
|Shutterstock / Creative Protagon

Είναι απειλή για τη δημοκρατία η Τεχνο-Δεξιά;

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2025, 18:05

«Διανύουμε μια νέα εποχή, την εποχή της μάχης μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την Τεχνο-Δεξιά (Tech Right) και όσων εναντιώνονται σε αυτήν». Αυτή είναι η άποψη του Μπιλ Εμοτ, πρώην διευθυντή του Economist, όσον αφορά έναν προβληματισμό που ανέπτυξε πρόσφατα σε άρθρο του ο Ετσιο Μάουρο, πρώην διευθυντής και νυν σχολιαστής της Repubblica.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα ο διακεκριμένος βρετανός δημοσιογράφος υποστήριξε πως οι αποκαλούμενοι τεχνο-δισεκατομμυριούχοι (Tech Billionaires) αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία, η οποία θα μπορούσε να «οδηγήσει στον αυταρχισμό».

Αντικείμενο του προβληματισμού είναι, φυσικά, ο Ελον Μασκ, ο οποίος αρχικά συνέβαλε τα μέγιστα στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια προσέφερε την υποστήριξή του στον γνωστό για τις ακραίες απόψεις του Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, ενώ εσχάτως, αφού χαρακτήρισε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μοναδική ελπίδα για τη χώρα, ανάγκασε τον ίδιο τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να του απαντήσει εμμέσως, υπογραμμίζοντας πως οι επικείμενες πρόωρες εκλογές «δεν θα κριθούν από τους ιδιοκτήτες των social media».

Αποτελούν, όμως, οι παραπάνω ενέργειες του Μασκ απλώς μια προσωπική τάση προς την Ακροδεξιά ή θα μπορούσε να γίνει λόγος ακόμη και για τη γέννηση ενός νέου διεθνούς πολιτικού κινήματος;

«Βλέπω μια τάση και συγχρόνως μια διεθνή πολιτική εκστρατεία με δύο ενδιαφέροντα στοιχεία» είπε ο Μπιλ Εμοτ. «Το πρώτο είναι πως, ενώ ο Τραμπ είναι, παραδόξως, κατά της παγκοσμιοποίησης (το σύνθημά του είναι “Πρώτα η Αμερική”), στην προκειμένη έχουμε τον στενότερο συνεργάτη του να προσπαθεί να παρέμβει σε εκλογικές αναμετρήσεις σε όλον τον κόσμο. Και αυτό αντιπροσωπεύει κάτι νέο.

»Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, και αυτό είναι το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο, οι πρωτοβουλίες του Μασκ δεν είναι πραγματικά καινούργιες: ανέκαθεν οι ισχυροί επιχειρηματίες επεδίωκαν να επηρεάζουν την πολιτική. Η διαφορά είναι ότι κάποτε το έκαναν αγοράζοντας εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ τώρα το κάνουν με το διαδίκτυο και με ένα διεθνές κοινό. Ο Μασκ είναι, επομένως, κάτι νέο και παλιό μαζί: ένα είδος παγκόσμιου “Πολίτη Κέιν”», πρόσθεσε επικαλούμενος τον μεγιστάνα του Τύπου στην εξαιρετική ομώνυμη ταινία του Ορσον Γουέλς.

Τι ακριβώς είναι, όμως, η Tech Right, με την οποία ταυτίζεται o Μασκ, όπως δήλωσε ο ίδιος στο Χ; «Ενα κίνημα που ξεπερνά τον Μασκ, συσπειρώνοντας πολλούς από τους μεγιστάνες της τεχνολογίας που εναντιώνονται στον έλεγχο των επιχειρήσεών τους από το κράτος, καθώς και σε κάθε είδους κανόνες. Η απορρύθμιση (deregulation) του διαδικτύου, και όχι μόνο, αποτελεί ξεκάθαρα μέρος μιας δεξιάς ατζέντας. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι ασπάζονται άλλες θέσεις της νέας Δεξιάς, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει όσον αφορά τη συζήτηση για τη μετανάστευση, για την οποία ο Μασκ συγκρούστηκε με άλλους εκπροσώπους του κινήματος Maga, περιλαμβανομένου του Στιβ Μπάνον». 

Υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, οπλισμένος με τις πιο ισχυρές ψηφιακές τεχνολογίες, προσπαθεί να επηρεάσει κυβερνήσεις και πολιτικές; «Η υπερβολική συγκέντρωση δύναμης και πλούτου ανέκαθεν ήταν απειλή για τη δημοκρατία. Αυτό ίσχυε για τους βαρόνους του πετρελαίου στις αρχές του 20ού αιώνα και στη συνέχεια για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, ενώ σήμερα ισχύει για τους τεχνο-δισεκατομμυριούχους. Και αποτελεί αναμφίβολα έναν κίνδυνο […] Η στρέβλωση της δημοκρατίας προς το συμφέρον μιας ολιγαρχίας είναι ένα αρχαίο πρόβλημα που παρουσιάζεται με νέες μορφές» σημειώνει ο Μπιλ Εμοτ

Αυτό σημαίνει πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα πολιτική εποχή; «Εν μέρει, η νέα εποχή της ψηφιακής δημοκρατίας, με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν θεμελιώδη σημασία, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια. Σήμερα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διανοητική μάχη μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της ισχύος της Τεχνο-Δεξιάς και εκείνων που τη θεωρούν επικίνδυνη. Διανύουμε την εποχή αυτής της μάχης και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος θα επικρατήσει» επανέλαβε ο Μπιλ Εμοτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...